Accident cu patru victime din cauza gropilor din drumul strategic

♦ Un şofer s-a dat cu maşina peste cap şi a plonjat într-un şanţ după ce a încercat să evite o groapă din drumul strategic
♦ Una dintre victimele accidentului, care era în stare mai gravă, a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale

0

Un grav accident rutier a avut loc, ieri, pe drumul de leagă Suliţa de Todireni, în dreptul localităţii Lunca, pe celebrul drum strategic. Un autoturism marca Skoda, condus de un bărbat în vârstă de 61 de ani, în care se aflau trei adulţi şi un copil de 14 ani, se îndrepta dinspre Todireni spre Lunca, însă, s-a dat peste cap şi a ajuns într-un şanţ, după ce şoferul a încercat să evite o groapă. Maşina a intrat cu o roată în altă groapă, apoi şoferul a pierdut controlul direcţiei de mers, iar autoturismul a ieşit de pe carosabil.

Autoturismul a plonjat câţiva metri în şanţul de pe marginea drumului, care este la o diferenţă de nivel faţă de şosea, după care maşina s-a dat peste cap şi a aterizat pe cupolă. Cei patru ocupanţi ai maşinii, şoferul, fiica lui cu copilul de 14 ani şi încă un bărbat, au reuşit să iasă singuri din maşină, însă cu toţii au suferit mai multe răni.

Martorii la accident au apelat serviciul de urgenţă 112, iar la faţa locului au ajuns mai multe ambulanţe şi echipaje de poliţie. „Dintre cele patru victime, în stare mai gravă a fost o femeie de 36 de ani. Aceasta a suferit un traumatism de coloană vertebrală, regiunea dorso-lombară. A fost stabilizată, era conştientă, cooperantă şi a fost transportată la spital pentru investigaţii suplimentare şi tratament de specialitate”, a precizat medicul Cătălina Duhaniuc, din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA) Botoşani.

Potrivit cadrelor medicale, ceilalţi trei răniţi, cei doi bărbaţi şi copilul, au suferit mai multe contuzii şi traumatisme minore, aceştia primind îngrijiri la faţa locului de la echipajele de la SJA, după care au refuzat transportul la spital.

La faţa locului au ajuns şi poliţiştii, care au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate cauzele producerii accidentului. „Şoferul a fost testat cu aparatul etilotest, rezultatul fiind zero. În cauză a fost deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă”, a precizat Delia Nenişcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani.

Gravidă pusă în pericol de gropi

Gropile din strategic fac frecvent victime. În urmă cu un an, în Joia Mare, Andrei Lupu, un tânăr din zona acestei axe rutiere, îşi aduce soţia însărcinată în lună mare la Maternitate, când, în Suliţa, din cauza unei gropi i s-a rupt un pivot şi s-a smuls planetara. Numai experienţa sa ca şofer şi prezenţa de spirit a făcut ca lucrurile să nu ia o turnură tragică. „Eram în drum spre maternitate cu soţia însărcinată în aproape nouă luni, deoarece se simţea rău şi din cauza asta era să nască prematur. Un poliţist din sat a apelat la Ambulanţă, care a transportat-o la Maternitate, unde i-a scris pe fişă: «traumatism rutier»”, scria tânărul pe o reţea de socializare.

Despre modernizarea drumului strategic se vorbeşte de mai mulţi ani. După mai multe actualizări de preţuri, acum axa rutieră de 106 kilometri din sudul judeţului este în licitaţie cu un preţ evaluat de 100 de milioane de euro. Cel mai probabil, câştigătorii celor trei loturi vor fi desemnaţi la toamnă, acum procedura de achiziţie fiind abia în stadiul evaluării tehnice.

Accidente similare în judeţ

Acestea nu sunt, însă, singurele accidente de acest fel. Astfel, în luna septembrie a anului trecut, o femeie de 70 de ani, din judeţul Botoşani, a trecut la câţiva milimetri de o moarte cumplită. Acesta se întorcea acasă de la muncile câmpului într-o căruţă, împreună cu soţul ei. La un moment dat, una dintre roţile atelajului a trecut peste o groapă, iar femeia s-a dezechilibrat şi a căzut cu capul în jos, în afara coşului căruţei, corpul rămânând însă în atelaj, astfel că aceasta a ajuns cu capul suspendat în dreptul roţii din spate a căruţei, în care i s-a încâlcit părul, acesta fiindu-i pur şi simplu smuls, împreună cu o parte a pielii capului.

Plină de sânge şi în agonie din cauza durerii, femeia a fost transportată la spital de o ambulanţă, fiind imediat luată în primiri de medicii chirurgi. Aceştia au fost însă uimiţi să constate cât de uşor a scăpat femeia, aceasta neavând nici o fractură şi niciun traumatism sever la cap, în afară de plaga scalpată.

Un alt accident similar a avut loc în urmă cu câţiva ani, după ce un botoşănean a ajuns cu maşina într-un cap de pod, după ce a încercat să evite o groapă de pe drumul Roma-Botoşani. Un tânăr de 21 de ani conducea un Opel Astra dinspre Roma spre Botoşani, iar la Cişmea a făcut tot posibilul pentru a nu intra cu maşina într-o groapă aflată pe mijlocul drumului. A reuşit să evite groapa, însă din păcate a pierdut controlul maşinii, care a părăsit şoseaua, lovindu-se violent într-un cap de pod aflat pe partea dreaptă a drumului. În urma accidentului, bunica acestuia, o femeie de 73 de ani, a fost rănită şi a fost dusă de un echipaj de la Ambulanţă la Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU).

 

Deja ai votat!