O femeie învinge în instanţă Casa de Sănătate

♦ O botoşăneancă operată în Italia pe vremea când era studentă s-a trezit dată în judecată în România pentru a plăti costul intervenţiei  
♦ Botoşăneanca a dovedit că avea card european de sănătate valabil, iar CAS va trebui să-i plătească şi cheltuieli de judecată

O botoşăneancă s-a trezit dată în judecată de Casa Asigurărilor de Sănătate Iaşi pentru o intervenţie chirurgicală suferită în Italia, în urmă cu mai bine de 10 ani. Fostă studentă a Facultăţii de psihologie din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, Ioana G. a plecat în vara lui 2011 în Italia. Pe 14 iulie 2010, s-a prezentat la Serviciul de Prim Ajutor din Regiunea Umbria, Italia, acuzând febră, vărsături şi dureri abdominale. În urma consultaţiei, ea a fost trimisă acasă. A doua zi, întrucât durerile se accentuaseră, a mers din nou la spital unde a fost operată, însă numai după ce a făcut dovada că este asigurată în România.

Tânăra a petrecut în spitalul din Marsciano, Italia o săptămână, în perioada 15 iulie – 22 iulie 2010, iar cardul european de sănătate a expirat la începutul lui 2011. Ulterior, în aprilie 2011, reprezentanţii spitalului din Marsciano au comunicat Casei Naţionale de Sănătate din România documentele aferente şi au solicitat achitarea contravalorii serviciilor medicale, lucru care a şi fost făcut.

Doar că în iulie 2019, botoşăneanca a fost acţionată în instanţă de Casa Asigurărilor de Sănătate Iaşi, care i-a cerut banii pentru săptămâna în care a stat internată în Italia, pe motiv că nu ar fi fost asigurată. Tânăra a adunat o sumedenie de acte pentru a dovedi că în perioada respectivă era studentă şi prin urmare era asigurată medical, iar cardul european de sănătate era valabil la momentul intervenţiei chirurgicale.

În urma procesului, Judecătoria Botoşani a analizat situaţia şi i-a dat câştig de cauză tinerei, acţiunea Casei Asigurărilor de Sănătate Iaşi fiind respinsă ca prescrisă. Ba mai mult, instituţia a fost obligată să-i plătească botoşănencei şi cheltuielile de judecată, respectiv 1.650 lei.

 

Deja ai votat!