spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăSex cu minori trecut cu vederea

Sex cu minori trecut cu vederea

Abuzurile sexuale asupra copiilor, care s-au înmulţit în ultimii ani, nu mai interesează pe nimeni. Un caz scos la iveală anul trecut de reporterii „Monitorul”, când o fată în vârstă de 14 ani, din comuna Blândeşti, a fost abuzată sexual, continuă să fie încă „în lucru” pentru că poliţiştii nu au reuşit să audieze toate persoanele implicate. Aceasta este versiunea oficială pentru că, la drept vorbind, poliţiştii nu s-au sinchisit să afle ce s-a întâmplat nici în momentul în care s-au comis faptele. De altfel, ancheta a fost deschisă abia după ce reporterii „Monitorul” i-au sesizat pe reprezentanţii Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC).

Cazul este cu atât mai grav cu cât, în urma celor întâmplate atunci, victima abuzurilor sexuale a avut o tentativă de suicid, dar nici măcar acest aspect nu a urgentat cercetările, lucrurile fiind tărăgănate. Aşa se face că, la şase luni de la iniţierea anchetei, cei care au abuzat de fată sunt încă liberi, fără să fie traşi la răspundere.

 

Victimă salvată după un gest extrem

 

În fapt, pe 30 iunie 2019, fata, care abia împlinise de 14 ani şi terminase casa a VIII-a, s-a întâlnit cu alţi copii în faţa şcolii, acolo unde obişnuiau să se joace. Era vacanţă, iar înainte de a se însera, fata a mers la un magazin din sat, de unde şi-a cumpărat un pet de suc şi o pungă de seminţe. Când să plece, câţiva tineri care chefuiau lângă o maşină în drum au acostat-o, dar la intervenţia gestionarei au o lase în pace.

Ulterior, însă, minora a fost dusă pe un imaş, unde ar fi întreţinut raporturi sexuale cu unul dintre tineri. Când a văzut că se întunecă şi fata nu se mai întoarce acasă, mama copilei a plecat prin sat să o caute, dar fără succes. Minora a revenit la domiciliu abia spre miezul nopţii, când a recunoscut ce s-a întâmplat. Luată la rost de mamă şi de sora mai mare, ea a vrut atunci să-şi taie venele cu un ciob.

A doua zi, pe 1 iulie 2019, copila a fost luată de acasă de poliţistul din sat şi dusă la spital, dar timp de o săptămână cazul a fost ţinut sub tăcere. Povestea a ieşit la iveală abia când un localnic, realizând că nu se face nici o anchetă, a relatat întâmplările jurnaliştilor.

 

„A fost deschis un dosar penal”

 

După ce informaţiile au fost confirmate inclusiv de mama copilei, reporterii „Monitorul” au sesizat DGASPC, iar reprezentanţii instituţiei au mers la spital, unde au vorbit cu minora, aceasta recunoscând că a întreţinut raporturi sexuale consimţite cu doi tineri cu care a avut relaţii de prietenie. Din câte a relatat fata, primele raporturi sexuale le-ar fi avut pe parcursul anului 2018, cu prietenul de la acea vreme, însă ulterior relaţia de prietenie s-a destrămat.

Anul trecut, fata s-ar fi împrietenit cu un alt tânăr în vârstă de 21 de ani, cu care a întreţinut raporturi sexuale pe 30 iunie.

În urma acestor constatări, reprezentanţii DGASPC au sesizat Inspectoratul de Poliţie Judeţean (IPJ), care a deschis o anchetă. „A fost deschis un dosar penal, cercetările fiind efectuate sub aspectul comiterii infracţiunii de act sexual cu un minor, întrucât ambele raporturi sexuale au fost cu consimţământul minorei”, a precizat atunci Maria Carp, purtător de cuvânt în cadrul IPJ Botoşani.

 

Anchetă declanşată cu întârziere

 

Ancheta a fost declanşată cu întârziere întrucât, au susţinut atunci poliţiştii, nimeni nu ar fi avut cunoştinţă că fata ar fi întreţinut relaţii sexuale. Asta pentru că pe 1 iulie, când fata a fost dusă la spital, nimeni, nici minora şi nici părinţii, nu ar făcut o plângere în acest sens, intervenţia fiind solicitată doar pentru tentativa de suicid. Totuşi, mama fetei, dar şi unii localnici, au susţinut că poliţiştii ar fi ştiut de la bun început că minora ar fi întreţinut raporturi sexuale, însă timp de o săptămână nu s-a făcut niciun demers.

Cert este că dacă cei abilitaţi ar fi avut curiozitatea să vorbească cu părinţii fetei de prima dată despre motivul tentativei de suicid, s-ar fi aflat aceste lucruri încă de atunci, iar ancheta nu ar fi întârziat o săptămână. Că ceva a fost putred la mijloc au confirmat-o indirect reprezentanţii DGASPC, care au reacţionat imediat ce au intrat în posesia informaţiilor furnizate de reporterii „Monitorul”. Astfel, deşi fata fusese internată în Secţia de Neuropsihiatrie Infantilă încă din 1 iulie, până marţi, pe 9 iulie, cei de la DGASPC nu au ştiut nimic despre ea. „Nimeni nu ne-a informat, nici măcar cu privire la tentativa de suicid, deşi acest lucru puteau să-l facă atât poliţiştii, cât şi asistentul social din comună, ori părinţii minorei. În cadrul instituţiei avem specialişti cu experienţă, care ştiu să relaţioneze cu copiii aşa încât să afle toate informaţiile necesare pentru o evaluare corectă”, a spus atunci actualul prefect Alexandru Colbu, fost director adjunct executiv în cadrul DGASPC Botoşani.

De altfel, şi localnicul care a denunţat totul a susţinut de la bun început că s-ar fi încercat de fapt muşamalizarea cazului. Atunci, conducerea IPJ Botoşani a dispus efectuarea de verificări prin structura de control intern cu privire la modul de intervenţie al poliţistului, însă la final s-a ajuns la concluzia că acesta nu ar fi încălcat în niciun fel procedurile. Prin urmare, nu s-a declanşat nici o cercetare disciplinară.

Acum, după şase luni de la declanşarea anchetei, poliţistul nu mai poate fi sancţionat. Asta pentru că, potrivit prevederilor Statutului poliţistului, cercetarea disciplinară poate fi declanşată în maxim şase luni de la sesizare, după expirarea acestui termen fiind tardivă. Prin urmare, după o jumătate de an de cercetări, nimeni nu a fost tras la răspundere pentru cele întâmplate atunci.

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
ploaie ușoară
8.9 ° C
8.9 °
7.1 °
97 %
0.9kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...