joi, aprilie 18, 2024
AcasăPrima PaginăÎncă cinci ani cu Klaus Iohannis (video)

Încă cinci ani cu Klaus Iohannis (video)

Preşedintele în exerciţiu, candidatul PNL, Klaus Iohannis, va continua încă cinci ani la Cotroceni. Potrivit sondajelor la ieşirea de la urne, Klaus Iohannis a fost votat de două treimi dintre cei care s-au prezentat ieri la urne, în timp ce Viorica Dăncilă, fostul premier şi candidatul PSD, a adunat doar o treime dintre voturi.

Potrivit sondajului realizat la ieşirea de la urne de Centrul de Sociologie Urbană şi Regională (CURS) şi Grupul de Studii Socio – Comportamentale Avangarde, Klaus Iohannis a obţinut 64,8%, în timp ce Viorica Dăncilă ar fi fost votată de 35,2%. Datele sunt valabile pentru ora 19:30 şi doar pentru secţiile de pe teritoriul României, fără a ţine cont de secţiile din străinătate. Conform unei simulări realizate de cele două institute, într-un rezultat care ar include şi diaspora, Iohannis ar obţine 67%, iar Dăncilă – 33%.

Potrivit sondajului de IRES, Klaus Iohannis a obţinut 66,5%, iar Viorica Dăncilă, 33,5%. Predicţiile iau în calcul un model statistic de redistribuire a voturilor din diaspora.

Azi noapte a început și numărătoarea voturilor, operațiune care merge destul de repede. După procesarea datelor de la 18.746 secții de vot (practic, nu ajunseseră rezultatele la două secții de votare), situația era următoarea:

  • Klaus Iohannis – 63,17%
  • Viorica Dăncilă – 36,83%

Mai trebuiau numărate buletinele de la secțiile de vot din străinătate.

ACTUALIZARE LUNI, 25 NOIEMBRIE, ORA 9:30. Toate voturile au fost numărate, inclusiv cele din diaspora.

Klaus Iohannis obține 863.849 de voturi din diaspora, plus 5.631.685 de voturi în țară.

Viorica Dăncilă obține 55.493 de voturi în diaspora, care se adaugă celor 3.282.040 din țară.

Așadar, Klaus Iohannis obține 93,96% din voturile exprimate din diaspora, iar Viorica Dăncilă 6,03%.

Procentele confirmate de BEC până la 9.30 sunt:

Klaus Iohannis: 66.06%

Viorica Dăncilă: 33.94%

 

Bucurie la sediul PNL

Aseară, la ora 21:00, sediul PNL Botoşani a devenit neîncăpător, zeci de membri şi simpatizanţi înghesuindu-se pe câţiva metri pătraţi. La aflarea exit-poll-urilor s-a produs o explozie de bucurie, iar preşedintele organizaţiei locale, senatorul Costel Şoptică a ţinut să le mulţumească tuturor pentru implicare. „A fost o campanie grea. Am dus o luptă grea. Ne-au dat la picioare din toate părţile, prin minciuni şi ceea ce a fost mai grav, din punctul meu de vedere, a fost inducerea fricii în alegători. Toată lumea se temea că li se vor tăia salariile, pensiile. Nu se va întâmpla acest lucru. Garantăm în continuare. Astăzi este o zi istorică pentru noi, pentru toţi, dar îmi doresc şi pentru judeţul Botoşani să fie o istorică… Este o seară de care ne vom bucura cu toţii, dar de mâine la muncă, dragilor”, a declarat Şoptică.

La rândul său, primarul Cătălin Flutur susţine că ne-am dorit o ţară normală „şi pentru asta trebuia să intrăm noi în normalitate”. „S-ar părea că în sfârşit am intrat în normalitate. Îmi doresc din suflet ca această normalitate să fie şi în judeţul Botoşani… Îmi doresc din suflet să văd galben. Cu Dumnezeu înainte şi sperăm ca gândul cel bun să ne călăuzească în tot ce facem de acum încolo”, a spus primarul.

