spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăFamilie distrusă după o sinucidere la 12 ani (video)

Familie distrusă după o sinucidere la 12 ani (video)

♦ O familie din judeţ trece prin clipe de groază după ce unul dintre cei trei copii şi-a pus capăt zilelor 
♦ Băiatul, în vârstă de 12 ani, a fost găsit fără suflare de către tatăl său, iar motivele pentru care a recurs la gestul cumplit rămân un mister

Câteva fotografii, o mulţime de întrebări şi o durere fără margini. Asta este tot ce a rămas în urma unui copil de 12 ani, din localitatea Mitoc, care a murit, în noaptea de marţi spre miercuri, după ce a recurs la un gest, pe cât de cumplit, pe atât de inexplicabil. Familia a trecut prin clipe de groază, după ce tatăl şi-a găsit copilul spânzurat într-o anexă a gospodăriei. Descoperirea macabră a avut loc la puţin timp după miezul nopţii, când bărbatul s-a întors de la muncă din sat.

Înainte de evenimentul tragic, tatăl plecase pe câmp la tăiat lucernă, iar mama copiilor a rămas acasă cu toţi cei trei fraţi. Femeia era într-o cameră cu copilul cel mai mic, de şapte ani, iar cei doi fraţi mai mari, de 15 şi 12 ani, erau într-o altă cameră. La un moment dat, spre seară, băiatul de 12 ani a plecat din cameră, fără să îi spună fratelui mai mare nimic, însă, acesta s-a gândit că băiatul a mers în cameră cu mama sa.

În jurul orei 22.00, mama a realizat că băiatul dispăruse aşa că i-a spus soţului ei, care între timp venise de la câmp. Bărbatul i-a transmis fratelui mai mare, ca atunci când băiatul de 12 ani se întoarce acasă, să îi ia telefonul mobil, drept pedeapsă pentru că a plecat de acasă fără să spună nimănui unde pleacă şi cât stă.

„L-am strigat, dar nu a revenit”

Ajuns acasă în jurul orei 23.00, copilul a fost informat de fratele mai mare că îi ia telefonul drept pedeapsă pentru plecarea lui. „În acel moment copilul s-a întors şi a ieşit pe uşă fără să spună nimic. A plecat în grădină şi a sărit gardul prin spate, unde este un post care era folosit pe timpuri de grăniceri. Am spus băiatului mare să mergem să îl căutăm, că el nu mai făcuse niciodată aşa ceva. L-am strigat, dar nu a revenit”, a povestit, în stare de şoc, mama băiatului.

După miezul nopţii a ajuns acasă şi soţul femeii, care, alarmat, a început să îl caute, împreună cu soţia. Acesta i-a spus femeii să caute în pod, iar el a mers în grădină, unde are grajdul şi mai multe anexe.

La un moment dat, bărbatul şi-a găsit fiul mijlociu fără suflare, cu un ştreang în jurul gâtului. Disperat, bărbatul a sunat la 112, cerând ajutorul cadrelor medicale, la faţa locului ajungând o ambulanţă. „Din păcate, personalul de la Ambulanţă nu a mai putut face nimic pentru reanimarea copilului, în ciuda manevrelor de resuscitare începute imediat”, a precizat medicul Eduard Gurău, coordonator în cadrul dispeceratului SJA-ISU.

Anchetă demarată de poliţişti

Cazul a intrat şi în atenţia Poliţiei, care a demarat o anchetă. „A fost deschis un dosar penal sub aspectul comiterii infracţiunii de ucidere din culpă. În continuare se efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a tuturor împrejurărilor în care s-a produs evenimentul, urmând ca în funcţie de rezultat să se propună soluţie procedurală. În cauză a fost dispusă şi efectuarea unei autopsii”, a precizat Delia Nenişcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoşani.

„Nu a mai făcut niciodată aşa ceva”

Mama copilului spune că băiatul avea o relaţie cu o fată dintr-un sat vecin, cu care mai comunica prin telefon, însă, nu îşi poate explica sub nici o formă gestul propriului copil. „Nu a mai făcut niciodată aşa ceva. Tatăl lui nu l-a bătut niciodată. Eu nici atât. Nici măcar o palmă să îi dau. Cu un deget. Nu ştiu. Nu pot să îmi imaginez”, a spus femeia printre lacrimi, privind pozele micuţului.

De altfel, toţi localnicii au rămas şocaţi de vestea tragicului eveniment, nimeni neputându-şi explica ce l-a determinat pe copil să îşi pună capăt zilelor la 12 ani. „Era un copil bun la învăţătură. Ultimul an a terminat cu media 9. Avea prieteni, se înţelegea bine cu colegii. Nu a făcut niciodată probleme în cei cinci ani, cât l-am avut elev. Nu pot să îmi imaginez ce tragedie ar fi putut să se petreacă în sufletul lui de a făcut aşa ceva. Suntem toţi şocaţi”, a spus Daniela Pleşca, învăţătoarea copilului.

„Sunt o familie de gospodari”

Familia acestuia era văzută ca fiind una liniştită. „Sunt o familie liniştită, nu au fost niciodată reclamaţii din partea vecinilor, nu am avut sesizări niciodată. Nici că ar fi violenţe, sau certuri. Nu au avut nevoie de asistenţă socială niciodată. Sunt o familie de gospodari”, a spus Claudia Şchiopu, asistentul social al comunei Mitoc.

„Moartea acestui copil arată cât de vulnerabili sunt copiii”

Potrivit specialiştilor, la prima vedere gestul cumplit poate părea a fi unul impulsiv, la furie a unui copil aparent normal, fără probleme emoţionale şi comportamentale evidente, în momentul când i s-a confiscat telefonul mobil, ca formă de pedeapsă parentală. „Există mai multe ipoteze: fie au fost părinţi mai permisivi, iar în momentul când au impus o restricţie, copilul a reacţionat exploziv, cu dorinţa impulsivă de a-i pedepsi, făcându-şi rău. Fie este vorba de un copil care a dezvoltat, în timp – a nu uita de perioada şcolii online pe perioada pandemiei – o dependenţă de telefonul mobil, iar gestul confiscării i-a declanşat o stare de furie intensă cu dorinţa de a-şi pedepsi părinţii”, a precizat medicul primar în psihiatrie pediatrică Laura Jijie, coordonator în cadrul Compartimentului de Psihiatrie Pediatrică din cadrul Spitalului Judeţean.

Medicii avertizează că în această perioadă, a adolescenţei, copiii sunt cei mai vulnerabili, iar măsurile care sunt luate pentru ei sau pentru pedepsirea lor, ar trebui explicate şi pe măsura faptelor. „Dincolo de aceste ipoteze, moartea acestui copil arată cât de vulnerabili sunt copiii, iar părinţii trebuie să fie atenţi şi să încerce să descifreze lumea interioară a copilului, să-l descopere ca şi persoană, dar şi să-i cunoască interesele, pasiunile şi prietenii printr-o comunicare permanentă cu acesta. Atitudinea părinţilor trebuie sa fie una consecventă, cu reguli, cu recompense dar şi cu pedepse, ce trebuie discutate şi explicate, funcţie de nivelul de înţelegere al copilului, permiţându-i acestuia să-şi exprime verbal sentimentele negative resimţite, cum ar fi furia, frustrarea sau teama”, a mai spus medicul primar psihiatru Laura Jijie.


 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...