spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăExecutor judecătoresc condamnat la închisoare

Executor judecătoresc condamnat la închisoare

Situaţie incredibilă pentru un fost executor judecătoresc din Circumscripţia Dorohoi, care riscă să ajungă în puşcărie după ce a fost găsit vinovat de delapidare. Trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel (PCA) Suceava, Daniel Popa a fost condamnat la trei ani de închisoare însă, pentru că el mai avea o condamnare mai veche cu suspendarea executării pedepsei, pentru abuz în serviciu contra intereselor persoanei şi fals intelectual, instanţa a revocat această măsură, a contopit pedepsele şi a dispus executarea pedepsei rezultante de trei ani şi şase luni închisoare în regim de detenţie.

Pronunţată de Curtea de Apel Suceava, sentinţa nu este definitivă şi a fost atacată deja la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.

Cazul este fără precedent în judeţ, cu atât mai mult cu cât anchetatorii vorbesc de un prejudiciu de aproape 600.000 de lei în dauna Băncii Comerciale Române (BCR).

 

Condamnat pentru abuz în serviciu

 

În fapt, Daniel Popa a fost executor judecătoresc în Dorohoi începând cu ianuarie 2001, dar în noiembrie 2014 el a fost trimis în judecată de procurorii PCA Suceava pe motiv că timp de aproape cinci ani de zile ar fi tergiversat plata unei sume de bani către o firmă din Bucureşti încasată de la Primăria Pomârla în baza unui dosar de executare silită. Suma cu pricina a fost achitată într-un final, dar, în urma procesului penal, Daniel Popa a fost condamnat la un an de închisoare pentru abuz în serviciu şi fals intelectual, instanţa dispunând suspendarea executării pedepsei pe o durată de trei ani.

Sentinţa a rămas definitivă în decembrie 2015, în urma unei decizii a Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

Cum prin hotărârea instanţei acestuia îi fusese interzis, ca pedeapsă accesorie, dreptul de a mai profesa ca executor judecătoresc, Daniel Popa urma să predea toate dosarele aflate în lucru în cadrul biroului, inclusiv ştampila. Doar că acesta a continuat să mai lucreze până în martie 2016, când ministrul Justiţiei de atunci, Raluca Prună, a emis un ordin prin care se stabilea încetarea calităţii de executor judecătoresc. Doar că ordinul cu pricina ar fi ajuns la Daniel Popa o lună mai târziu, când acesta a predat ştampila, sigiliul şi legitimaţia de serviciu.

 

Sute de mii de lei virate în cont în cadrul unui proces

 

Toată această înşiruire de evenimente nu este însă întâmplătoare pentru că acest ultim dosar în care Daniel Popa a fost condamnat la închisoare cu executare are legătură directă cu acea perioadă, plină de incertitudini. Astfel, în timp ce îşi desfăşura activitatea legal, Daniel Popa a primit spre executare un dosar în care un botoşănean urma să execute silit Banca Comercială Română, după un război comercial care durase ani de zile. Botoşăneanul obţinuse sentinţă definitivă, iar după ce a fost notificată de Daniel Popa, BCR a virat în contul biroului executorului judecătoresc, în martie 2014, suma de 642.812,64 lei, care însă nu a fost pusă la dispoziţia botoşăneanului, pentru că procesul a continuat. Banii ar fi trebuit să rămână în cont, fără ca cineva să se atingă de ei, doar că în decembrie 2015, înainte ca Daniel Popa să fie condamnat definitiv în primul dosar, BCR a beneficiat de o altă hotărâre judecătorească, care o absolvea de plata banilor, iar în februarie 2016, instanţa a dispus înlocuirea lui Daniel Popa ca executor, în favoarea unui alt executor dorohoian, Grigore Şmocot. Ca un făcut, de la sentinţă şi până la comunicarea hotărârii, Grigore Şmocot s-a asociat cu un alt executor din Rădăuţi, iar transferul dosarului nu a mai putut avea loc.

În schimb, în iunie 2016, Popa anunţă instanţa că nu mai are calitate de executor şi că activitatea lui urmează să fie continuată de un alt executor din Suceava. În tot acest timp BCR, a solicitat restituirea sumei cu pricina, fără a primi un răspuns.

 

Plângere penală făcută de bancă

 

Din acest moment, lucrurile încep să se încâlcească. Asta pentru că executorul sucevean care trebuia să preia toată activitatea lui Daniel Popa a susţinut că nu a primit dosarul BCR şi nici contul respectiv. Prin urmare, banca a făcut plângere penală, iar procurorii PCA Suceava au început cercetările, încercând să găsească banii, care dispăruseră din cont. Într-un final, anchetatorii au reuşit să afle că prin contul respectiv fusese un rulaj întreg de sume, de încasări şi plăţi, iar în decembrie 2015, când Daniel Popa a fost condamnat în primul dosar penal şi ar fi trebuit să îi înceteze calitatea de executor, în contul cu pricina mai erau 286.478,48 le, iar în aprilie 2016, când i-a încetat calitatea de executor, în cont mai erau doar 48.034,06 lei. Prin urmare, Daniel Popa a fost inculpat pentru a doua oară pentru abuz în serviciu, fapta fiind reîncadrată ulterior în delapidare.

Contactat de reporterii „Monitorul” chiar în timpul procesului, Daniel Popa a refuzat să comenteze situaţia lăsând de înţeles că ar fi victima unor presupuse aranjamente pentru a-l scoate definitiv din breasla executorilor judecătoreşti, banii dispărând din cont în momentul în care activitatea ar fi fost preluată de executorul sucevean. În acest sens el a prezentat în instanţă un document bancar, pledând nevinovat, însă magistraţii Curţii de Apel Suceava au apreciat că versiunea lui Daniel Popa nu poate fi luată în considerare întrucât o parte din sumă a fost cheltuită în urma unor retrageri sau plăţi efectuate în alte localităţi din ţară, în condiţiile în care executorul judecătoresc din Suceava era la serviciu. Prin urmare, magistraţii Curţii de Apel Suceava l-au găsit vinovat de delapidare şi l-au condamnat la închisoare cu executare, Daniel Popa fiind obligat şi la plata sumei de 594.778,58 lei către BCR, adică diferenţa de bani care nu s-au mai regăsit în cont. Rămâne de văzut ce se va întâmpla la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, procesul de aici urmând să înceapă în luna mai.

 

Întreaga procedură desfăşurată (….) a fost deficitară”

 

Cert este că în urma anchetei procurorilor, instanţa de judecată a recunoscut că de-a lungul timpului au avut loc mai multe greşeli, din partea tuturor factorilor implicaţi. „Întreaga procedură desfăşurată (….) a fost deficitară: ordinul ministrului (n.r. – de eliberare din funcţie a lui Daniel Popa) a fost emis cu mare întârziere, abia în luna martie deşi calitatea de executor judecătoresc înceta „ope legis” de la momentul rămânerii definitive a condamnării, inventarierea arhivei şi preluarea efectivă a dosarelor s-au produs cu mare întârziere, iar abia la nivelul anului 2018 s-a făcut un prim inventar pentru ca apoi să se constate o diferenţă de 366 dosare lipsă după confruntarea evidenţei scriptice cu situaţia fizică”, a arătat instanţa. Cum dosarul este încă pe rolul instanţei de judecată, nici Ministerul Justiţiei şi nici Camera executorilor judecătoreşti Suceava-Botoşani nu au comentat situaţia.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
10.1 ° C
12.7 °
10 °
86 %
1.8kmh
13 %
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...