joi, aprilie 18, 2024
AcasăPrima PaginăIertaţi după ce au împrăştiat Covid

Iertaţi după ce au împrăştiat Covid

♦ Persoanele suspectate că au răspândit Covid în perioada critică în care judeţul devenise punct roşu pe harta ţării scapă pe rând de dosarele penale
♦ Spitalul Judeţean a fost la un moment dat printre puţinele din ţară considerate focare de Covid, iar deschiderea unităţii şi pentru alte categorii de bolnavi s-a făcut cu eforturi uriaşe

Anchetele penale deschise de procurorii botoşăneni pentru zădărnicirea combaterii bolilor, de când a fost declarată pandemia de Covid-19, s-au dovedit a fi un balon de săpun. Până acum, un sfert dintre dosarele penale întocmite au fost clasate şi niciun suspect nu a fost trimis în judecată. „Au fost clasate şapte dosare penale, din cele 26 înregistrate de la declararea pandemiei, iar restul se află încă în lucru la poliţie”, a spus ieri Valeriu Chihaia, prim-procurorul Parchetului de pe lângă Tribunalul Botoşani.

Situaţia este determinată, spun procurorii, de modul în care a fost modificat textul legii. Dacă înainte simpla nerespectare a măsurilor dispuse putea să atragă trimiterea în judecată, după modificarea Codului penal anchetatorii au fost puşi în dificultate. „Nerespectarea măsurilor privitoare la prevenirea sau combaterea bolilor infectocontagioase, dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 2 ani sau cu amendă”, se arată în Codul penal.

Ori, exact sintagma „dacă a avut ca urmare răspândirea unei asemenea boli”, a bulversat munca procurorilor care ar trebui să dovedească, cu probe materiale, că cei anchetaţi au transmis virusul către alţi oameni. Prin urmare, ei ar trebui să probeze că persoana X a fost purtătoare de virus, că a atins doar el şi astfel a contaminat obiectele a,b, şi c sau spaţiul din jur, iar virusul a ajuns la alţi oameni, care s-au infectat la rândul lor.

Cum procurorii nu au nici o metodă prin care să arate această succesiune, că nu au existat alte interacţiuni şi virusul de la persoana anchetată a dus la răspândirea bolii, misiunea lor este una sisifică. Situaţia este identică şi la nivel naţional, unde 400 de dosare dintre cele aproape o mie deschise au fost deja clasate din lipsă de probe.

Medic anchetat după ce a încălcat regulile

Printre dosarele clasate la Botoşani figurează şi cazul medicului diabetolog de pe Secţia de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice a Spitalului Judeţean „Mavromati”, cercetat pentru zădărnicirea combaterii bolilor. Aceasta a intrat în contact cu o pacientă confirmată ca fiind infectată cu virusul SARS-CoV-2 şi a fost informat că se impune izolarea sa la domiciliu. În ciuda acestui lucru acesta a continuat să se prezinte la locul de muncă, fără a purta mască şi a respecta măsurile impuse, ulterior fiind şi el confirmat ca infectat cu acest virus.

Ancheta care a urmat nu a putut dovedi, însă, că medicul ar fi infectat alte persoane şi nici că ar fi încălcat măsurile instituite de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică.

Un alt dosar penal clasat a vizat o asistentă tot din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Mavromati” din Botoşani, care nu ar fi declarat că a revenit în ţară dintr-o „zonă roşie”. Investigaţiile au arătat că persoana a venit din Vicenza, dar înainte ca regiunea să fie declarată „zonă roşie” şi înainte ca autorităţile să instituie obligaţia privind declararea la intrarea în ţară a zonei de provenienţă. Ulterior asistenta a început să se simtă rău şi a mers la medicul de familie, însă mulţi au asociat vizita la medic cu data revenirii în ţară, însă nu a fost aşa.

