spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăLicitaţie suspectă câştigată de şeful ANPC (video)

Licitaţie suspectă câştigată de şeful ANPC (video)

♦ Un om de afaceri botoșănean acuză că o licitație a Fiscului pe baza unei evaluări în teren greșită îi falimentează businessul.
♦ Câștigătorul licitației este Eduardt Cozminschi, președintele botoșănean Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului.
♦ Acesta afirmă că este cumpărător de bună credință și că totul s-ar fi derulat înainte ca liberalii să ajungă la putere și el la șefia ANPC

Un afacerist botoşănean este ameninţat cu evacuarea de pe terenul pe care şi-a crescut, la propriu, afacerea, după ce parcela a fost vândută într-un proces de executare silită despre care botoşăneanul susţine că ar ridica mai multe semne de întrebare, iar beneficiarul direct este, în prezent, şeful Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului (ANPC), botoşăneanul Eduardt Cozminschi.

Totul a început în august 2017, când Fiscul a început executarea silită a unei companii deţinute de un cetăţean francez, care cumpărase mai multe parcele de teren, ce însumau peste 17.000 de metri pătraţi de teren agricol, una dintre acestea având şi ieşire la drumul european E58. Valoarea terenurilor era de peste 200.000 de euro.

Ulterior proprietarul terenului a întâmpinat mai multe probleme în Franţa, fiind arestat acolo, iar autorităţile statului român i-au pus sechestru pe proprietăţile pe care le avea aici şi au început să le valorifice pentru a recupera datoriile pe care firma acestuia le avea către statul român.

Gheorghe Spetcu: „Sunt victimă colaterală”

Pe una dintre aceste parcele îşi desfăşura, însă, activitatea şi societatea Silvabel, condusă de Gheorghe Spetcu, firmă ce se ocupă de peisagistică şi amenajări de spaţii verzi. Având în vedere domeniul de activitate, afaceristul a plantat întreaga parcelă pe care o luase în arendă de la francez cu diverse plante, arbuşti şi chiar copaci, pe care ulterior să le poată transporta în zonele în care avea lucrări.

Gheorghe Spetcu: „Sunt victimă colaterală a unei executări silite imobiliare, instrumentată de DGRFP Iaşi”

Acum, bărbatul susţine că modul în care terenul a fost scos la licitaţie ar ridica mai multe semne de întrebare. Acesta susţine că evaluatorul venit de la Braşov ar fi evaluat alte terenuri, fără a ţine măcar cont de faptul că în actele contabile preţurile erau cu mult mai mari decât cele pe care le fixa el, astfel că în loc de 20 de euro metrul pătrat a ieşit un preţ de aproape doi lei metrul pătrat. Practic, botoşăneanul spune că evaluatorul a fotografiat terenurile aflate pe un drum de exploatare agricolă, ce leagă satul Stânceşti de drumul european E58, pe când terenurile vândute sunt la drumul european E58, kilometrul 39.5.

„Sunt victimă colaterală a unei executări silite imobiliare, instrumentată de DGRFP Iaşi care a vândut terenul, arendat de mine, unde am un punct de lucru (o pepinieră) la un preţ subevaluat de peste 40 de ori, iar cumpărătorul a fost Cozminschi Eduardt. Imobilele au fost sechestrate din biroul de la Iaşi al executorului fiscal, fără inspectarea în teren şi apoi evaluatorul a identificat şi evaluat alte terenuri decât cele sechestrate scriptic, astfel că una s-a evaluat şi alta s-a vândut. Mai mult, eu, care eram în arendă pe terenul acela, nu am fost înştiinţat şi nu am ştiut niciun moment că se scoate la licitaţie. Erau obligaţi să afişeze o înştiinţare la locul unde sunt situate bunurile. Ceea ce nu au făcut. Pentru că aş fi participat şi eu, normal. Cum a ştiut cumpărătorul de această licitaţie, iar eu, care foloseam terenul, nu? A fost o licitaţie suspectă în care s-a făcut speculă imobiliară”, se întreabă Gheorghe Spetcu, administratorul Silvabel.

Angajaţi ai ANAF acuzaţi de neglijenţă

Mai mult, afaceristul botoşănean acuză faptul că, prin acţiunea lor, cei de la ANAF au prejudiciat statul de peste 220.000 de lei, pentru că terenul a fost vândut cu o sumă de zece ori mai mică decât cea cu care fusese cumpărat de firma patronată de cetăţeanul francez.

Iar pentru că francezul era închis în ţara natală, în România s-a făcut chiar radierea firmei acestuia, astfel că datoria nici nu va mai putea fi recuperată în vreun fel. „Actul de evaluare a altor terenuri decât cele sechestrate scriptic şi vânzarea lor la un preţ mult subevaluat este nul absolut, potrivit art.49 alin.1 lit.c) din Codul de procedura fiscală şi atrage nulitatea actelor subsecvente, iar primul interes în valorificarea nulităţii era al ANAF-ului, care în urmă vânzării subevaluate a rămas cu un rest de creanţă de 228.702 lei, mai ales că în cursul judecării contestaţiei la executare, debitorul fiscal (arendaşul nostru) a fost radiat din Registrul Comerţului, tot din neglijenţă funcţionarilor ANAF, care nu au făcut nici o opoziţie la radiere sau extinderea răspunderii, deci au renunţat la orice posibilitatea de a mai recupera acea sumă”, mai spune botoşăneanul.

