sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăVeteran pus la plată şi după moarte

Veteran pus la plată şi după moarte

Un veteran de război, care a trecut în lumea drepţilor de aproape un an, este pus la plată şi după moarte. Situaţia se întâmplă la Botoşani, unde magistraţii nu au ţinut cont că bătrânul a răposat şi l-au obligat să plătească peste 8.000 de lei. Motivul – în urmă cu câţiva ani acesta ar fi folosit ilegal mai multe tichete de călătorie gratuite acordate veteranilor.

Firul acestei poveşti incredibile a început în a doua jumătate a anului 2012, când Dumitru Ungureanu, pe atunci în vârstă de 91 de ani, ar fi folosit fără drept 94 de tichete de călătorie gratuite pe liniile CFR oferite veteranilor de război, în condiţiile în care el ar fi avut dreptul numai la 12. Aspectele au ieşit la iveală în urma unor verificări făcute de cei de la Ministerul Transporturilor şi Societatea Naţională Transport Feroviar Călători, care au făcut plângere penală, botoşăneanul ajungând să fie cercetat şi trimis în judecată pentru înşelăciune, fals în înscrisuri oficiale şi uz de fals, toate în formă continuată. Ba mai mult, Ministerul Transporturilor susţinea că ar fi fost prejudiciat cu 8.174,90 de lei.

Botoşănean achitat de instanţă

Când a fost vorba de proces, bătrânul a beneficiat de un avocat din oficiu, care a arătat că de fapt veteranul şi-a trecut numele de fiecare dată pe respectivele tichete şi că niciodată cei de la casele de bilete CFR nu i s-a cerut să prezinte vreo procură pentru tichetele cumpărate. Mai mult, avocatul a invocat că legea nu este făcută ca o astfel de persoană să fie condamnată având în vedere vârsta înaintată, dar şi faptul că bătrânul luptase pe front în Al Doilea Război Mondial pentru a apăra ţara. Dosarul s-a judecat la Bucureşti, iar judecătorii l-au achitat pe botoşănean, motivat de faptul că procurorii nu au făcut dovada că bătrânul ar fi ţepuit într-un fel Ministerul Transporturilor.

Ministerul a deschis un nou proces

A fost părerea instanţei, însă judecătorii care au analizat cazul nu s-au pronunţat şi cu privire la pretenţiile formulate de minister, lăsând acest aspect nesoluţionat. Astfel, mizând pe prevederile Codului civil, dar şi pe constatările procurorilor, cei de la minister s-au îndreptat pe cale civilă împotriva veteranului de război şi l-au acţionat în instanţă pentru răspundere delictuală.

Se întâmpla în 2017, când Dumitru Ungureanu împlinise 96 de ani. Doar că acest proces s-a judecat la Botoşani, iar când a fost să dea verdictul magistraţii au dat câştig de cauză Ministerului Transporturilor pe motiv că veteranul nu a făcut dovada unei procuri autentice pentru folosirea acelor tichete gratuite. Prin urmare, instanţa l-a obligat pe veteran să plătească 8.174,90 de lei cu titlu de prejudiciu.

Acţiune a familiei respinsă de magistraţi

Imediat ce a primit sentinţa, botoşăneanul a făcut apel, doar că nu a mai apucat să mai meargă la proces întrucât s-a stins din viaţă. Încercând să ducă mai departe războiul cu instituţiile statului, cele trei fiice ale bătrânului, recunoscute oficial ca moştenitoare, au solicitat anularea sentinţei dispusă de Judecătoria Botoşani, arătând că dacă lucrurile ar fi fost adevărate, în perioada iulie-decembrie 2012 când ar fi fost folosite acele tichete, bătrânul ar fi trebuit să fie pe drumuri 94 de zile, lucru imposibil din cauza vârstei şi a stării de sănătate.

Mai mult, familia ar fi sesizat lipsa acestuia de la domiciliu. Prin urmare, prejudiciul cerut de minister nu ar exista sau ar fi eronat întrucât acesta ar fi alcătuit din valoarea unor bilete gratuite, iar bătrânul nu ar fi călătorit, existând posibilitatea ca cineva să fi făcut uz de datele lui de identitate.

În plus, s-a arătat că cercetarea penală ar fi fost făcută în mod abuziv, fără probe, fiind bătrân şi cu o sănătate fragilă veteranul ar fi semnat hârtiile la presiune, fără să le citească. Cu toate acestea, acţiunea a fost respinsă. Astfel, în situaţia în care vor face succesiunea după deces, fiicele veteranului ar putea fi puse la plată în locul bătrânului. Dar decizia Tribunalului nu este definitivă întrucât mai există o cale de atac – recursul.

Caz similar în judeţ

Cazul seamănă destul de mult cu cel al unui alt veteran de război din comuna Lunca, trimis în judecată în 2017 pentru înşelăciune tot pe motiv că ar fi folosit ilegal tichete gratuite de călătorie pentru veterani. În urma mediatizării situaţiei, s-a iscat un scandal naţional, mai mulţi români considerând trimiterea în judecată drept injustă în condiţiile în care statul român le plăteşte veteranilor de război o pensie simbolică, din care nu-şi pot câştiga existenţa, iar în tot acest timp o serie de indivizi implicaţi în fraude de proporţii înregistrate la nivel naţional ar fi scăpat nepedepsiţi. În timpul judecăţii Vasile Curecheriu a decedat, iar instanţa a dispus încetarea procesului penal.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
0.9 ° C
4.6 °
-0 °
94 %
1.4kmh
16 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
8 °
mar
12 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...