spot_img
vineri, mai 3, 2024
AcasăPrima PaginăCampanie electorală cu WC-urile şcolilor

Campanie electorală cu WC-urile şcolilor

Peste jumătate dintre şcolile din judeţul Botoşani nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, situaţia fiind una dintre cele mai grave la nivel naţional. Ieri dimineaţă a avut loc o videoconferinţă cu prefecţii pe tema pregătirii şcolilor pentru începerea noului an şcolar, iar situaţia nu este deloc una îmbucurătoare la nivel naţional, dar în special la nivelul judeţului Botoşani, lucru remarcat şi de vicepremierul Mihai Fifor, ministru interimar al Afacerilor Interne, dar şi de ministrul interimar al Educaţiei, Valer Daniel Breaz.

Judeţul Botoşani este pe primele locuri în ţară la numărul de şcoli cu grupuri sanitare în curte, dar aceste date nu au fost însă prezentate în cadrul videoconferinţei, subprefectul Daniela Lozneanu axându-şi intervenţia pe datele referitoare la faptul că 17 şcoli funcţionează fără a avea „autorizaţie la incendiu” din partea ISU, subliniind că 11 au demarat procedurile obţinerii acesteia. De aici a pornit un schimb tăios de replici cu ministrul Breaz şi vicepremierul Fifor, care au chestionat-o pe Daniela Lozneanu de ce cele şase unităţi nu au demarat procedurile de autorizare. „Discutăm cu conducerile unităţilor de învăţământ să vedem ce paşi urmează să facă. Deocamdată nu vă pot da un răspuns cert, pe parcursul zilei de astăzi o să reiau legătura cu dumnealor să văd care este situaţia”, a replicat subprefectul. Moment în care Fifor i-a cerut explicaţii şefului educaţiei botoşănene. „Ele sunt incluse în programul de finanţare PNDL, care nu sunt finalizate la acest moment şi nu pot demara procedura de finanţare”, a declarat Gabriel Hârtie.

Oficiali taxaţi de vicepremier

Bâlbâielile celor doi oficiali au fost taxate de către vicepremier, care le-a cerut să monitorizeze procesul de pregătire al şcolilor „din teren, nu din birou”.

„La momentul acesta au fost controlate instituţiile de învăţământ din 51 de UAT-uri şi în municipiul Botoşani, s-a ajuns la un procent de 80% din totalul unităţilor de învăţământ. Bineînţeles că monitorizăm în continuare, controlul se va finaliza pe data de 23 august 2019 şi cu certitudine atunci vom avea o situaţie foarte clară asupra tuturor problemelor. Dar spun eu că totul este sub control şi sigur începutul noului an şcolar va fi unul de bun augur”, a afirmat Daniela Lozneanu.

Sute de şcoli nu au autorizaţie sanitară de funcţionare

La nivelul judeţului Botoşani, dintre cele 493 de şcoli existente, 251 nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, având condiţii de Ev Mediu. În întreg judeţul, 207 şcoli au WC-uri în curte, iar situaţia nu se va schimba cu mult în bine nici în acest an. „Avem 64 de unităţi de învăţământ care au grupuri sanitare în exterior, pentru care s-a primit finanţare şi, probabil, în cel mai scurt timp vor intra şi în legalitate”, a declarat Daniel Hârtie, iar când i s-a adus aminte că la sfârşitul anului şcolar trecut, în urmă cu două luni, erau peste 200 de şcoli în această situaţie, şeful învăţământului a fost nevoit să admită acest lucru, dar a precizat, că „celelalte unităţi de învăţământ sunt cuprinse în alte programe de finanţare”.

„Ceea ce s-a dat prin Ordonanţa de Guvern nr. 363 au fost cu condiţia ca unităţile de învăţământ să aibă un anumit număr de elevi şi să nu fie incluse în alte programe de finanţare, gen PNDL, AFIR…”, a mai afirmat Hârtie, care susţine că problema s-a rezolvat, „pentru că sunt în curs de reabilitare sau finanţare”, asta deşi până la începutul anului şcolar au rămas mai puţin de trei săptămâni, timp în care nu se pot derula licitaţii, ca să nu mai vorbim de executarea lucrărilor.

Botoşaniul în topul judeţelor unde şcolile au WC în curte

Cu cele 207 şcoli care au WC-ul în fundul curţii, judeţul Botoşani împarte locul III naţional cu judeţul Iaşi. Cu 389 de şcoli cu grupuri sanitare în curte, judeţul Vaslui ocupă primul loc la nivel naţional şi în Moldova, urmat de Suceava cu 219 şcoli.

O altă problemă pentru cele 251 de şcoli fără autorizaţie sanitară de funcţionare o reprezintă lipsa apei potabile.

Vicepremierul Fifor le-a dat un nou termen reprezentanţilor prefecturilor şi ai inspectoratelor şcolare de a remedia problemele, iar vineri, după finalizarea controalelor în toate şcolile din ţară, va avea loc o nouă videoconferinţă.

Probleme aduse în discuţie doar înainte de alegeri

Condiţiile de Ev Mediu din şcoli, cu WC-uri rudimentare, improvizate în curtea şcolii, reprezintă un pericol pentru copii. Această problemă, precum şi cea a lipsei apei potabile, a captat atenţia guvernanţilor abia în acest an cu mare încărcătură electorală. Şi asta după ce, în aprilie, un copil în vârstă de trei ani a murit după ce a căzut în fosa septică din curtea unei şcoli din comuna ieşeană Brăieşti.

Nu e un caz singular şi, din păcate, astfel de evenimente nefericite s-au petrecut şi la noi în judeţ. În septembrie 2016, un copil de trei ani de la grădiniţa din Todireni a căzut în fosa septică adâncă de doi metri, care era acoperită doar cu o bucată de tablă. Din fericire, groapa nu era plină şi copilul a putut fi salvat. Micuţul a ajuns la spital. În urma anchetei derulate de IŞJ, copiii au fost mutaţi la altă grădiniţă, iar directoarea liceului a rămas fără funcţie.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
23.7 ° C
24.3 °
23.6 °
34 %
5.4kmh
82 %
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dacă vrei ceva bine făcut, tot tu cu mâna ta trebuie să faci.

EDITORIAL

Respectând proporțiile, și recunoscând din start atipicul comparației, este posibil ca din punctul de vedere al celor implicați, depunerea dosarelor de candidaturi să fie...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...