spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăGuvernanţii pun spitalele în pericol

Guvernanţii pun spitalele în pericol

Cel mai mare spital din judeţ este în pericol să piardă paturi din cauza celui mai alambicat şi controversat proiect din sistemul sanitar de după comasarea unităţilor sanitare, şi anume Masterplanul regional de servicii de sănătate pentru perioada 2014-2020.

Potrivit unui document pus pe agenda publică de Ministerul Sănătăţii 8 spitale dintre cele 44 funcţionale în partea de Nord-Est a României ar urma să fie desfiinţate în următorul an. Cu alte cuvinte, se doreşte închiderea cât mai rapidă a acestora şi reducerea numărului de paturi în celelalte unităţi sanitare pentru a se face loc Spitalului Regional.

Reprezentanţii Ministerului nu spun însă şi faptul că cel mai curând, Spitalul Regional ar putea apărea în 2027, asta în condiţiile în care în prezent se ştie doar o posibilă locaţie a unităţii ce ar urma să fie construită în Iaşi. Reprezentanţii Consiliului Judeţean spun că spitalele din judeţul Botoşani nu vor fi afectate de reforma care se doreşte a se face în sănătate. Cel puţin asta susţine vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Dorin Birta. Acesta a participat, la începutul lunii, la Iaşi, alături de managerii de spitale din Regiunea Nord-Est şi şefii caselor de asigurări de sănătate la o întâlnire cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, unde s-au purtat discuţii în privinţa măsurilor ce vor fi luate pentru o reorganizare a tuturor spitalelor din regiune.

 

Trei spitale închise la Iaşi

Aşa cum arată acum, planul celor din sănătate arată că Maternitatea „Elena Doamna” din Iaşi va fi transformată în adăpost pentru femei şi copii abuzaţi, Spital Universitar „Sf. Spiridon” din Iaşi, cel care preia acum tote cazurile grave din Moldova în prezent, va deveni o unitate socială.

Spitalul de boli cronice din Târgu Frumos va rămâne doar un centru de tratament ambulatoriu. Spitalul din Bicaz va deveni „centru social”, Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc va fi folosit pentru servicii comunitare, iar Spitalul de boli cronice din Siret va dispărea.

Majoritatea acestor spitale sunt abia renovate şi modernizate, unele din bani europeni.

 

Locuri reduse drastic la Botoşani

La Botoşani închiderea vreunei unităţi este puţin probabilă, asta şi pentru că nu ar mai fi ce să se închidă, în condiţiile în care Spitalul Judeţean a devenit un mastodont care a acaparat nu mai puţin de patru spitale în momentul comasării. Va fi, însă, redus drastic numărul de paturi în unele secţii, asta din două motive. Unul pentru că apariţia, la un moment dat, a Spitalului Regional ar însemna tăierea numărului de paturi din celelalte spital, dar şi pentru că alinierea la normele europene prevede pe viitor patru paturi la 1

.000 de locuitori.

În condiţiile în care judeţul nostru avea 412.000 de locuitori în 2011, asta ar fi însemnat 1.648 de paturi, însă acum doar Spitalul Judeţean are peste 1.500 de paturi, iar unităţile sanitare depăşesc în total 2.000 de paturi pe tot judeţul. „Ministrul ce are în vedere: dacă avem secţii cu acoperire 20-30% pe patur

 

ile existente şi se dovedeşte în timp că media este undeva la 50%, putem lua paturi de acolo şi să le mutăm pe o secţie un de avem acoperire de 120%. Nu se pune vorba de tăiere de paturi. Se modifică din acuţi în cronici. Se va merge pe spitalizare de zi”, a menţionat Dorina Birta, vicepreşedintele CJ Botoşani.

În eventualitatea unui nou recensământ, cifrele ar putea fi şi mai mici în dreptul paturilor pe judeţul Botoşani.

