spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăPrima PaginăCovid vânat cu metode improvizate

Covid vânat cu metode improvizate

♦ Foarte mulţi botoşăneni recurg la tot felul de metode în încercarea de a afla mai repede dacă au luat sau nu coronavirus, înainte ca virusul să se manifeste
♦ Medicii spun că mai nou apar şi foarte mulţi oameni care cred că au avut coronavirus şi vor să-şi facă teste de anticorpi, însă şi aşa rezultatele cele mai bune le dă tot laboratorul 

Botoşănenii încearcă prin tot felul de metode să afle dacă au Covid-19. Aceştia evită, însă, metodele oficiale, care presupun plata unei taxe pentru testare sau chiar internare. Fie că îşi caută salvarea în pulsoximetre sau, mai nou, în teste pentru anticorpi, oamenii se interesează în farmacii. Medicii spun, însă, că astfel de metode sunt ineficiente şi nu dau rezultate.

Teama de infectarea cu virusul ce pare că a pus stăpânire pe întreaga planetă face ca unii oameni să caute tot felul de soluţii pentru a descoperi dacă au sau au avut, Covid19. Printre metodele la care recurg botoşănenii se numără şi achiziţia de pulsoximetre din farmacii. De asemenea se caută testele pentru depistarea anticorpilor Covid19. Medicii spun, însă, că astfel de metode nu ajută cu nimic concret un posibil bolnav de Covid19.

„Pe cât de ineficient este un pulsoximetru acasă, pe atât de vital este în spital. Este foarte puţin probabil ca un pacient asimptomatic să aibă o saturaţie mică de oxigen şi astfel să o descopere cu acest dispozitiv. În general, dacă un pacient are simptome, cu siguranţă va ajunge la spital. Acolo măsurarea oxigenării sângelui este foarte importantă, într-adevăr, dar în condiţiile în care pacientul deja are simptome specifice, iar saturaţia este în scădere. Acasă scăderea oxigenului este sinonimă cu anumite simptome specifice. Deci nu poate omul să se simtă perfect, iar saturaţia să îi fie mică”, a spus un medic de familie botoşănean.

Vânzări crescute în farmacii

În farmaciile botoşănene au crescut vânzările de pulsoximetre. „Noi am avut o cerere mai mare la astfel de dispozitive de pe timpul stării de urgenţă, când lumea era panicată. Atunci se spunea în multe rânduri că aceste aparate ajută”, a spus un farmacist botoşănean.

Un pulsoximetru este un dispozitiv medical care se montează pe deget. Acesta costă între 110 şi 200 de lei, poate fi cumpărat de la farmacie şi măsoară pulsul, dar şi saturaţia oxigenului în sânge. Oximetria pulsului nu este mai complicată decât utilizarea unui termometru. Aceste dispozitive mici se aprind cu un singur buton şi sunt aşezate pe vârful degetului. În câteva secunde, sunt afişate două numere: saturaţia oxigenului şi rata pulsului. Medicii avertizează că de multe ori oximetria poate fi scăzută din cauza mai multor factori, cum ar fi fumatul, sedentarismul sau alte afecţiuni respiratorii preexistente, iar atunci oamenii ar fi panicaţi şi s-ar prezenta la spital în mod nejustificat.

Cerere mare pentru testele care depistează anticorpii Covid19

În ultima perioadă, oamenii cer de la farmacii şi teste pentru depistarea anticorpilor Covid19. „Mulţi întreabă acum de acele teste de anticorpi în speranţa că au trecut prin boală şi le va indica acest lucru testul. Din câte ştiu, la foarte puţini a ieşit ceva pe acel test”, a mai spus farmacistul botoşănean.

Medicii indică celor care doresc să facă acest test să îl facă mai degrabă la un laborator. Diferenţa de preţ este foarte mică sau chiar inexistentă, faţă de un test cumpărat din farmacie. „Cel puţin, la laborator este sigur că se respectă acei paşi şi se face într-un mediu controlat testarea”, a spus reprezentantul unui laborator de analize, care efectuează aceste teste pentru 90 de lei.