Tăcere şi resemnare la sediul PSD

Liderii PSD au urmărit rezultatele exit-poll-ului în tăcere şi cu resemnare. Atunci când Klaus Iohannis a anunţat că va fi „un preşedinte implicat”, senatorul Lucian Trufin a completat „ca în ultimii cinci ani”. Senatorul Doina Federovici, liderul PSD, a afirmat că social democraţilor nu le rămâne decât să aştepte rezultatele de pe raza judeţului Botoşani. „A fost o campanie grea, a fost o campanie aş putea spune eu agresivă din partea celor din eşicherul de dreapta al politicii. Noi vrem să le mulţumim botoşănenilor în primul rând că s-au prezentat la vot, să le mulţumim tuturor colegilor care au făcut campanie electorală, care au mers în fiecare localitate, în fiecare sat şi au discutat cu oamenii şi au transmis mesajul nostru şi ceea ce ne-am fi dorit noi să realizăm dacă aveam la Cotroceni un preşedinte social democrat”, a spus Doina Federovici.

Ea a arătat că PSD este în opoziţie şi a spus că social democraţii vor monitoriza extrem de atent toate mişcările făcute de liberali, atât în guvern cât şi în Parlament şi îi vor sancţiona de fiecare dată dacă vor implementa măsuri împotriva românilor şi împotriva botoşănenilor.

„Noi am demonstrat ce am făcut în trei ani de guvernare la nivel de ţară şi la nivel de judeţ Botoşani”, a mai spus Doina Federovici.

Senatorul social democrat a anunţat că vor urma analize în săptămânile următoare a acestor rezultate, cu atât mai mult cu cât „de mâine dimineaţă pregătim alegerile locale”. Întrebată dacă se impune schimbarea din funcţie a Viorică Dăncilă, Doina Federovici a spus că totul se va decide la nivelul Comitetului Executiv Naţional.

Mobilizare exemplară la vot

Rezultatul obţinut de Klaus Iohannis vine pe fondul unei mobilizări foarte bune la vot, aproximativ 50% din populaţia cu drept de vot din ţară, respectiv 9.086.421 alegători şi-au exprimat opţiunile până la ora 21:00. La aceştia se adăugau, la ora 21:30, aproximativ 940.000 de români care au votat în diaspora. La primul tur de scrutin al prezidenţialelor din acest an, până la ora 21:00, se prezentaseră la urne 47,66% dintre alegători, iar în 2014, la al doilea tur de scrutin al prezidenţialelor, votaseră 62,04% dintre alegători.

Judeţul Botoşani este în topul absenteismului şi la cel de al doilea tur. Aici au votat 161.270 de alegători, reprezentând 43,87% din listele electorale permanente. Cu acest scor, Botoşaniul se situează pe poziţia a şasea în topul judeţelor cu cele mai mici scoruri electorale. Judeţele care-l devansează sunt Harghita (22,86%), Covasna (25,86%), Vaslui (37,53%), Satu Mare (37,83%), şi Bacău (43,13%). La polul opus, judeţele cu cea mai mare prezenţă la vot au fost: Ilfov (68,57%), Cluj (62,06%), Sibiu (58,13%), Braşov (56,63%) şi Giurgiu (55,90%). În Bucureşti, prezenţa la urne a fost de 54,38%.

Explozie a votului cu urna mobilă

Numărul votanţilor cu urna mobilă la cel de al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale a crescut substanţial în judeţ, cu aproape 40%. În primul tur au votat cu urna mobilă 1.607 persoane, iar până la ora 19.00, în cel de al doilea tur au votat 2.108 persoane.

Cele mai multe solicitări de urnă mobilă au fost la secţiile la care sunt arondate spitalele şi Penitenciarul Botoşani. Este vorba de secţiile de la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” şi Liceul Pedagogic „Nicolae Iorga”, unde au votat între 101 şi 199 de persoane.

Vineri, în ultima zi de campanie electorală, liberalii l-au acuzat pe deputatul PSD, Costel Lupaşcu, că s-a perindat prin judeţ şi i-a forţat pe medici să elibereze adeverinţe care să justifice un număr mare de cereri pentru votul cu urna mobilă. Acesta s-ar fi folosit atât de calitatea sa de parlamentar, cât mai ales de cea de fost director al Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate. „Vom depune imediat o plângere penală pentru aceste abuzuri, atât pe numele deputatului Costel Lupaşcu, a celorlalţi parlamentari PSD care au procedat similar, cât şi pentru persoanele care au fost dispuse să încalce legea la comanda acestora”, declara preşedintele PNL Botoşani, Costel Şoptică, într-un comunicat de presă.

În replică, parlamentarul PSD susţine că cei care au făcut presiuni asupra medicilor să nu elibereze adeverinţele medicale necesare ar fi liberalii. „Am intervenit într-un caz al unei persoane cu ambele picioare amputate, pentru că asupra medicului s-au făcut presiuni să nu elibereze adeverinţa necesară pentru solicitarea urnei mobile”, susţine Costel Lupaşcu.

