vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăNuntă înlocuită cu proces şi scandal

Nuntă înlocuită cu proces şi scandal

♦ Doi tineri se judecă şi îşi cer despăgubiri după ce s-au despărţit cu scandal chiar în preziua nunţii.

O poveste de dragoste dintre doi tineri din judeţul Botoşani s-a terminat cu scandal. Dat afară din casa iubitei, cu numai o zi înainte de căsătorie, bărbatul a cerut în instanţă toţi banii şi cadourile oferite tinerei în timpul relaţiei şi pentru logodnă, adică peste 9.000 de euro şi 3.500 de lei, dar şi daune morale de 10.000 de euro.

La rândul lor, tânăra şi mama ei au format cerere reconvenţională şi au solicitat daune morale tot de 10.000 de euro. Magistraţii au respins toate pretenţiile ca nefondate, dar, în încercarea de a-şi apăra onoarea, bărbatul a făcut apel, astfel că disputa va continua prin sălile de judecată.

Liviu şi Gabriela s-au cunoscut în urmă cu câţiva ani, iar din iarna anului 2016 au început o relaţie de prietenie, deşi tânăra era minoră. Doi ani a durat povestea de dragoste, Liviu fiind mai mult plecat în Italia, unde îşi găsise un loc de muncă. Trimitea banii economisiţi în ţară şi spera să-şi întemeieze o familie.

Iubita l-a vizitat şi ea în Italia, iar în decembrie 2018 au revenit în ţară pentru a sărbători majoratul tinerei. Tot atunci au stabilit data oficierii stării civile – 27 decembrie 2018, nunta urmând să aibă loc în august 2019. Liviu a cumpărat verighetele, a încheiat un contract cu un restaurant din Botoşani, a convenit filmarea nunţii şi a semnat inclusiv contractul cu formaţia de muzică ce urma să cânte, achitând avansuri pentru toate aceste servicii. Doar că, cu numai o zi înainte de starea civilă, tinerii s-au luat la ceartă de la banii trimişi din Italia, iar Liviu a fost dat afară din casă de cea care îi jurase iubire şi de cea care trebuia să-i fie mamă soacră. Ba mai mult, logodna a fost ruptă, iar starea civilă anulată.

Proces deschis în instanţă

În replică, Liviu a apelat la instanţă şi a deschis un proces la Judecătoria Botoşani solicitând daune pentru logodna ruptă, dar şi restituirea sumelor cheltuite cu tânăra respectiv 600 de euro pe care i-a dat iubitei pentru şcoala de şoferi, 450 de euro trimişi în august 2017 pentru un telefon şi bilet de drum pentru Italia, 200 de euro pentru inelul de logodnă, lănţişor de aur şi o brăţară de 18 Karate, în valoare de 500 de euro, un ceas de mână de 250 de euro, un telefon în valoare de 300 de euro, o tabletă Samsung Galaxy în valoare de 200 de euro, un joc X Box în valoare de 150 de euro, dar şi 1.000 de euro pentru hainele cumpărate.

În ce priveşte daunele morale, el a susţinut că a fost profund afectat întrucât toate proiectele sale de viitor au fost năruite, fiind nevoit să îşi ceară scuze în faţa celor 20 de invitaţi după ce petrecerea de stare civilă a fost anulată chiar în ziua în care trebuia să aibă loc.

Relaţie analizată de magistraţi

Chemate la bară, fosta iubită şi mama acesteia au invocat faptul că logodna a fost ruptă din cauza comportamentului violent al bărbatului. Ba mai mult, toate cadourile au fost oferite doar la iniţiativa lui Liviu şi nu există documente justificative pentru acestea.

Cu privire la sumele trimise din Italia (1.600 – 1.700 de euro), acestea au susţinut că banii au fost restituiţi încă din 26 decembrie 2018, când bărbatul s-a întors din Italia şi s-a iscat întreg scandalul. Doar că după ce au analizat lucrurile, magistraţii Judecătoriei Botoşani au respins toate pretenţiile. Asta pentru că, potrivit Codului civil, la ruperea logodnei sunt supuse restituirii doar darurile primite de logodnici de la terţe persoane, nu şi darurile pe care logodnicii le fac unul altuia. Mai mult, ruperea logodnei ar fi trebuit să aibă loc abuziv, din partea unui singur partener, ori judecătorii au apreciat că relaţia celor doi tineri a fost mai mereu presărată de discuţii în contradictoriu şi nu se poate reţine că doar unul este vinovat de ruperea relaţiei. Mai mult, în momentul în care au convenit să se logodească, Gabriela era minoră, ori potrivit Codului civil ea nu avea puterea să facă acest lucru. Prin urmare, instanţa a respins cererile. În schimb, Liviu nu vrea să renunţe şi a făcut apel, aşa încât dosarul a ajuns la Tribunal.

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
9.5 ° C
10.5 °
9.4 °
74 %
4kmh
77 %
vin
8 °
sâm
15 °
Dum
10 °
lun
12 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...