joi, aprilie 18, 2024
AcasăPrima PaginăPandemia pierde din forţă în judeţ

Pandemia pierde din forţă în judeţ

♦ După o explozie necontrolată a infectărilor cu SARS-CoV-2, luna iulie a adus mai puţine cazuri şi acestea, în general, de import.

Oficialii guvernamentali continuă să arate cu degetul judeţul Botoşani ori de câte ori vine vorba despre pandemia de Covid-19, pentru că judeţul nostru se numără printre primele judeţe care au depăşit pragul psihologic de o mie de cazuri. Doar că, în ultimele două săptămâni, situaţia s-a stabilizat şi s-a îmbunătăţit considerabil, Botoşaniul fiind acum printre judeţele cu cele mai puţine cazuri noi înregistrate, în ciuda testării masive care se face.

Monica Adăscăliţei: „Să sperăm că nu vom avea o nouă reizbucnire a bolii şi că vom şti să gestionăm corect acest context epidemiologic favorabil în care ne aflăm”

„Noi testăm şi raportăm rezultatele pe care le avem. Nu ascundem gunoiul sub preş. Când am avut mai multe cazuri le-am raportat, aşa cum raportăm şi acum când avem mai puţine. Am luat măsurile care trebuiau la momentul oportun, am izolat focarele şi rezultatele încep să se vadă. Câtă vreme populaţia va respecta şi regulile de igienă şi distanţare socială, atunci şi boala va putea fi ţinută sub control”, a declarat medicul Monica Adăscăliţei, directorul interimar al Direcţiei de Sănătate Publică (DSP).

Scădere importantă a noilor îmbolnăviri

Perioada 15 iunie – 14 iulie, arată o îmbunătăţire a situaţiei epidemiologice, panta descendentă începută în urmă cu o lună continuând accentuat, mai ales în prima parte a lunii iulie. Astfel, în cea de a doua lună de stare de alertă, la nivelul judeţului s-au înregistrat 185 de cazuri, cu 74 mai puţine decât în prima lună de stare de alertă. Numărul este cel mai mic înregistrat în Botoşani de la debutul pandemiei, în perioada 15 martie – 14 aprilie înregistrându-se 248 de cazuri, iar în luna de vârf, 15 aprilie – 14 mai, 390 de cazuri.

4,2% dintre teste au fost pozitive

În perioada de referinţă, 15 iunie – 14 iulie, au fost testate 4.380 de persoane, rezultând astfel că puţin peste 4,2% din teste au fost pozitive. Testele majorităţii botoşănenilor depistaţi pozitiv au fost prelucrate la Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati”, adică 176, în timp ce nouă cazuri pozitive au fost puse în evidenţă de laboratoarele private.
Majoritatea noilor cazuri s-au raportat la categoria de vârstă 19-65 de ani – 131 de cazuri, în timp ce peste 65 de ani au fost depistate 45 de persoane bolnave de Covid. De asemenea, în ultimele 30 de zile s-au îmbolnăvit de această boală şi nouă copii.

Media zilnică a infectărilor a depăşit şase cazuri pe zi, având un trend descrescător. Astfel, dacă în cea de a doua jumătate a lunii iunie s-au înregistrat 122 de cazuri, cu o medie zilnică de peste şapte cazuri pe zi, în primele două săptămâni ale lunii iulie s-au înregistrat 63 de cazuri, adică o medie de 4,5 cazuri pe zi. Vârfurile perioadei analizate sunt ziua de 17 iunie – 21 de cazuri, 22 iunie – 14 cazuri şi 16 iunie – 13 cazuri. În luna iulie, cele mai multe noi cazuri s-au înregistrat pe 3 şi 9 iulie, câte nouă cazuri şi 2 şi 7 iulie câte şapte cazuri.

Interesant de spus este şi faptul că această scădere de noi cazuri vine în contextul creşterii numărului de testări, în ultimele zile ajungându-se la peste 200 de testări zilnice. Mai mult, pe lângă testările făcute la Spitalul Judeţean, în această perioadă au început să facă teste şi laboratoarele private.

Cazuri noi înregistrate la persoane care s-au întors din străinătate

Noile cazuri apărute în Botoşani în ultima perioadă provin de la persoane care s-au întors din străinătate, fie de la muncă fie din vacanţe, persoane care s-au întors în judeţ din alte colţuri ale ţării sau la persoane care vroiau să plece în străinătate şi aveau nevoie de un test PCR. Majoritatea persoanelor respective erau asimptomatice sau aveau forme uşoare ale bolii, astfel că au ales să fie tratate la domiciliu. Potrivit directorului DSP, la ATI, la finalul datei de referinţă, 15 iulie, erau internate trei persoane în stare gravă şi care aveau pe lângă comorbidităţi şi Covid-19.

În acest context, Monica Adăscăliţei a recomandat botoşănenilor care pleacă în vacanţe, fie în ţară, fie în străinătate să-şi ia toate măsurile de securitate, chiar dacă în locurile unde merg se vede o relaxare a restricţiilor. „Să sperăm că nu vom avea o nouă reizbucnire a bolii şi că vom şti să gestionăm corect acest context epidemiologic favorabil în care ne aflăm”, a conchis directorul interimar al DSP Botoşani.

Decese la persoane cu vârste de peste 50 de ani

O curbă similară noilor cazuri de infectare a fost desenată în perioada 15 iunie – 14 iulie şi în cazul deceselor atribuite Covid-19. Astfel, în cea de a doua lună de stare de alertă, la Botoşani, au fost 17 decese, faţă de 23, câte au fost înregistrate cu o lună în urmă. În cele două luni de stare de urgenţă, 15 martie – 14 aprilie, respectiv 15 aprilie – 14 mai, au fost 13, respectiv 27 de persoane răpuse de virusul care face ravagii în întreaga lume.

Şapte dintre decesele înregistrate în ultima lună au fost la femei, iar 10 la bărbaţi şi asta deşi proporţia de noi cazuri este inversă, adică 97 de femei şi 88 de bărbaţi. Toate decesele au survenit la persoane cu vârste de peste 50 de ani. Cele mai multe, şase, au fost la categoria de vârstă 70-79 de ani, în timp ce câte patru s-au înregistrat la categoriile de vârstă 80-89 de ani, respectiv 60-69 de ani. De asemenea, au murit de Covid două persoane cu vârste de peste 90 de ani şi una cu vârsta cuprinsă între 50 şi 59 de ani.

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
6 ° C
6.1 °
4.3 °
96 %
0.9kmh
100 %
joi
7 °
vin
11 °
sâm
16 °
Dum
13 °
lun
12 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...