Ieri, primarul comunei Dângeni, Cătălin Rotundu, secretarul general al PNL Botoşani, a sunat la 112 şi a reclamat că o urnă mobilă a fost transportată cu maşina personală a unui membru PSD, însoţit de un coleg de partid, fără prezenţa unui membru de altă culoare politică. Edilul adusese acuzaţii şi către senatorul social-democrat Lucian Trufin, conform cărora parlamentarul ar fi pus presiune pe alegători. Acuzaţiile lui Cătălin Rotundu au fost infirmate de către reprezentanţii Poliţiei Botoşani.

Ora politicienilor la vot

În turul doi al alegerilor locale, cei mai importanţi politicieni botoşăneni s-au mobilizat şi au votat în prima parte a zilei, până la ora 12.00 trecând toţi pragul secţiilor de vot.

Cel mai „matinal” dintre toţi a fost preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Botoşani, Costică Macaleţi. El şi-a exprimat opţiunea electorală la Secţia de vot 50 din cadrul Şcolii 11.

Liderii liberali s-au prezentat la urne în jurul orei 11.00, ca de obicei însoţiţi de colegii de partid, printre aceştia regăsindu-se primarul Cătălin Flutur, preşedintele filialei municipale, Viorel Iliuţă, consilierul local Daniel Botezatu, dar lipsind, de această dată, consilierul judeţean Mirela Saucă şi Cristian Roman.

Câteva minute mai târziu, la Liceul de Artă „Ştefan Luchian” a votat şi primarul Cătălin Flutur.
La scurt timp după cei doi lideri PNL au votat şi preşedinţii organizaţiei judeţene a PSD, Marius Budăi, la Curteşti, şi Doina Federovici la Şcoala 1.

Prefectul judeţului Botoşani, Dan Şlincu, a votat în turul doi în cea mai mică secţie de vot din Moldova şi una dintre cele mai mici din ţară. Împreună cu soţia sa, reprezentantul guvernului în teritoriu a ales să voteze pe lista suplimentară a secţiei din Gorovei, comuna Văculeşti.

În jurul prânzului, la una dintre secţiile de vot organizate în cadrul Liceului Agricol a votat şi subprefectul Dana Lozneanu.

Război al postărilor pe Facebook

Bătălia politică dintre PNL şi PSD a explodat cu o zi înainte de alegerile propriu-zise.

Liberalii l-au reclamat la Biroul Electoral Judeţean (BEJ) pe deputatul Costel Lupaşcu că, sâmbătă dimineaţă, pe contul său de Facebook a postat un mesaj prin care ar fi îndemnat alegătorii să meargă la vot şi să susţină candidatul PSD.

Liberalii susţin că „inclusiv mesajele postate pe reţeaua de socializare prin conţinutul lor se circumscriu conceptului de propagandă electorală, aspect în raport de care, dată fiind încheierea campaniei electorale, sunt întrunite elementele tipice ale ilicitului electoral”.

Deputatul PSD respinge acuzaţiile aduse de liberali şi susţine că aceştia nu cunosc „reţele de socializare” şi nici „legislaţia”. „E o prostie! Nu au simţul responsabilităţii. E păcat de ţara asta că nişte oameni slabi pregătiţi şi incompetenţi ajung să o gestioneze şi să o conducă. Postarea mea este făcută la ora 6.40 şi până la ora 7.00 poţi face orice în campanie electorală”, a declarat deputatul social-democrat.

La câteva ore distanţă, PSD a răspuns cu aceeaşi monedă. Sâmbătă seară, organizaţia locală a social-democraţilor a depus o plângere împotriva preşedintelui organizaţiei municipale a PNL Botoşani, Viorel Iliuţă, şi a consilierului local Cătălina Lupaşcu, acuzându-i că au continuat campania electorală pe Facebook şi sâmbătă, după ora 07.00. În fapt, aceştia aveau pe poza de profil o ramă cu cine ar urma să voteze duminică. „Am făcut o manevră greşită şi cred că a stat o poză de profil de campanie. Îmi pare rău că am greşit. Cred că, în cazul meu nu era o surpriză cu cine votez”, a declarat Viorel Iliuţă.

Cele două cazuri urmau a fi discutate de BEJ, în cursul serii trecute.

