vineri, aprilie 19, 2024
AcasăPrima PaginăCovid intră în tot mai multe instituţii publice

Covid intră în tot mai multe instituţii publice

♦ Instituţiile statului din Botoşani fac tot mai greu faţă răspândirii noului coronavirus
♦ Specialiştii pun creşterea numărului de îmbolnăviri pe seama perioadei concediilor şi se tem că noul hop va fi începutul şcolii

Instituţiile statului fac faţă tot mai greu noului coronavirus. Asta arată statisticile din ultimele zile, care au scos la iveală faptul că boala provocată de SARS-CoV-2 afectează tot mai mulţi angajaţi ai statului. Instituţiile se arată neputincioase nu doar în a-şi proteja proprii angajaţi, ci şi modul în care le impun acestora să se protejeze ei înşişi mai mult. Din acest motiv, devine, însă, tot mai greu de gestionat răspândirea bolii.

Cel mai nou exemplu vine dintr-un centru de plasament din judeţ, care a fost declarat focar Covid, după ce patru copii au fost diagnosticaţi în aceeaşi zi cu noul coronavirus. Aceştia fac parte din Centrul de Plasament „Sfântul Nicolae” Truşeşti şi au fost internaţi în spital după ce, în acest weekend, au fost diagnosticaţi cu Covid19. Cu vârste de 7, 13, 15 şi 16 ani, cei patru erau în izolare de aproape o săptămână. Aceştia erau consideraţi contacţi direcţi ai unei infirmiere diagnosticate şi ea cu Covid19 săptămâna trecută.

„Copiii au fost internaţi după ce au prezentat simptome uşoare, pentru ca starea de sănătate să le fie monitorizată”, a precizat medicul Monica Adăscăliţei, directorul Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Botoşani.

După confirmarea cazurilor centrul a intrat în carantină, iar ceilalţi beneficiari, dar şi angajaţii urmează să fie testaţi.

Cei patru nu sunt, însă, singurele cazuri de copii aflaţi în grija DGASPC. La finele lunii iulie, alţi doi copii, de 13 şi 15 ani, aflaţi într-un centru al Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Botoşani, au fost diagnosticaţi cu noul coronavirus. Aceştia au fost internaţi în spital imediat. La o lună distanţă, un băiat de nouă ani şi o fată de 15, care fac parte din Complexul de servicii pentru copilul aflat în dificultate „Speranţa” Pomârla, au fost testaţi în cadrul programului de testare efectuat în centrele de acest fel, fiind depistaţi pozitiv şi ei.

Asistentă diagnosticată la Ştefăneşti

Un alt caz din acest weekend a fost cel al unei infirmiere din cadrul Unităţii de Asistenţă Medico Sociale (UAMS) de la Ştefăneşti. Aceasta a fost diagnosticată cu Covid19, astfel că numărul unităţilor de acest fel afectate de SARS-CoV-2 a ajuns la trei. În urmă cu câteva săptămâni au fost diagnosticate şi două angajate ale UAMS Suharău şi Mihăileni, precum şi un beneficiar dintr-unul dintre cele două centre.

De asemenea, la începutul lunii, patru beneficiari ai Căminului de Bătrâni din Leorda, dar şi o asistentă de acolo, au fost confirmaţi cu noul coronavirus. Persoanele au fost diagnosticate în urma testelor efectuate în mod regulat în centrele de acest fel şi au fost internate la Secţia de Boli infecţioase a Spitalului Judeţean.

Tot la Infecţioase a ajuns şi o asistentă de la un cămin privat din Dorohoi în acest weekend.

Cazuri depistate şi la Poliţia Locală

Nu doar aceste instituţii au fost lovite de Covid în ultima vreme. Poliţia Locală Botoşani are deja trei cazuri de îmbolnăvire în rândul agenţilor. Soţia unuia dintre ei are şi ea simptome şi urmează să fie testată, fiind în izolare. De asemenea, şeful ISU Dorohoi, dar şi soţia lui, care este asistentă la Spitalul Dorohoi, au fost diagnosticaţi cu Covid19.

Asistente confirmate cu SARS-CoV-2

Una dintre asistentele de la Secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean, depistată cu Covid19 la începutul acestei săptămâni, a transmis virusul soţului şi fiicei sale. Cei doi, soţul de 40 de ani şi fiica de 13 ani, au fost testaţi, după ce cadrul medical a fost diagnosticat cu Covid19 şi au fost confirmaţi pozitiv. De asemenea, o infirmieră din cadrul UPU-SMURD a fost şi ea confirmată pozitiv la noul coronavirus.

Alte două asistente de la Secţia Pediatrie a Spitalului Judeţean au fost depistate cu coronavirus, la începutul săptămânii.

Potrivit reprezentanţilor DSP, multe dintre cazuri sunt raportate pe fondul concediilor, nu neapărat de la locul de muncă. Însă, fiind vorba de transmitere comunitară, nu poate fi specificat în mod concret locul de îmbolnăvire. Mai mult, instituţiile statului nu îşi pot face angajaţii să conştientizeze riscurile transmiterii bolii.

Zece bolnavi diagnosticaţi ieri la Botoşani

Judeţul Botoşani a raportat ieri 10 noi cazuri de îmbolnăvire cu covid, totalul ajungând la 1.379. De asemenea, tot ieri a fost anunţat şi un nou deces. Este vorba despre un bărbat de 80 de ani, care suferea şi de cancer de colon. Botoşăneanul a fost internat în Spitalul Judeţean de Urgenţă „Mavromati”, iar cadrele medicale au pus decesul pe seama Covid19.

Acesta este al 98-lea deces din judeţ provocat de noul coronavirus.

România a depăşit pragul de 95.000 de cazuri de Covid19

Grupul de Comunicare Strategică a anunţat ieri 1.150 de cazuri noi. Un bilanţ care rămâne ridicat, luând în considerare că numărul de teste a fost de 14.871, faţă de 22.380 sâmbătă. Totodată, alte 431 de persoane au fost retestate pozitiv. Bilanţul total al bolnavilor a ajuns astfel la 95.014 cazuri. Dintre acestea 40.307 pacienţi au fost declaraţi vindecaţi.

Ieri, autorităţile au anunţat că 43 de persoane, 24 de bărbaţi şi 19 femei, infectate cu Covid-19 au murit. Până ieri, 3.893 de persoane diagnosticate cu infecţie cu SARS-CoV-2 au decedat.

În ceea ce priveşte numărul persoanelor internate, acesta a crescut cu 50 faţă de ziua precedentă. În prezent, 7.287 de persoane sunt internate. Dintre acestea, 474 sunt internate la ATI.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
5.8 ° C
7.6 °
5.5 °
82 %
2.1kmh
46 %
vin
5 °
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...