Testul rapid poate oferi rezultate fals pozitive sau fals negative

Testul rapid se face folosind o probă de sânge, iar rezultatele sunt gata în câteva minute. Avantajele sunt că se utilizează uşor, iar personalul care face testarea necesită pregătire şi dotări minime. Mai mult, acest test poate fi făcut inclusiv la locuinţele suspecţilor.

Însă, potrivit specialiştilor, poate fi făcut, cel mai devreme, atunci când pacientul are deja simptomatologie, pentru ca rezultatele să fie de încredere. Testul rapid poate oferi rezultate fals pozitive sau fals negative. Potrivit studiilor, motivele pentru rezultatele fals negative pot fi, în primul rând, legate de concentraţii scăzute de anticorpi. Când nivelurile de anticorpi IgM şi IgG sunt sub limita de detecţie, rezultatul va fi negativ. Un alt motiv pentru rezultate fals negative poate ţine de specificul răspunsului imunitar al fiecărui pacient în parte. În al treilea rând, anticorpii IgM vor scădea şi dispărea după două săptămâni. În unele cazuri, este greu de ştiut exact când a fost infectat un pacient sau cât timp a fost infectat. Deci, în momentul testului, nivelul IgM poate fi sub cel detectabil de test.

Potrivit unui medic botoşănean, testele rapide nu sunt teste de diagnostic, ci teste de screening. Testul de diagnostic este RT PCR. „În condiţiile existenţei unui număr necunoscut de purtători asimptomatici consider că ar fi utile aceste teste serologice cu atât mai mult cu cât în Suceava şi Botoşani au venit un număr mare de concetăţeni din zone roşii”, a încheiat medicul botoşănean.

Singura metoda sigură este testarea Real Time PCR

Specialiştii infecţionişti spun că cea mai sigură metodă de diagnosticare rămâne cea a testării Real Time PCR.

Autorităţile recomandă ca testarea să se efectueze în următoarele situaţii, dar doar la recomandarea medicului: la persoane care au simptome de infecţie respiratorie (debut brusc cu cel puţin unul dintre următoarele simptome – tuse, febră, dificultate în respiraţie), care nu au o altă cauză care să explice simptomele. De asemenea, la persoane care au simptome de infecţie respiratorie şi care au intrat în contact apropiat cu o persoană la care s-a confirmat infecţia Covid-19. Contact apropiat înseamnă că locuiesc în aceeaşi gospodărie cu un pacient care are Covid-19, sau au avut contact fizic direct cu o persoană care are Covid-19 fără să se protejeze.

Dacă au simptome, sau dacă au nevoie de informaţii cu privire la transmiterea şi răspândirea virusului, botoşănenii pot apela TelVerde la numărul 0800.800.358 de luni până vineri între orele 08-20. Numărul TELVERDE nu este un număr de urgenţă.

Spitalul Judeţean efectuează şi teste la cerere pentru depistarea Covid19. „Testarea la cerere se efectuează contracost pentru persoanele care au o motivaţie obiectivă: desfăşoară activităţi sportive, persoane care călătoresc în străinătate pentru muncă sau în scop recreativ, dar cu recomandarea medicului de familie sau a medicului de medicina muncii”, a precizat Ioan Asaftei, purtătorul de cuvânt al SJU Botoşani.

Un test costă 270 de lei. Unitatea sanitară a încasat aproximativ 70.000 de euro din aceste analize.

Recoltările se fac în limita a 20 teste/zi în intervalul orar 7:30 – 10:30. Programările se fac la punctul de recoltare din curtea unităţii sanitare, de pe Strada Marchian, sau telefonic la numărul de telefon 0231518812 – interior 1087.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.9 ° C
15.4 °
11.7 °
68 %
1.8kmh
25 %
mie
11 °
joi
19 °
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...