Iohannis: „Mă voi implica pentru a crea o nouă majoritate”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat aseară, în discursul de câștigător al alegerilor prezidențiale, că se va implica pentru a crea o nouă majoritate în Parlamentul României, care să fie compusă din partidele democratice.

El a declarat că rezultatul alegerilor prezidențiale este cea mai categorică victorie obținută vreodată împotriva PSD. „Sunt multe lucruri de făcut, de reparat. Mă voi implica pentru a crea o nouă majoritate, din partidele democratice care vor duce România spre modernizare, spre europenizare, spre România normală. Este o înfrângere semnificativă pentru PSD, dar trebuie să fim realişti. Am câştigat o luptă importantă, dar războiul încă nu a fost câştigat. Este nevoie să mergem la vot şi la locale, şi la parlamentare. Abia atunci când PSD e trimis în Opoziţie vom putea face ce ne-au cerut azi românii. Abia atunci vom putea să facem România normală, România aşa cum ne-o dorim noi, cu toţii”, a afirmat Iohannis în declaraţia susţinută la sediul PNL după ce rezultatele exit-poll au indicat victoria sa.

Iohannis a insistat că va fi preşedintele tuturor românilor. „În România normală trebuie să fie alegătorii liberali, alegătorii USR PLUS, alegătorii PMP, UDMR și da, și alegătorii PSD. Eu nu am un război cu alegătorii PSD, am un război cu PSD, care încearcă să se cramponeze de putere în județe, în comunități”, a declarat preşedintele.

Dăncilă: „Am recuperat voturile pierdute la europarlamentare”

 Viorica Dăncilă a făcut primele declarații imadiat după închiderea urnelor şi anunţarea primelor rezultate ale exit-poll-urilor, afirmând că a recuperat voturile pierdute la europarlamentare. Ea a fost flancată de Olguța Vasilescu, Gabriela Firea, Mihai Fifor, Eugen Teodorovici, Valeriu Steriu, Petre Daea şi Codrin Ștefănescu, care încercau să afişeze feţe zâmbitoare. „Vreau să îi felicit pe toți cei care au mers la vot. Vreau să le mulțumesc în special celor care au votat cu inima. Mulțumesc tuturor celor care au vrut să înlocuiască ura și dezbinarea cu încrederea și demnitatea. PSD azi a recâștigat încrederea cetățenilor români. Am recuperat voturile pierdute la europarlamentare, azi avem peste trei milioane de voturi, adică voturile de la parlamentarele din 2016. Am toată convingerea că voturile de azi ne ajută, ne obligă, și vom face totul pentru a câștiga localele și parlamentarele. Vom aștepta procesele verbale pentru a vedea situația exactă”, a afirmat Dăncilă.

PSD se pregătește să-şi sacrifice liderul naţional

Umii şefi din PSD se pregătesc să o schimbe pe Viorica Dăncilă de la șefia partidului după pierderea alegerilor în fața lui Klaus Iohannis. Un congres extraordinar al partidului ar putea avea loc până la sfârșitul acestui an, foarte posibil chiar înainte de sărbători, au declarat pentru G4Media.ro surse din partid. Cel puțin patru nume s-ar putea alinia la startul competiției pentru șefia PSD: Eugen Teodorovici, Gabriela Firea, Marcel Ciolacu și Claudiu Manda.

Potrivit surselor G4Media.ro, fostul premier Mihai Tudose, europarlamentar Pro România, ar intenționa să revină în PSD, fiind apropiat de Claudiu Manda, la rândul său europarlamentar, cu care ar fi strâns legătura în Parlamentul European. Viorica Dăncilă se bazează în acest moment în partid în principal pe susținerea apropiaților lui Dragnea: Mihai Fifor, Codrin Ștefănescu, Cătălin Rădulescu etc.

Graba cu care social democrații vor să facă un congres extraordinar cât mai repede, chiar înainte de sărbătorile de Crăciun, ar avea legătură cu alegerile locale din primăvara anului viitor. Baronii locali vor să strângă rândurile deoarece scrutinul de la sfârșitul lunii mai 2020 este important pentru aleșii locali și se tem că dacă ar amâna congresul nu ar avea timp pentru campanie.

 

dav
dav
dav

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6.5 ° C
6.7 °
4.9 °
96 %
2.7kmh
100 %
joi
6 °
vin
11 °
sâm
15 °
Dum
14 °
lun
13 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...