spot_img
sâmbătă, mai 4, 2024
AcasăPrima PaginăPrimarul de Botoşani decis în instanţă (video)

Primarul de Botoşani decis în instanţă (video)

♦ Lupta pentru Primăria Botoşani este fără precedent chiar şi la nivel naţional, diferenţa dintre candidaţi fiind atât de mică încât se va apela şi la decizia judecătorilor.

Lupta pentru Primăria Botoşani se va tranşa în cursul zilei de astăzi, pentru că ultimul proces verbal de la secţia de votare 83, care era greşit, a fost refăcut, dar sistemul informatic s-a blocat şi nu a putut fi introdus. De asemenea, tot astăzi se vor judeca şi o parte dintre contestaţiile depuse de partide.

Unele dintre ele vizează faptul că mai multe procese verbale au ştersături, iar unele au fost semnate în alb de membrii secţiilor de votare înainte de închiderea procesului electoral şi apoi au fost completate datele. Cătălin Flutur a cerut şi numărarea voturilor nule, aşa numitele „voturi albe”. „Solicităm renumărarea acestor voturi, pentru că am văzut cu toţii că nu ne ajungea tuşul pentru toate cele patru buletine. Unii au ieşit din cabină şi au mai cerut tuş, dar alţii au pus ştampila aşa”, a declarat Cătălin Flutur.

Acesta a mai afirmat că dacă nu va avea câştig de cauză va merge şi în instanţă pentru a clarifica lucrurile. „Până la urmă trebuie să ne lămurim! Poate să iasă mai multe într-o parte sau alta, dar măcar să ne lămurim cum stăm”, a declarat aseară Cătălin Flutur, candidatul PNL, care se afla la vechiul sediu al PDL alături de colegi, pentru a stabili următorii paşi de luptă.

PSD nu a revendicat victoria

De partea cealaltă, reprezentanţii PSD nu au revendicat cu subiect şi predicat victoria lui Cosmin Andrei, dar consideră că diferenţa între cei doi, de 16 voturi, nu poate fi schimbată.

După corectarea procesului verbal de la Secţia 83, Cosmin Andrei ar rămâne în avantaj. În acea secţie, candidatul PSD a obţinut 181 de voturi, iar cel al PNL, după corectarea procesului verbal 161. Iniţial, acesta avea 160 de voturi, unul dintre voturile sale fiind atribuit candidatului ALDE, Roxana Ţurcanu-Anuşcă. Aceasta a obţinut, de fapt, 10 voturi, nu 11, câte figurau iniţial.

Chiar şi aşa, la nivelul întregului municipiu, Cosmin Andrei a adunat 10.961 de voturi, faţă de 10.945 câte are Cătălin Flutur.

„În acest moment avem o diferenţă pe municipiul Botoşani, pe care aşteptăm să o confirmăm cu prezenţa fizică pentru a avea certitudinea că rezultatul este cel pe care l-a spus şi contracandidatul meu”, a declarat Cosmin Andrei, care a recunoscut că diferenţa dintre cei doi candidaţi este „infimă raportat la numărul total de voturi valabil exprimate la municipiul Botoşani”. „Dar, la fel ca într-o competiţie sportivă, unde se decide la fotografie, la fel se decide şi matematic în politică, chiar dacă asta înseamnă un singur vot în plus”, a declarat Cosmin Andrei.

Majoritatea în CL se joacă la un singur vot

Situaţia este, însă, la limită şi în cazul Consiliului Local (CL) Botoşani.

Partidul Pro România este la limita pragului electoral, totul jucându-se în jurul unui singur vot. Potrivit rezultatelor parţiale neoficiale, Pro România ar obţine doar 4,9967%, în timp ce liderii partidului afirmă că ar fi depăşit pragul electoral, 5,08%. În funcţie de care va fi rezultat final, PSD va avea singur sau nu majoritatea în CL.

Cert este că PSD a obţinut 36,6% din voturi şi este urmat de PNL cu 28,9%. De asemenea, Alianţa USR+PLUS a depăşit pragul electoral de 7%, cele două formaţiuni RENEW Europe obţinând 7,8%.

Restul partidelor şi alianţelor nu au făcut pragul electoral, în sensul că ALDE şi PMP au luat 3,9%, în timp ce PER doar 2,6%. Cătălin Silegeanu şi Ionuţ Bogdan Cărăuşu mai aveau nevoie fiecare de puţin peste 400 de voturi pentru a face norma electorală necesară pentru un mandat, ei obţinând 2,9%, respectiv 2,8% din totalul voturilor valabile exprimate.

Două partide, PRM şi PPU-sl, au obţinut puţin mai mult de 1%, adică 1,5%, respectiv 1,3% din sufragii, în timp ce restul au mai puţin de 1%: Alianţa Împreună pentru Botoşani (Partidul Verde – PNŢCD) (0,9%), Uniunea Armenilor (0,8%) şi ADER (0,3%). Independentul Florin Zbierea, alias Carai, a câştigat duelul romilor cu Partidul Phralipe al romilor cu scorul de 95 la 69 de voturi, adică 0,3% la 0,2%. De altfel, Carai a obţinut cu trei voturi mai mult decât Partidul ADER.

Aplicând pe aceste date Metoda D’Hondt, avem două scenarii, în funcţie de care va fi rezultatul Pro România.

În primul, în care Pro România nu face pragul electoral, PSD va avea majoritate cu 12 consilieri, PNL va avea nouă consilieri, iar Alianţa USR+PLUS va avea doi consilieri. În cel de al doilea scenariu, în care Pro România va trece pragul de 5%, PSD va pierde un consilier care va merge spre partidul lui Ponta. Cum cele două partide au anunţat că vor colabora după locale, PSD şi Pro România vor deţine majoritatea simplă de 12 consilieri locali.

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
14.5 ° C
15.5 °
14.4 °
60 %
3kmh
30 %
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °
mar
25 °
mie
14 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Liberalii au venit cu mesaje tematice pe tricouri, deci teoretic știu cum stă treaba. Mai trebuie să le spună și lui Iohannis, Ciucă.

EDITORIAL

A trecut și ziua de 1 Mai, cunoscută în trecutul din ce în ce mai îndepărtat drept și „Paștele comunist”. O zi destul de...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...