Ceremonii religioase cu agenţi de securitate

♦ Un fost preot din judeţ a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani pentru exercitarea unei profesii fără drept, după ce a continuat să slujească deşi a fost caterisit
♦ Ioan Ungureanu a intrat într-un adevărat război cu reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române după ce a refuzat să-l mai pomenească pe ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei

0

Conflictul religios din satul Schit Orăşeni, comuna Cristeşti, apărut între fostul preot caterisit nepomenitor Ioan Ungureanu şi reprezentanţii Bisericii Ortodoxe Române, este departe de a se fi încheiat. Deşi a fost evacuat din Biserica „Schimbarea la faţă a Domnului”, fostul preot se bucură în continuare de susţinerea unor localnici şi continuă să oficieze servicii religioase într-o capelă aflată peste drum de biserica veche. Asta în condiţiile în care Ioan Ungureanu a fost trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Botoşani pentru exercitarea unei profesii fără drept.

Ba mai mult, lupta dintre cele două entităţi continuă şi în instanţă, pe mai multe fronturi, susţinătorii lui Ioan Ungureanu contestând faptul că la evacuarea din decembrie 2019, făcută cu executorul judecătoresc, ar fi fost scoşi din biserică şi din curtea lăcaşului de cult inclusiv enoriaşii, deşi sentinţa judecătorească nu făcea referire la aşa ceva. Din acest motiv, unii dintre localnici au deschis acţiune în instanţă pentru întoarcerea executării silite, ei încercând să obţină dreptul de a intra în vechea biserică în care Mitropolia Moldovei şi Bucovinei (MMB) a numit un alt preot paroh.

Contract cu o firmă de pază încheiat de reprezentanţii MMB

Disputa, fără precedent în istoria Bisericii Ortodoxe Române, a ajuns până la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ), cea mai înaltă instanţă din România, unde se încearcă anularea deciziei prin care Ioan Ungureanu a fost caterisit. Cert este că până nu vor fi epuizate toate căile de atac, niciuna dintre aceste entităţi implicate în dispută nu pare să renunţe la idei, iar ÎCCJ ar putea lua o decizie cel mai devreme pe 27 ianuarie 2021, când a fost programat primul termen al procesului în care se încearcă anularea deciziei de caterisire.

Din cauza atitudinii agresive din partea unor săteni, care au ameninţat că vor incendia biserica veche, reprezentanţii MMB au fost nevoiţi să încheie un contract de prestări servicii cu o firmă de protecţie şi pază, iar unele ceremonii religioase au ajuns să se ţină în prezenţa agenţilor de securitate de la firma respectivă. Asta pentru că unii localnici continuă să susţină că biserica din sat nu aparţine MMB, iar enoriaşii reprezintă întreaga comunitatea formată din toţi localnicii credincioşi, nu numai din cei care susţin MMB.

Scandal pornit de la refuzul de a-l pomeni pe ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei

Situaţia conflictuală din satul Schit Orăşeni a izbucnit în vara lui 2016, după un Sinod pan-ortodox de la Creta, unde s-ar fi semnat o serie de documente care nu au fost acceptate de toţi preoţii. Acuzând că aceste documente vin în contradicţie cu vechile dogme bisericeşti, părintele Ioan Ungureanu nu l-a mai pomenit în slujbe pe ÎPS Teofan, Mitropolitul Moldovei.

Ulterior, în primăvara lui 2017, reprezentanţii MMB l-au acuzat pe preot de schismă, insultă, calomnie, defăimarea şi clevetire în public, de neascultarea faţă de autorităţile bisericeşti şi de contrazicerea publică a poziţiei oficiale a Bisericii. Astfel, părintele Ioan Ungureanu a fost sancţionat eşalonat cu dojană arhierească, oprirea de la slujire, după care a fost trimis în faţa Consistoriul eparhial, care a decis caterisirea.

Cu toate acestea, fostul preot a refuzat să recunoască deciziile de sancţionare motivat de faptul că acestea ar fi nestatutare întrucât au fost adoptate cu încălcarea canoanelor, fiind vorba de un abuz pe motiv că ÎPS Teofan, mitropolitul Moldovei, şi-ar fi judecat propria cauză în momentul în care s-a dispus caterisirea.

Decizii contestate la Curtea de Apel Iaşi

Concomitent, Ioan Ungureanu a contestat la Curtea de Apel Iaşi toate deciziile emise de MMB prin care s-a dispus caterisirea. În schimb, în urma unei plângeri penale formulate de Mitropolie, fostul preot a fost trimis în judecată pentru exercitarea fără drept a unei profesii, procesul fiind pe rolul instanţei. Situaţia din satul Schit Orăşeni este unică în ţară şi durează de aproximativ patru ani, interval în care s-a încercat realizarea unei comunităţi a preoţilor nepomenitori.

Situația de la Schit Orășeni se datorează într-o oarecare măsură și faptului că, prin Legea cultelor, adoptată în 2006, statul român a ales să nu se implice în modul de organizare și funcționare a cultelor. În unul dintre articole se menționează că toate cultele funcționează cu respectarea prevederilor legale și „în conformitate cu propriile statute sau coduri canonice, ale căror prevederi sunt aplicabile propriilor credincioși”. Astfel, personalul cultelor poate fi sancționat disciplinar pentru încălcarea principiilor doctrinare sau morale ale cultului, potrivit propriilor statute, coduri canonice sau reglementări, fără niciun amestec din partea instituțiilor statului, nici măcar a instanțelor de judecată. Tot în Legea cultelor se mai menționează că „exercitarea fără drept a atribuțiilor de preot constituie infracțiune și se pedepsește potrivit Codului penal”.

 

 

 

Deja ai votat!