spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăCum a cucerit noul virus Botoşaniul (harta cazurilor)

Cum a cucerit noul virus Botoşaniul (harta cazurilor)

♦ 56% dintre cazurile de Covid19 din judeţul Botoşani au fost înregistrate în municipiul reşedinţă de judeţ
♦ Zonele cele mai puţin afectate de îmbolnăviri au fost cele din nordul şi estul judeţului

Judeţul Botoşani este unul dintre cele mai afectate de pandemia de Covid-19 din ţară şi asta din cauza apariţiei unor mari focare în sistemul sanitar şi a unora mai mici în sistemul de protecţie socială privat. Iar acest lucru se poate observa şi pe o hartă a cazurilor înregistrate în judeţul nostru.

Aşa cum era de aşteptat, cele mai multe cazuri s-au înregistrat, până pe 7 iunie, la ora prânzului, la nivelul municipiului Botoşani. Este vorba de 467 de cazuri dintre cele 828 înregistrate în tot judeţul, adică undeva la 56% din totalul cazurilor. Dacă ţinem cont că s-au înregistrat 212 îmbolnăviri în rândul cadrelor medicale care lucrează în municipiu, iar unele dintre acestea au cauzat, fără să vrea îmbolnăvirea unor rude, prieteni sau bolnavi, cu care au intrat în contact, avem explicaţia exploziei de îmbolnăviri din judeţ.

„Din păcate, la nivelul judeţului a fost acel episod, la început, cu îmbolnăvirile din Spitalul Judeţean. Au fost foarte multe şi într-un interval de timp destul de scurt. Nu ştiu dacă putem acum spune cine şi dacă este vinovat, dar sper că ulterior, prin eforturile celor de la DSP şi a cadrelor medicale, am reuşit să redresăm situaţia şi numărul de cazuri noi se păstrează la un nivel de platou, momentan”, a declarat medicul Monica Adăscăliţei, directorul interimar al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

Acelaşi lucru se poate spune şi despre municipiul Dorohoi, unde s-au înregistrat 92 de îmbolnăviri, cvasimajoritatea lor, 68 de cazuri, având legătură cu Spitalul Municipal.

Focare în jurul municipiilor

Analizând harta judeţului se mai poate observa că focare importante, care nu pot fi rupte de ceea ce s-a întâmplat în municipiul reşedinţă de judeţ, s-au dezvoltat în comunele limitrofe acestuia. Este cazul comunei Răchiţi, 33 de cazuri, unde boala a evoluat în special într-un centru de bătrâni privat, dar şi a comunelor Mihai Eminescu, 25 de cazuri, şi Curteşti, 17 cazuri. Extrapolând, aceeaşi imagine se dezvoltă şi în jurul municipiului Dorohoi, unde avem Broscăuţi cu opt cazuri, dar şi Văculeşti şi Şendriceni cu cinci cazuri.

În cazurile localităţilor din jurul celor două municipii se poate vorbi de un efect de contagiune, în sensul că multe persoane care activează în Botoşani şi Dorohoi locuiesc de fapt în zonele preorăşeneşti, făcând naveta.

Focare mai mici, dar importante în economia pandemiei de Covid-19, s-au dezvoltat şi în alte zone, dar izolat, în judeţ. Este cazul Voronei, unde s-au înregistrat 14 cazuri, dar şi a oraşelor Săveni şi Bucecea şi a comunei Ungureni, toate cu câte opt cazuri. Şapte cazuri s-au înregistrat la Flămânzi, iar câte şase la Albeşti, Blândeşti, Cândeşti, Roma şi Vlădeni.

Nordul şi estul judeţului sunt zonele cel mai puţin afectate

Din analiza hărţii se mai poate desprinde încă o concluzie. Cele mai puţin afectate comune sunt cele din nordul şi estul extrem al judeţului, comunităţi în general foarte sărace, unde majoritatea populaţiei a plecat în străinătate şi nu a revenit în ţară pe timpul pandemiei.

Sunt comunităţi locale care, până la sfârşitul săptămânii trecute, au fost ocolite de temutul virus. Este vorba de: Adăşeni, Avrămeni, Cordăreni, Corlăteni, Dimăcheni, Frumuşica, George Enescu, Lunca, Mitoc, Păltiniş, Pomârla, Rădăuţi-Prut, Ripiceni, Răuseni, Româneşti, Suliţa, Viişoara şi Vorniceni.

Foarte interesant este şi cazul comunei Dersca, recunoscută ca fiind „comuna italienilor”. Deşi de aici au plecat valuri întregi de locuitori în Italia, una dintre ţările cele mai afectate de către pandemia de coronavirus, până duminică, nu s-a înregistrat decât un singur caz de îmbolnăvire cu Covid-19.

60% dintre decese s-au înregistrat la Botoşani

TOTAL DECESE BOTOŞANI: 53

Şi distribuţia teritorială a deceselor urmăreşte şi harta îmbolnăvirilor. 32 dintre cele 53 de decese înregistrate până la sfârşitul săptămânii trecute, adică 60%, au fost în municipiul reşedinţă de judeţ. La mare distanţă vine comuna Răchiţi cu patru cazuri, 7,5%, dar aici este o situaţie aparte, fiind vorba de bătrânii dintr-un centru privat de îngrijire afectat de Covid-19.
În Dorohoi, Mihai Eminescu şi Vorona s-au înregistrat câte două decese puse pe seama cumplitei maladii, iar în Cândeşti, Curteşti, Durneşti, Dângeni, Gorbăneşti, Hlipiceni, Roma, Ştiubieni, Şendriceni, Ştefăneşti şi Vlădeni câte un deces.

 

– Marius ILINCARU
– Tudor CHIRIAC

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.8 ° C
12.7 °
8.9 °
70 %
0.7kmh
27 %
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...