Furt de zeci de mii de lei dintr-un hipermarket

0

Furt de neînchipuit în municipiul Botoşani. Un individ necunoscut a reuşit să fure, săptămâna trecută, zeci de telefoane mobile dintr-un hipermarket din Botoşani, fără ca cineva să bage de seamă ce se întâmplă. Furtul nu a avut loc noaptea, ci în timpul zilei, chiar în timpul programului de lucru, când personalul trebuia să urmărească ce se petrece în magazin.

Scenele incredibile s-au petrecut joia trecută, mai exact pe 28 noiembrie, în incinta Botoşani Shopping Center, când individul, care părea a fi tânăr, îmbrăcat cu un hanorac, dar cu gluga trasă pe cap, a intrat în Carrefour, s-a dus direct spre raionul cu aparatură electronică, după care a forţat încuietorile de la vitrinele în care erau expuse telefoanele mobile de ultimă generaţie, a luat echipamentele şi le-a strecurat sub haine. Dând dovadă de o stăpânire aproape ieşită din comun, individul a trecut mai apoi pe lângă casele de marcat, fără să atragă atenţia nici măcar agenţilor de pază, care de obicei supraveghează ieşirea. Ca şi cum nu s-ar fi întâmplat nimic, necunoscutul a părăsit mai apoi complexul comercial, ieşind pe uşa dinspre sediul Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră, unde şi-a pierdut urma.

Anchetă demarată de poliţişti

Furtul a fost descoperit ulterior, când reprezentanţii firmei au sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ). Ancheta a fost preluată de poliţiştii de la Investigaţii Criminale, care încearcă să-i dea de urmă hoţului. „În cauză s-a întocmit dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de furt calificat, iar cercetările continuă în vederea identificării autorului şi pentru recuperarea prejudiciului”, a precizat ieri Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoşani, prejudiciul fiind estimat la 68.000 de lei.

Deşi ancheta a început de săptămâna trecută, până ieri la prânz autorul furtului nu fusese prins.

În schimb, investigaţiile au arătat că vitrinele în care erau expuse cele 14 telefoane sustrase nu erau dotate cu un sistem antiefracţie, ci erau asigurate cu un sistem de încuietori care se deschideau cu cheia. În plus, deşi costau aproape 1.000 de euro bucata, telefoanele nu aveau nici acele dispozitive antifurt, care să acţioneze alarma la ieşirea din magazin. Din acest motiv, poliţiştii iau în calcul mai multe variante – ori suspectul a avut informaţii din interior (n.r. – probabil de la un fost angajat), ori şi-a planificat cu atenţie atacul. În acest ultim caz nu este exclus ca el să mai fi fost în magazin, în zilele anterioare atacului, în calitate de client pentru a studia terenul şi a vedea eventualele vicii pe care să le speculeze.

Serie de furturi în municipiu

Spargerea se înscrie însă într-o serie de furturi comise în judeţ cu prejudicii destul de mari începută anul trecut şi continuată anul acesta. Anul trecut, în luna octombrie, un magazin de anvelope de pe Calea Naţională, aflat în apropierea fostelor Uzine Textile Moldova, a fost devalizat de hoţi. Aceştia au reuşit să intre în magazin şi au furat aproape 300 de anvelope. Spargerea a necesitat oarece eforturi şi numai căratul respectivelor anvelope a presupus ceva timp. Ba mai mult, prada putea fi cărată cel mai probabil cu un camion.

Fie că a fost vorba de dispensare medicale, magazine sau locuinţe, hoţii au căutat bani sau bunuri de valoare. Printre victime a fost chiar fostul şef al IPJ Botoşani, comisarul şef Viorel Şerbănoiu, a cărui locuinţă a fost spartă de hoţi. În cursul lunii noiembrie 2018, persoane necunoscute au pătruns fără drept în locuinţa acestuia, de unde au sustras mai multe bunuri, mai ales bijuterii, valoarea prejudiciului fiind de aproximativ 20.000 de lei. Cu toate acestea, la începutul acestui an reprezentanţii IPJ Botoşani anunţau că în 2018 numărul de furturilor ar fi scăzut cu aproape 23 procente faţă de 2017.

 

Deja ai votat!
se încarcă...