spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăPrima PaginăBătrână umilită după moarte

Bătrână umilită după moarte

Caz şocant la morga celui mai mare spital din judeţ. O familie a primit trupul neînsufleţit al unei rude strâmb şi ghemuit în sicriu, exact în poziţia în care a murit pe patul de spital şi a zăcut în durere.

Calvarul familiei a început pe 22 noiembrie, când bătrâna, în vârstă de 88 de ani, a ajuns în spital, fiind internată pe secţia de cardiologie, din cauza unor afecţiuni multiple. Potrivit familiei, aceasta a suferit un accident vascular, motiv pentru care, în ultimele trei zile înainte de a muri, a stat aproape în aceeaşi poziţie, pe o parte, ghemuită de durere. Vineri seară, una dintre fiicele femeii a fost sunată de la spital, fiind informată că mama ei a decedat. Aceasta a mers imediat la unitatea sanitară împreună cu sora sa, celor două comunicându-li-se că îşi vor putea lua mama abia luni, fiind nevoie ca aceasta să stea în morga unităţii sanitare timp de 24 de ore, iar cum în weekend cei de la morgă nu lucrau, acest lucru putea fi făcut abia luni.

„Sora mea chiar le-a şi spus doamnelor de pe secţie că speră că mama nu va rămâne în acea poziţie şi ele au asigurat-o că nu, că la morgă o vor aranja şi o vor îndrepta”, a povestit Iuliana V.

Acte semnate în grabă

Între timp cele două femei s-au ocupat de toate celelalte probleme, iar luni dimineaţă s-au prezentat la morga Spitalului Judeţean de Urgenţă (SJU), unde au achitat şi taxa de îmbălsămare.

Pentru că în weekend tot timpul se adună mai multe persoane decedate, înaintea acestora mai erau patru familii, iar după ele încă pe atâtea. Când le-a venit rândul, fiicele au semnat şi şi-au luat mama în sicriu. Potrivit femeilor, cei de la spital le-au spus, însă, să se grăbească să recunoască persoana decedată, după care au acoperit repede sicriul şi au spus că mai sunt şi alţii care aşteaptă.

„Am fost şocaţi când am văzut cum arăta”

Când au ajuns la biserică şi au ridicat capacul sicriului femeile au suferit un şoc văzând că cea care le-a dat viaţă era ghemuită pe o parte, cu picioarele îndoite. Mai mult, sub mâna stângă aceasta avea un PET de doi litri de apă pentru a i-o susţine, în încercarea de a avea o poziţie mai firească.

„Rudele noastre ne reproşează că de ce am luat-o aşa. Sincer, nici nu ne-am uitat la picioare. Am crezut că poate e doar capul puţin pe o parte, iar cum ei ne-au grăbit, nu am mai apucat să verificăm. Am ajuns la biserică, iar când au luat capacul de pe sicriu, ea era coborâtă cu totul în sicriu. Am fost şocaţi când am văzut cum arăta. Noi doar am vrut să îi redăm demnitatea mamei noastre, să fim mulţumiţi că a plecat cum trebuie din această lume. Parcă mi s-a părut că este umilită şi după moarte. Dascălul a spus că în toată viaţa lui nu a văzut aşa ceva”, a spus una dintre fiicele celei decedate.

Ulterior femeile au apelat la serviciile unei firme de pompe funebre ai cărei reprezentanţi au preluat trupul neînsufleţit, l-au îndreptat, după care l-au adus înapoi la biserică.

„Indiferent de situaţie, nu cred că există scuze”

Situaţia a ajuns şi în atenţia reprezentanţilor Consiliului Judeţean (CJ), care spun că vor încerca să afle care sunt explicaţiile în acest caz. „O să verific acest aspect, să văd de ce şi cum s-a putut întâmpla aşa ceva. Indiferent de situaţie, nu cred că există scuze. Că e mort, că nu e mort, trebuie să avem o atitudine normală şi voi cere explicaţiile necesare”, a precizat Dorin Birta, vicepreşedintele CJ Botoşani.

„Ne cerem scuze familiei”

Reprezentanţii unităţii sanitare spun că s-au mai confruntat cu situaţii de acest fel, însă de fiecare dată familia este informată. „Din păcate, fiind foarte aglomeraţi în acea zi, este posibil să nu le fi comunicat rudelor despre poziţia în care era bătrâna. Ne cerem scuze familiei, de problema creată, dar cei de la morgă nu au dorit să ascundă nimic. Ei aşteaptă familia să le explice motivele pentru care se mai întâmplă astfel de situaţii, nefiind primul caz. Uneori se întâmplă ca unele persoane să rămână foarte mult timp într-o poziţie mai nefirească, iar acest lucru rezultă în astfel de situaţii, neplăcute, ce e drept. Dar dorim să asigurăm că nu a fost vorba de o lipsă de respect sau de intenţia de a ascunde acest fapt. Cei de la morgă chiar explică familiilor în astfel de cazuri”, a precizat medicul primar Bogdan Alexandroaie, purtătorul de cuvânt al SJU „Mavromati”.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
11.9 ° C
15.4 °
11.7 °
68 %
1.8kmh
25 %
mie
11 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...