spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăViaţă încheiată în ştreang

Viaţă încheiată în ştreang

♦ Un bărbat din Botoşani a fost găsit fără suflare de vecini după ce şi-a pus capăt zilelor
♦ Alţi doi tineri din judeţ au fost salvaţi în ultima clipă de familii după ce au încercat să-şi încheie socotelile cu viaţa

Judeţul pare că a intrat într-o perioadă sumbră după ce tot mai multe persoane au încercat, iar unele au şi reuşit, să îşi pună capăt zilelor. Numai în această săptămână, două persoane au fost salvate de familii, iar duminică un bărbat şi-a pus capăt zilelor.

În vârstă de 63 de ani, acesta locuia într-o gospodărie din marginea oraşului. Membrii familiei le-au spus poliţiştilor că bărbatul nu mai avusese tentative de acest fel. De asemenea, acesta nu a lăsat de înţeles că ar avea de gând să îşi pună capăt zilelor. Vecinii, însă, spun că duminică l-au observat toată ziua pe bărbat prin curte ţinând în mână un ştreang.

La un moment dat, spre amiază, bărbatul a profitat de faptul că vecinii nu mai erau prin curţile caselor. Acesta a legat funia de o creangă, şi-a pus ştreangul în jurul gâtului şi şi-a dus planul macabru la capăt. Aceasta a fost zărit la scurt timp de un vecin, care a sunat imediat la 112 şi la rudele bărbatului. Din păcate, intervenţia cadrelor medicale a fost fără succes, fiind constatat decesul.

Tânăr salvat în ultima clipă

La nici 24 de ore distanţă, familia unui alt bărbat, de 36 de ani, suna disperată la 112. Dintr-o localitate din apropierea Botoşaniului, tânărul a ajuns luni noapte la Psihiatrie, după ce familia a reuşit să îl salveze în ultimul moment. Acesta a consumat băuturi alcoolice, apoi şi-a pus în plan să îşi încheie socotelile cu viaţa. Tânărul a fost găsit cu ştreangul în jurul gâtului, o rudă de-a lui reuşind să îl oprească şi să cheme în ajutor restul familiei.

Oamenii au fost nevoiţi să se lupte cu bărbatul pentru a-l opri, în cele din urmă acesta fiind transportat cu o ambulanţă la Urgenţe. Ulterior acesta a fost internat la Psihiatrie pentru evaluare şi tratament.

Potrivit vecinilor, în urmă cu mai mulţi ani, un frate de-al tânărului şi-a pus capăt zilelor în acelaşi mod. Bărbatul a fost găsit spânzurat de către membrii familiei.

Familie terorizată cu ameninţări

La doar câteva zeci de minute distanţă, tot luni seară, un alt apel la 112, cerea ajutorul cadrelor medicale. Era vorba despre un bărbat de 33 de ani, din judeţ. Cunoscut cu afecţiuni psihice, diagnosticat cu tulburare de personalitate, tânărul s-a încuiat în casă şi ameninţa că se va spânzura.

Terorizată, familia a sunat la 112 şi a cerut ajutorul cadrelor medicale. La faţa locului a ajuns un echipaj de poliţie şi o ambulanţă care au reuşit să îl oprească pe tânăr . „După ce a fost consultat în serviciul UPU, pacientul a fost transferat la Secţia Psihiatrie, unde a rămas internat, de altfel acesta având multe prezentări de acest fel în decursul anilor”, a precizat un medic din cadrul UPU-SMURD.

Vieţi încheiate în mod tragic

Cazurile nu sunt din păcate singulare, iar unii botoşăneni au apelat la moduri şocante de a-şi pune capăt zilelor. Astfel, la mijlocul lui iulie, un bărbat de 47 de ani a fost găsit decapitat, după ce şi-a pus gâtul pe linia de tren ce traversează localitatea Truşeşti, după ce şi-a atacat fosta iubită şi a înjunghiat-o de mai multe ori cu un cuţit.

Un alt caz a fost înregistrat la finele lunii trecute, când un bărbat, de 62 din Pomârla şi-a pus capăt zilelor. Aceasta a recurs la o metodă şocantă, după ce a dat foc la casă, cu el în interior. Bărbatul a incendiat mai multe lucruri în locuinţă şi nu a mai ieşit afară.

În luna iunie, un copil de 12 ani a fost găsit în ştreang, după un gest pe care nu şi l-a putut explica nimeni.

„Depresia a crescut ca incidenţă în ultimii ani”

În majoritatea cazurilor, gestul final a fost pus pe seama unor depresii cauzate de fel de fel de situaţii. Rudele celor decedați nu şi-au putut, însă, explica aceste decizii, mai ales că acestea nu au fost precedate de tentative de suicid. Mai mult, vârsta medie a celor care au ales să recurgă la acest gest a fost între 40 şi 50 de ani, când se presupune că omul este suficient de matur și poate depăși aproape orice situaţie negativă. Cu toate acestea, spun specialiştii, de multe ori depresia este greu de observat.

„Depresia a crescut ca incidenţă în ultimii ani, iar suicidul este considerat a patra cauză de deces la nivel mondial. De aceea este atât de important ca depresia să fie diagnosticată din timp pentru că astfel se poate interveni mai bine şi cu mai mult succes”, a precizat un medic psihiatru botoşănean.

Toate aceste ultime acte suicidale au venit însă în perioada stării de urgență, instituită de la mijlocul lunii martie pe fondul pandemiei de coronavirus, care a adus o serie de restricții în ce privește părăsirea domiciliului și a impus distanțarea socială.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
ploaie moderată
9.9 ° C
10.4 °
8.8 °
95 %
5.8kmh
100 %
joi
10 °
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...