vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăFost preot scos din biserică cu jandarmii (foto+video)

Fost preot scos din biserică cu jandarmii (foto+video)

Caz fără precedent petrecut ieri în judeţ, unde biserica din satul Schit Orăşeni (comuna Cristeşti) a fost preluată de reprezentanţii Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei (MMB) cu ajutorul executorului judecătoresc, dar şi cu sprijinul jandarmilor şi al agenţilor de securitate de la o firmă privată. Asta după o bătălie dusă în justiţie cu fostul preot paroh Ioan Ungureanu, caterisit de mai bine de doi ani, care, sprijinit de o parte dintre enoriaşi, a refuzat să înapoieze cheile şi să predea lăcaşul de cult. Desfăşurarea de forţe de ieri dimineaţă a venit după ce MMB a cerut în instanţă evacuarea preotului răspopit, iar Tribunalul Suceava a decis definitiv că Ioan Ungureanu trebuie să părăsească biserica şi să predea cheile de la lăcaşul de cult, casa parohială, muzeul, dar şi de la casa de oaspeţi „Sfântul Cuvios Sila”.

„Noi îl susţinem în continuare pe părintele Ungureanu”

Înştiinţat cu privire la decizia instanţei şi somat să se supună deciziei instanţei de judecată, fostul preot s-a trezit ieri dimineaţă cu executorul judecătoresc în curtea bisericii. Sprijinit de forţele de ordine, acesta a reuşit să pună în aplicare sentinţa, ordinul de evacuare fiind aplicat fără niciun fel de concesii, chiar sub ochii reprezentanţilor MMB.

Ba mai mult, a fost nevoie de forţarea intrării în lăcaşul de cult, după care s-a trecut la preluarea tuturor spaţiilor, conform sentinţei.

Susţinându-l în continuare pe fostul preot paroh, o parte dintre enoriaşi s-au adunat ieri dimineaţă din nou în curtea bisericii, încercând să arate că adevăraţii proprietari ai bisericii sunt sătenii, şi nu reprezentaţii MMB. „Noi îl susţinem în continuare pe părintele Ungureanu. O să mergem la slujbe în paraclis. Acolo e privat, acolo e al lui”, au spus cei adunaţi în curtea bisericii, care au susţinut că este anormal ca 20 de oameni să vină la biserică, unde a fost instalat un nou preot, iar 60 de oameni să se înghesuie în paraclis.

A fost nevoie de o adevărată muncă de lămurire pentru ca incidentele să nu degenereze, disputa rezumându-se de această dată la respectarea sau nerespectarea canoanelor bisericeşti de unii sau de către alţii. Ba mai mult, au existat şi acuze de violenţe, unul dintre enoriaşi susţinând că a fost rănit la mâna stângă în timpul incidentelor.

Totuşi, fostul preot Ion Ungureanu, care a slujit în biserică vreme de aproape 20 de ani şi a refăcut lăcaşul de cult, a spus că a acceptat să se conformeze deciziei instanţei de judecată, dar va continua să apere drepturile lui şi ale enoriaşilor. De altfel, el a anunţat că se va muta într-un paraclis aflat peste drum de biserică, acolo unde va ţine slujbe, în continuare, în ciuda faptului că a fost caterisit şi nu are acordul Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei.

Scandal pornit de la refuzul de a-l pomeni pe ÎPS Teofan

Situaţia conflictuală din satul Schit Orăşeni a izbucnit în vara lui 2016, după un Sinod pan-ortodox de la Creta, unde s-ar fi semnat o serie de documente care nu au fost acceptate de toţi preoţii. Acuzând că aceste documente vin în contradicţie cu vechile dogme bisericeşti, părintele Ioan Ungureanu nu l-a mai pomenit în slujbe pe ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei.

Ulterior, în primăvara lui 2017, reprezentanţii MMB l-au acuzat pe preot de schismă, insultă, calomnie, defăimarea şi clevetirea în public, de neascultarea faţă de autorităţile bisericeşti şi de contrazicerea publică a poziţiei oficiale a Bisericii. Astfel, părintele Ioan Ungureanu a primit dojana arhierească şi, pentru că nu a respectat prevederile tipiconale, a fost oprit de la slujire.

Ulterior, el a fost trimis în faţa Consistoriul eparhial al Arhiepiscopiei Iaşilor, care a decis caterisirea. Cu toate acestea, fostul preot a continuat să slujească, acuzând conducerea MMB de încălcarea Regulamentului autorităţilor canonice disciplinare şi de abuz. El s-a considerat dintotdeauna nevinovat şi a spus de fiecare dată că nu s-a despărţit de Sfânta Biserică şi că toate deciziile privind caterisirea sa sunt „abuzive şi nestatutare”.

Concomitent, el a contestat la Curtea de Apel Iaşi toate deciziile emise de MMB prin care s-a dispus caterisirea, dar acţiunea i-a fost respinsă, cazul urmând să fie judecat şi de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. În schimb, în urma unei plângeri penale formulate de Mitropolie, fostul preot a fost trimis în judecată pentru exercitarea fără drept a unei profesii, procesul fiind pe rolul instanţei. Cazul este fără precedent în istoria Bisericii Ortodoxe Române, mai ales că toate încercările MMB de a instala un nou preot în sat au fost sortite eşecului, Ioan Ungureanu bucurându-se în continuare de susţinerea unor enoriaşi.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
11 ° C
11.1 °
8.2 °
61 %
1.8kmh
99 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...