8 − 3 =

A password will be e-mailed to you.

Un botoşănean angajat la o unitate militară a ajuns să fie condamnat pentru dezertare, după o beţie cruntă. Ba mai mult, el a fost nevoit să se pensioneze anticipat şi să urmeze o cură de dezalcoolizare. Situaţia incredibilă a fost generată de un eveniment în familie, însă timp de aproape trei săptămâni nimeni nu a ştiut ceva despre dânsul. Dispărut pe 20 noiembrie 2018, el a fost găsit abia pe 11 decembrie 2018, în stare de inconştienţă, pe o stradă din municipiul Dej (judeţul Cluj).

Angajat ca maistru militar, D.A., în vârstă de 50 de ani, nu a pus picătură de alcool în gură vreme de aproape două decenii, dar în urmă cu circa un an singura lui fiică, abia căsătorită şi stabilită temporar în Anglia, l-a anunţat că ar putea divorţa. Vestea i-a produs un şoc, iar bărbatul a început să bea. Consumul constant de alcool a dus la apariţia unor stări puternic depresive, fapt pentru care la începutul lunii octombrie 2018 el s-a prezentat la spital, fiindu-i prescrise medicamente şi primind concediu medical timp de două săptămâni. Ulterior, el a mai beneficiat de concediu suplimentar, iar pe 20 noiembrie trebuia să se prezinte la serviciu. Doar că nu a mai ajuns acasă şi nici la unitate.

Trei săptămâni şterse din memorie

 

Din cauza regimului cazon, cei de la unitatea militară nu au avut cum să treacă cu vederea neprezentarea lui la serviciu şi au anunţat structurile superioare, botoşăneanul fiind dat drept „dezertor”. Ce s-a întâmplat cu el este greu de spus pentru că bărbatul a fost găsit abia trei săptămâni mai târziu în judeţul Cluj, la circa 300 de kilometri distanţă.

Ce îşi mai aducea aminte bărbatul era că pe 15 noiembrie 2018, în jurul orei 11:00, a scos o sumă de bani de la un bancomat, iar de atunci nu mai ştie absolut nimic în legătură cu viaţa sa până pe 11 decembrie 2018, când s-a trezit la Spitalul din Dej, iar una dintre asistente l-a ajutat să îşi aducă aminte numărul de telefon al soţiei sale, cu care a vorbit şi care a venit la el.

Caz anchetat de Parchetul Militar

 

Cazul botoşăneanului a intrat în atenţia procurorilor de la Parchetul Militar Iaşi, traseul urmat de bărbat fiind refăcut cu ajutorul unui extras de cont de la bancă, document care arăta că bărbatul a ajuns la un moment dat în oraşul Beclean şi în municipiul Bistriţa, din judeţul Bistriţa Năsăud, iar de aici în Dej. Examenul medico-legal a stabilit însă că bărbatul, care suferea de sindrom de dependenţă etanolică, ar fi avut totuşi discernământ atâta timp cât în perioada în care a lipsit a accesat mai multe bancomate de unde a extras diverse sume de bani.

În schimb, după externare, D.A. a urmat un program de terapie de trei luni şi a scăpat de viciu, iar în martie 2019 s-a pensionat anticipat, fiind trecut în rezervă. Cu toate acestea, procurorii militari l-au trimis în judecată. Ajuns în faţa magistraţilor militari, botoşăneanul a recunoscut totul şi a regretat cele întâmplate, cerând să fie judecat în formulă simplificată. Prin urmare, instanţa i-a stabilit o pedeapsă de un an închisoare pentru dezertare şi a dispus amânarea aplicării acesteia pe o durată de doi ani, în acest termen de supraveghere el fiind obligat să respecte mai multe măsuri.

Sentinţa a rămas definitivă săptămâna aceasta.

 

 

Apreciază calitatea articolului

15 VOTURI - MEDIE: 4,33
O stea2 stele3 stele4 stele5 stele
Încarc...