Monstru în familie trimis după gratii

0

Un bărbat din judeţul Botoşani, care şi-a terorizat fosta soţie şi copiii, ignorând toate ordinele de protecţie emise de instanţa de judecată, s-a ales cu o condamnare de şapte ani şi o lună de închisoare în regim de detenţie. Este vorba de o pedeapsă rezultantă şi asta pentru că magistraţii au trebuit să adune trei condamnări succesive primite de bărbat în ultimii ani pentru rele tratamente aplicate minorului, violenţă în familie şi nerespectarea hotărârilor judecătoreşti.

Sentinţa nu este definitivă, iar botoşăneanul a contestat-o deja la Curtea de Apel Suceava.

Până să ajungă la puşcărie, P.M., în vârstă de 46 de ani, din comuna Copălău, a ignorat practic toate măsurile dispuse de instanţele de judecată. Ba mai mult, şi-a ameninţat fosta soţie cu moartea susţinând că nu va renunţa până nu îi va tăia capul, ameninţările fiind proferate de faţă cu mai mulţi martori.

Bărbatul şi-a agresat inclusiv unul dintre copii, însă acesta a refuzat să depună plângere penală împotriva tatălui. În schimb, în cadrul anchetei penale, poliţiştii au ridicat la un moment dat telefonul fostei soţii şi au descoperit că în perioada martie – aprilie 2016, femeia fusese contactată telefonic în mod repetat, de 117 ori, prin mesaje şi apeluri, deşi prin ordinul de protecţie bărbatului i se interzisese acest lucru.

Soţie ameninţată cu moartea

Situaţia din familie a escaladat în iulie 2015, când, din cauza scandalurilor, femeia şi cei trei copii au părăsit locuinţa conjugală. Din acel moment, femeia, care se refugiase la părinţii ei din acelaşi sat, a ajuns să trăiască sub teroare, fiind ameninţată cu moartea. Două săptămâni a stat aceasta închisă în casă, de frică să nu se intersecteze cu fostul soţ. Iar teama femeii era oarecum justificată, în condiţiile în care cu numai câteva luni în urmă bărbatul îşi strânsese de gât fiul, cu care s-a întâlnit întâmplător într-o sală de biliard din comună.

Ba mai mult, evacuat din locuinţa comună, bărbatul a dat buzna într-o zi în casă, forţând una dintre uşi, ameninţând că va da drumul la butelia de aragaz şi va arunca totul în aer sau că o va spânzura pe femeie de copacul din vie. Iar coşmarul femeii a luat sfârşit abia în decembrie 2017, când bărbatul a fost arestat.

Restricţii ineficiente în situaţii reale

Anual, instanţele de judecată emit sute de ordine de protecţie, însă cele întâmplate în comuna Copălău pot fi folosite oricând ca exemplu în a dovedi ineficienţa acestor restricţii. Anul trecut, pentru a proteja totuşi victime violenţei domestice, autorităţile au modificat legea şi au introdus un nou concept – ordinul de protecţie provizoriu. Astfel, agresorul poate fi evacuat de îndată din locuinţă, în urma intervenţiei poliţiştilor.

+0 -0
se încarcă...