Proces deschis în instanţă

Acesta s-a îndreptat în instanţă, însă, s-a lovit de o altă problemă administrativă. Cum firma pe care o conduce stătea în arendă pe spaţiul respectiv, contractul de arendă a expirat în timpul în care patronul francez era închis. Acesta spune că în mod automat, contractul se prelungea, însă, în instanţă a avut surpriza să constate că el contestă procedura de executare în sine, dar judecătorul îi respinge cererea pe motiv că nu avea contract de arendaş.

„În instanţa de apel, reprezentanţii ANAF, clamând legalitatea deplină a procedurii de executare silită au reuşit să întoarcă hotărârea de la fond, care anulase procedura de executare silită, nu pe fond, ci pe procedură, invocând expirarea contractului nostru de arendă şi lipsa calităţii procesuale, deşi cel mai mare interes în reluarea procedurii de valorificare a bunurilor sechestrate era al ANAF-ului. Adică, dacă au constatat lipsa calităţii de arendaş, în loc să respingă cererea pentru lipsa de calitate procesuală sau lipsa de interes, au respins cererea pentru netemeinicie”, mai spune botoşăneanul.

Cozminschi: „Eu vreau să implementez un proiect european”

Eduardt Cozminschi: ”Domnul Spetcu poate face tot felul de speculaţii. Dacă instanţa va stabili că s-a încălcat legea, se va decide ce şi cum. Dar eu am fost un cumpărător de bună credinţă”

Noul proprietar al terenului, actualul şef al ANPC, spune că a cumpărat terenurile când nu deţinea vreo funcţie importantă, iar instanţa i-a dat până în prezent dreptate. „Dosarul de executare a apărut, la data respectivă, în nu ştiu câte ziare locale, regionale, nu pot să ştiu eu de ce nu a luat dumnealui la cunoştinţă. Chiar nu este treaba mea asta. Eu pur şi simplu m-am prezentat la o licitaţie organizată de ANAF Iaşi. Au fost şase licitanţi din trei judeţe, nu am fost doar eu. Nu ştiu dacă e o ştire de senzaţie pentru cineva dacă dumnealui a aflat sau nu de scoaterea la vânzare. Dumnealui se tot tărăgănează şi încearcă să tragă de timp şi caută tot felul de pretexte ca să nu elibereze terenul. Eu vreau să implementez un proiect european pe acel teren. I-am zis din capul locului că am cumpărat acel teren pentru că am un proiect. Nu mă interesează alte înţelegeri pe marginea acestui teren”, a declarat Eduardt Cozminschi.

Acesta a continuat spunând că licitaţia s-a desfăşurat corect, iar acuzele administratorului Silvabel sunt nefondate, mai ales că în momentul când a fost licitaţia, el nu avea calitatea pe care o are în prezent.

„Domnul Spetcu poate face tot felul de speculaţii. Dacă instanţa va stabili că s-a încălcat legea, se va decide ce şi cum. Dar eu am fost un cumpărător de bună credinţă. Când ANAF scoate la licitaţie un teren pe care pune sechestru, cere de la autoritatea locală dacă este grevat de sarcini. Din moment ce nu a apărut că ar fi în arendă, vă daţi seama că nu a avut nimeni de unde să ştie. Instanţa deja s-a pronunţat şi mi-a dat câştig de cauză. Dumnealui l-a mai folosit trei ani de când am cumpărat eu terenul”, a mai adăugat Eduardt Cozminschi.

Omul de afaceri mai are nevoie de trei ani pentru a închide pepiniera

De cealaltă parte, administratorul Silvabel spune că mai are nevoie de aproape trei ani pentru a scoate toate plantele din pământ şi a le putea comercializa, practic acesta fiind obiectul de activitate al firmei. „Poziţia procesuală a ANAF-lui este neschimbată, deşi ştiu că s-a încălcat legea şi s-a pierdut o creanţă de 228.702 lei şi acum, prin evacuarea silită începută de Cozminschi Eduardt, îmi falimentează firma, prin distrugerea unui fond de comerţ creat în 12 ani de activitate, îmi pun în pericol un proiect implementat pe fonduri europene şi un proiect IMMinvest. Noi avem un drept asupra plantelor înrădăcinate”, a mai spus Gheorghe Spectu.

Una din fotografiile făcute de evaluatorul din Braşov, care ar fi fotografiat o altă parcelă de teren, la dosar
Terenul pe care este afacerea botoşăneanului este la şosea, are trase utilităţi şi poate fi un loc bun pentru construcţia unui proiect imobiliar, spune acesta.
Patronul Silvabel spune că pentru a putea scoate şi vinde plantele şi copacii de pe acel teren ar avea nevoie de câţiva ani, iar o evacuare acum ar însemna falimentarea afacerii lui.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.6 °
8.2 °
97 %
4.8kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...