spot_img
joi, aprilie 25, 2024
AcasăPrima PaginăZeci de gravide diagnosticate cu Covid

Zeci de gravide diagnosticate cu Covid

♦ 20 de femei au născut la Maternitatea din Botoşani după ce au fost diagnosticate cu Covid19
♦ Din fericire, niciunul dintre bebeluşi nu s-a îmbolnăvit, iar normele de siguranţă au fost respectate în permanenţă

20 de mame au născut cu emoţii suplimentare în această perioadă. Acestea au fost diagnosticate cu Covid19 înainte de a da viaţă bebeluşilor, stresul fiind şi mai mare, de a nu avea şi copiii boala care a acaparat planeta.

Primul caz ajuns în atenţia medicilor specialişti botoşăneni a fost la începutul lunii mai. Atunci  o gravidă de 33 de ani a ajuns la Maternitate confirmată deja cu Covid şi a dat naştere unui bebeluş sănătos. De atunci şi până acum, alte 19 femei au născut la Botoşani după ce au fost confirmate cu Covid19.

Din fericire, niciunul dintre bebeluşii născuţi la Botoşani, cu mame confirmate cu Covid19, nu a fost depistat cu această boală. Cu toate acestea, normele de siguranţă au fost respectate în permanenţă. „Imediat după naştere mama şi copilul au fost izolaţi, copilul bebeluşul fiind testat cu test PCR şi internat pe o secţie de suspecţi, iar mama pe o secţie de pacienţi confirmaţi”, a spus un medic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe Botoşani.

„Femeile însărcinate nu au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de Covid”

Potrivit Centrului pentru prevenirea şi controlul bolilor din Statele Unite, gravidele care suferă de Covid19 au cu 50% mai multe riscuri să ajungă la terapie intensivă. Datele au fost strânse de la peste 300.000 de femei, testate pozitiv. Totuşi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) nu recomandă limitarea sarcinilor în pandemie. Asta deoarece gravidele nu au un risc mai mare decât alte persoane de a se infecta cu SARS COV 2.

„Femeile însărcinate nu au un risc mai mare de a se îmbolnăvi de Covid. La gravidele cu Covid în sarcina, feţii care s-au născut sunt perfect sănătoşi. Acest virus nu se asociază cu malformaţii fetale”, a explicat un medic botoşănean.

Cu toate acestea, Covid19 creşte riscul apariţiei cheagurilor în vasele de sânge. Sarcina are, prin ea însăşi, risc de apariţie a cheagurilor. „Cel mai bine ar fi să i se dea terapie anticoagulantă. Terapia anticoagulantă nu supune nici mama şi nici copilul la un risc în plus, ba din contră. Dacă gravida nu e în travaliu este trimisă într-un serviciu de boli infecţioase”, a explicat Elvira Brătilă, preşedinta Comisiei Obstetrică din Ministerul Sănătăţii.

Recomandări făcute de OMS

OMS recomandă ca gravidele să evite aglomeraţia şi să poarte mască atunci când interacţionează cu o altă persoană. Şi rudele lor trebuie să respecte normele de protecţie.

Riscurile expunerii gravidelor la acest nou tip de infecţie nu sunt în totalitate cunoscute, numeroase date fiind în curs de actualizare.

Pe baza studiilor publicate, femeile gravide nu prezintă un risc mai mare de a contacta SARS-CoV-2 decât populaţia generală. De asemenea nici nu există dovezi care să sugereze un risc crescut de avort în comparaţie cu alte infecţii virale. Se ştie, însă, este că sarcina, într-un procent redus, poate modifica modul în care organismul răspunde la infecţii virale severe.

Studiile publicate în China au arătat că nu există transmitere verticală, deci virusul SARS-CoV-2 nu se transmite de la mamă la copil în timpul sarcinii sau naşterii.

Unii copii născuţi din mame ce prezentau simptome de Covid-19 s-au născut prematur, însă nu a fost demonstrată ştiinţific relaţia de cauzalitate între infecţia cu SARS-Cov-2 şi declanşarea precoce a travaliului.

Nu s-au raportat cazuri care să semnaleze că infecţia cu virusul SARS-COV-2 ar putea determina apariţia unor deficienţe în dezvoltarea copilului.

Principalul risc la alăptare este contactul strâns între mamă şi copil. Asta deoarece prin tuse sau strănut se pot elibera picături ce conţin particule virale, ce ar putea duce la infecţia copilului. Medicii însă spun că alăptarea nu este interzisă, pentru că prin laptele matern nu se va transmite virusul.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
câțiva nori
10.1 ° C
12.7 °
10 °
86 %
1.8kmh
13 %
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...