Minciuni spuse de cadre medicale

Nebunia dosarelor penale pentru zădărnicirea combaterii bolilor a început imediat după declararea epidemiei, când mulţi botoşăneni, inclusiv cadre medicale, din motive numai de ei ştiute, au încercat să ascundă faptul că au fost declaraţi pozitivi şi au fost infectaţi cu noul coronavirus. Aşa se face că în judeţ au fost deschise în total 26 de dosare penale, cinci dintre acestea vizând cadre medicale.

În general, anchetele i-au vizat pe cei care au revenit din străinătate, din „zone roşii COVID-19”, şi au minţit la frontiera română, pentru a nu fi plasate în carantină, afirmând că vin din alte zone, fără risc. Totodată, în alte cazuri, persoanele puse în carantină sau în autoizolare nu au respectat aceste măsuri.

Botoşaniul a fost pe locul trei la nivel naţional în privinţa numărului de bolnavi

Cum vor fi finalizate şi celelalte anchete este greu de spus. Cert este că în luna mai, la nivelul judeţului erau diagnosticaţi cu COVID-19 un număr de 251 de angajaţi din sectorul medical, din care 30 de medici şi 124 sunt asistenţi medicali, lor alăturându-li-se 67 de infirmieri şi 30 de persoane din rândul personalului auxiliar.

Situaţia a degenerat după ce pe 21 martie, la Urgenţe a ajuns o tânără de 27 de ani, din Cândeşti, care era infectată, dar a fost tratată ca având pneumonie. A urmat o îmbolnăvire în masă, atât în rândul cadrelor medicale, cât şi al familiilor acestora, pe toate secţiile Spitalului Judeţean. Tânăra, care a fost iniţial considerată „pacientul zero” la nivelul spitalului, a decedat la câteva zile şi s-ar fi infectat după ce a participat la înmormântarea mamei sale, unde a luat contact cu câteva rude venite din Anglia. Ancheta epidemiologică avea să arate că şi o asistentă din Spitalul Judeţean, care a luat parte la aceeaşi înmormântare, a ascuns acest lucru. Ba mai mult, a fost şi ea infectată.

Pe acest fond, Spitalul Judeţean „Mavromati” a ajuns să fie declarat unitate Covid, deşi autorităţile nu luaseră în calcul această ipoteză.

Tot în luna mai, pe fondul îmbolnăvirii în masă a cadrelor medicale, judeţul a ajuns să ocupe locul 3 la nivel naţional, în topul nedorit al judeţelor cu cele mai multe cazuri de coronavirus. Ulterior, infestările au fost ţinute sub control, Botoşaniul fiind considerat acum una dintre zonele cele mai sigure din ţară.

Botoşănence anchetate penal după ce au vrut să plece din ţară

Două botoşănence care au încercat să iasă din ţară, deşi erau depistate ca fiind pozitive la testul Covid 19, vor fi anchetate penal. Cele două femei, mamă şi fiică, au fost surprinse săptămâna trecută în Punctul de Trecere a Frontierei Borş, în timp ce încercau să părăsească ţara ca pasagere într-un autoturism BMW cu număr specific Austriei. Botoşănencele au fost date în consemn de reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Botoşani, care a informat Inspectoratul General al Poliţiei de Frontieră că cele două persoane sunt confirmate pozitiv cu virusul Sars-Cov-2 şi au refuzat internarea în spital, dorind să părăsească teritoriul României. Cazul este anchetat acum de procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Oradea.

 

 

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
ploaie ușoară
7.6 ° C
7.8 °
6 °
93 %
2.2kmh
100 %
joi
8 °
vin
10 °
sâm
16 °
Dum
14 °
lun
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Senatorul Trufin arată pe unde se poate ieși cel mai rapid din județ. Nu acum, în viitor, evident.

EDITORIAL

Ca la fiecare patru ani, înainte de începerea cursei electorale, stâlpii electrici ai județelor, în special cei din orașe, s-au umplut cu postere cu...

EPIGRAMA ZILEI

Găina bătrână Face ciorba bună, Puica tinerea Face ce vrea ea!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...