Orfan de două ori după tragedii în lanţ

0
0

Poveste incredibilă petrecută în municipiul Botoşani, desprinsă parcă din filme. Plecat la muncă în Turcia şi dispărut în condiţii neelucidate, un botoşănean a fost declarat decedat, anul acesta, prin intermediul instanţei de judecată. Povestea este dramatică întrucât acest demers a venit din partea reprezentanţilor Direcţiei Generale pentru Asistenţă Socială şi Protecţie a Copilului (DGASPC) în încercarea de a-i oferi un viitor mai bun unui băiat rămas orfan pentru a doua oară. Cazul este tulburător şi descrie, printre altele, drama prin care trec multe familii din Botoşani.

Născut în iulie 1945, Ilie Ungureanu a locuit mulţi ani în municipiul Botoşani, însă după decembrie 1989 şi-a făcut un obicei din a pleca la muncă în străinătate, îndeosebi în Turcia şi Israel. Căsătorit, bărbatul avea o fiică, iar pe 13 septembrie 1999 a plecat din nou în Turcia. Două luni mai târziu, soţia lui a primit o veste terifiantă de la un coleg de muncă – bărbatul plecase la cumpărături, dar nu s-a mai întors.

Femeia a anunţat autorităţile, Ilie Ungureanu fiind căutat atât în Turcia, cât şi de poliţiştii români, doar că investigaţiile nu au dat niciun rezultat. Era însă doar începutul unui întreg lanţ de evenimente dramatice.

Copil luat în adopţie

La 10 ani de la dispariţie, în 2009, fosta soţie a botoşăneanului a cerut declararea dispariţiei prin instanţa de judecată, după care a mai deschis o acţiune de divorţ. S-a impus acest lucru, deoarece femeia, care a rămas singură după ce inclusiv singura fiica şi-a căutat norocul în străinătate,a dorit să adopte un copil rămas orfan. L-a avut în plasament de la vârsta de un an, între cei doi dezvoltându-se profunde relaţii de afecţiune şi ataşament.

Părea să fie startul într-o nouă viaţă, însă pe 30 octombrie 2010 femeia a primit o altă veste dramatică – fiica ei, în vârstă de 40 de ani, s-a stins din viaţă în Italia.

Acţiune deschisă în instanţă

Măcinată de toate aceste probleme şi cu familia destrămată, femeia s-a stins şi ea din viaţă pe 11 iulie 2016, iar decesul ei avea să-l lase din nou orfan pe băiatul înfiat. Rămas singur, el a fost preluat de reprezentanţii DGASPC, care au dispus instituţionalizarea în Complexul de apartamente „Cireşarii”. În mod normal, la împlinirea a 18 ani, băiatul trebuia să plece din sistem, însă reprezentanţii DGASPC au găsit o soluţie. Astfel, în vederea dezbaterii moştenirii rămase de pe urma mamei adoptive, cei de la DGASPC au trebuit să rezolve mai întâi şi situaţia lui Ilie Ungureanu, dispărut în Turcia. Prin urmare, ei au cerut declararea morţii pe cale judecătorească, iar decizia a venit anul acesta, când, la aproape 20 de ani de la dispariţie, botoşăneanul a fost declarat decedat. În acest fel, DGASPC s-a ocupat de succesiune aşa încât băiatul să poată avea o locuinţă şi un viitor. „Băiatul a părăsit sistemul anul acesta, iar cazul său putem spune că a fost unicat, dacă ţinem cont de faptul că a rămas orfan de două ori”, a spus Alexandru Colbu, directorul executiv adjunct din cadrul DGASPC Botoşani.

 

 

 

+0 -0

se încarcă...