 

Drumul spre Iaşi este într-o stare deplorabilă

Un alt aspect, deloc de neglijat, este cel al drumului până la Iaşi. Practic, la 150 de kilometri de Botoşani se va construi cel mai modern şi performant spital din Moldova, însă drumurile până acolo sunt tot mai dezastruoase. S-a ajuns în situaţia ca aeronava SMURD să fie chemată aproape zilnic pentru că transportul terestru a ajuns să fie atât de dificil, din cauza gropilor, încât starea multor pacienţi s-ar putea agrava pe drum. „Sper că cei de la Minister realizează că, în cea mai mare parte, aici vorbim de bolnavi bătrâni, cu afecţiuni agravate, de vârstă, de lipsa de grijă. Nu văd cu ce i-ar ajuta pe acei bolnavi un drum de peste 100 de kilometri prin aceste gropi”, a spus un medic botoşănean.

Şefii din sănătatea botoşăneană şi cei din Consiliul Judeţean urmează să aibă o întrunire şi la Botoşani, cu reprezentanţii Ministerului Sănătăţii, unde, susţine Birta, reprezentanţii spitalelor din judeţ vor trebui să vină cu un masterplan pus la punct şi cu soluţii vizavi de această reorganizare.

O altă ţintă pentru reorganizarea sistemului sanitar prevede ca până în 2022 rata internărilor pentru îngrijirea bolilor acute să scadă până la cel mult 18 la 100 de locuitori, adică 74.000 pe an, însoţită de creşterea simultană a numărului de internări în regim de zi. Asta în condiţiile în care în judeţul Botoşani numărul internărilor creşte de la an la an, în 2018 numai la Spitalul Judeţean au fost aproape 85.000 de internări, la care se adaugă Dorohoi, Spitalul de Recuperare, sau Spitalul TBC.

Se doreşte un nivel superior pentru Maternitate

Una din soluţiile pentu ca Botoşaniul să nu piardă atât de multe paturi este creşterea nivelului serviciilor medicale şi al spitalului, iar un prim pas a şi fost făcut în acest sens.

Deputatul PSD Tamara Ciofu împreună cu medicul Maria Olaru, șefa secției de Obstetrică – Ginecologie și cu medicul Carmen Zaboloteanu, șefa Secției de Neonatologie din cadrul Spitalului Județean Mavromati au solicitat profesorului doctor Nicolae Suciu, președintele Consiliului național de experți pentru evaluarea secţiilor, compartimentelor de obstetrică-ginecologie şi nou-născuţi, creșterea gradului de încadrare a Maternității Botoșani de la nivelul 2B la nivelul 3.
În prezent, la nivelul județului Botoșani natalitatea este crescută, având loc 2.600 de nașteri în fiecare an.

Aproximativ 10% sunt nașteri premature, însă Maternitatea Botoșani fiind o unitate de nivel 2B, nu are competența de a trata prematuri sub 32 săptămâni, nu pentru că nu reușește să asigure asistența de specialitate ci pentru că legislația nu permite. Din această cauză, nou născuții prematuri cu greutate între 500 și 1.500 de grame din Botoșani sunt transferați la Spitalul din Suceava. „Solicitarea noastră este îndreptățită pentru că Maternitatea Botoșani poate asigura asistență medicală nou-născuților subponderali și îngrijire prematurilor în recuperarea nutrițională având baza materială și resursele necesare pentru a oferi servicii de calitate atât mamei cât și copilului fiind o unitate cu o istorie de peste 80 de ani. În urma promovării Maternității Botoșani la un nivel superior, pe de-o parte va crește finanțarea secției și nivelul de dotare cu aparatură medicală, iar pe de altă parte vor putea fi tratați toți prematurii din județ. În acest fel se evită transferul nou-născuților prematuri în altă unitate sanitară, ceea ce le poate pune în pericol viața”, a declarant deputatul Tamara Ciofu.

Potrivit acesteia, profesorul Nicolae Suciu este de acord cu această reevaluare a Maternității din Botoșani, întrucât cunoaște condițiile din Secția de Obstetrică, Ginecologie şi Neonatologie încă de anul trecut, când a fost la Botoșani.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...