vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăŢurcanu executat pentru Revelioane electorale

Ţurcanu executat pentru Revelioane electorale

Sarmale şi cârnaţi plătite cu executorul judecătoresc. În această situaţie a ajuns fostul preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ), Florin Ţurcanu, după ce a fost obligat de magistraţi să plătească din buzunarul propriu o serie de sume cheltuite nejustificat din banii publici. Acţionat în instanţă pentru recuperarea banilor respectivi, Ţurcanu trebuie să plătească acum aproape 200.000 de lei.

Cazul este fără precedent în istoria judeţului şi demonstrează ce se poate întâmpla cu banii publici.

Sumele pe care trebuie să le restituie acum Florin Ţurcanu sunt legate de două dosare deschise de reprezentaţii CJ după ce acesta a demisionat din funcţie. În primul dosar este vorba de costurile privind celebrele scrisori trimise botoşănenilor din perioada octombrie 2013 – noiembrie 2014 şi pentru care s-au plătit 64.747,70 lei, la care se adaugă 30.806,73 lei cu titlu de penalităţi de întârziere, în total fiind vorba de 95.554,43 de lei.

În celălalt dosar, Florin Ţurcanu a fost obligat tot de judecători să achite din propriul buzunar petrecerile organizate în perioada 2013-2014, aici fiind vorba de alţi 93.696 de lei. Rămase definitive încă de anul trecut, hotărârile trebuiau puse în aplicare, doar că reprezentanţii CJ au aşteptat câteva luni pentru a vedea dacă fostul preşedinte vrea să plătească de bună voie sumele cu pricina.

Ulterior, pentru a nu se prescrie aceste obligaţii, reprezentanţii CJ au apelat la serviciile executorului judecătoresc Carmen Şfaiţer, care a declanşat procedurile legale. Aşa se face că la finele lui 2018 hotărârile instanţelor au fost investite cu formulă executorie, iar Florin Ţurcanu a fost somat să achite banii.

Datorii plătite în rate

 

Realizând care este pericolul, întrucât risca să se aleagă cu toate conturile blocate şi cu bunurile scoase la vânzare, Florin Ţurcanu a mers la executor pentru a discuta asupra posibilităţilor reale de plată. În urma negocierilor, s-a convenit ca banii să fie plătiţi în rate lunare, în sumă totală de 2.000 de lei, respectiv 1.500 de lei într-un dosar, şi 500 de lei în celălalt, Florin Ţurcanu semnând în acest sens şi un angajament de plată. Astfel, prima rată trebuia plătită luna trecută, iar sumele au ajuns în contul executorului, conform înţelegerii.

Contactat de reporterii „Monitorul”, Carmen Şafiţer a refuzat să facă orice fel de declaraţii, invocând secretul profesional.

De partea cealaltă, Costică Macaleţi, actualul preşedinte al CJ, spune că procedurile vor fi urmărite pas cu pas până la recuperarea ultimului leuţ. „Este vorba de dispoziţiile Curţii de Conturi şi de aplicarea unor hotărâri judecătoreşti şi nu ne putem juca”, a spus Macaleţi.

Dacă eşalonarea va fi respectată şi dacă toate lucrurile vor decurge normal, fostul Florin Ţurcanu ar putea să plătească cârnaţii, sarmalele şi scrisorile într-un termen de opt ani şi ceva, adică până aproape de sfârşitul lui 2027, când va avea 55 de ani.

Nereguli descoperite de Curtea de Conturi

 

Ambele dosare în care Florin Ţurcanu a ajuns să fie pus la plată au fost deschise de reprezentanţii CJ în urma unor controale a celor de la Curtea de Conturi. Astfel, cu ocazia verificărilor efectuate, inspectorii au constatat că în perioada octombrie 2013-decembrie 2014, pe vremea când Florin Ţurcanu era preşedinte al CJ, au fost efectuate cheltuieli nelegale pentru efectuarea a 27.428 de trimiteri poştale, numai plicurile, etichetele autocolante şi hârtia de copiator costând aproape 25.000 de lei numai în perioada ianuarie – aprilie 2014. Mai mult, 2.220 de plicuri care ar fi trebuit să fie expediate nu au ajuns la destinatari, iar altele s-au întors deoarece destinatarii erau decedaţi sau adresele erau greşite.

Tot atunci s-a descoperit că au fost cheltuiţi alţi 50.000 de lei din bugetul CJ pentru organizarea Zilei Naţionale a României şi a Revelionului din decembrie 2013, când s-au cumpărat 3.500 porţii de sarmale, 3.500 de bulci şi 3.500 plăcinte, precum şi 5.000 de porţii de cârnaţi, 1.250 litri de vin, 500 litri de ţuică, dar şi zeci de mii de tacâmuri de unică folosinţă. Toate acestea fără nici o bază legală, neexistând nici o prevedere legislativă care să permită CJ să efectueze astfel de plăţi sau să organizeze asemenea evenimente.

Cum inspectorii Curţii de Conturi au fixat termene clare de recuperare a sumelor cheltuite, CJ nu a avut încotro şi a deschis acţiuni în instanţă în civil pentru bani. Citat şi ambele procese, Florin Ţurcanu a invocat faptul că nu el era ordonator principal de credite şi că cei care au aprobat cheltuielile ar fi fost alte persoane din aparatul propriu al CJ. Cu toate acestea, atât Judecătoria Botoşani cât şi Tribunalul l-au obligat la plata sumelor.

Fostul şef al CJ s-a retras din politică

 

Fost preşedinte al organizaţiei judeţene PNL, Florin Ţurcanu a deţinut funcţia de preşedinte CJ în perioada 2012 – 2014. Ulterior, după ce a fost condamnat cu suspendare pentru falsurile în urma cărora unii membri de partid şi-au pierdut funcţiile de consilieri, el a fost revocat din funcţie, iar la scurt timp a intrat şi în colimatorul procurorilor anticorupţie. Arestat şi trimis în judecată pentru trafic de influenţă şi spălarea banilor în cazul casei construite în apropiere de cartierul „Lebăda”, el a renunţat definitiv la politică, în prezent fiind angajat al unei firme private. Acest ultim dosar penal instrumentat de Direcţia Naţională Anticorupţie este încă pe rolul Tribunalului Botoşani, fiind la cel de-al treilea complet de judecători după ce primii doi judecători s-au pensionat pe parcurs.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...