miercuri, februarie 28, 2024
AcasăPrima PaginăTânără condamnată că a anulat nunta

Tânără condamnată că a anulat nunta

♦ O tânără din Botoşani care a decis să nu se mai căsătorească chiar cu o zi înainte de cununie s-a trezit dată în judecată şi scoasă bună de plată
♦ Codul civil prevede că darurile pe care logodnicii şi le fac unul altuia nu pot fi supuse restituirii

O tânără din judeţ, care a rupt logodna cu o zi înainte de oficierea căsătoriei, a fost obligată de magistraţii Tribunalului Botoşani să restituie fostului iubit peste 3.000 de euro. Sentinţa oarecum neobişnuită a fost pronunţată ieri, însă nu este definitivă şi poate fi atacată cu recurs la Curtea de Apel Suceava.

Disputa dintre cei doi a început în februarie 2019, când bărbatul a deschis o acţiune în instanţă solicitând restituirea tuturor sumelor cheltuite cu logodna, însă iniţial Judecătoria Botoşani i-a respins toate pretenţiile.

Liviu şi Gabriela s-au cunoscut în urmă cu câţiva ani, iar din iarna anului 2016 au început o relaţie de prietenie, deşi tânăra era minoră. Doi ani a durat povestea de dragoste, Liviu fiind mai mult plecat în Italia, unde îşi găsise un loc de muncă. Trimitea banii economisiţi în ţară şi spera să-şi întemeieze o familie.

Dat afară de viitoarea soacră

Iubita l-a vizitat şi ea în Italia, iar în decembrie 2018 au revenit în ţară pentru a sărbători majoratul tinerei. Tot atunci au stabilit data oficierii stării civile – 27 decembrie 2018, nunta urmând să aibă loc în august 2019. Liviu a cumpărat verighetele, a încheiat un contract cu un restaurant din Botoşani, a convenit filmarea nunţii şi a semnat inclusiv contractul cu formaţia de muzică ce urma să cânte, achitând avansuri pentru toate aceste servicii.

Doar că, cu numai o zi înainte de starea civilă, tinerii s-au luat la ceartă de la banii trimişi din Italia, iar Liviu a fost dat afară din casă de cea care îi jurase iubire şi de cea care trebuia să-i fie mamă soacră. Ba mai mult, logodna a fost ruptă, iar starea civilă anulată.

Proces deschis în instanţă

În replică, Liviu a apelat la instanţă şi a deschis un proces la Judecătoria Botoşani, solicitând daune pentru logodna ruptă, dar şi restituirea sumelor cheltuite cu tânăra, respectiv 600 de euro pe care i-a dat iubitei pentru şcoala de şoferi, 450 de euro trimişi în august 2017 pentru un telefon şi bilet de drum pentru Italia, 200 de euro pentru inelul de logodnă, plus un lănţişor de aur şi o brăţară de 18 karate, în valoare de 500 de euro, un ceas de mână de 250 de euro, un telefon în valoare de 300 de euro, o tabletă Samsung Galaxy în valoare de 200 de euro, un joc X Box în valoare de 150 de euro, dar şi 1.000 de euro pentru hainele cumpărate.

În total, bărbatul cerea peste 9.000 de euro şi 3.500 de lei, dar şi daune morale de 10.000 de euro, el invocând că a fost profund afectat, întrucât toate proiectele sale de viitor au fost năruite, fiind nevoit să îşi ceară scuze în faţa celor 20 de invitaţi după ce petrecerea de stare civilă a fost anulată chiar în ziua în care trebuia să aibă loc.

Şi fata cere daune

La rândul lor, tânăra şi mama ei au format cerere reconvenţională şi au solicitat daune morale tot de 10.000 de euro, întrucât logodna ar fi fost ruptă din cauza comportamentului violent al bărbatului. Ba mai mult, au invocat acestea în faţa instanţei, toate cadourile au fost oferite doar la iniţiativa lui Liviu şi nu există documente justificative pentru acestea. Cu privire la sumele trimise din Italia (1.600-1.700 de euro), ele au susţinut că banii au fost restituiţi încă din 26 decembrie 2018, când bărbatul s-a întors din Italia şi s-a iscat întreg scandalul. Doar că, după ce au analizat lucrurile, în februarie, magistraţii Judecătoriei Botoşani au respins toate pretenţiile. Asta pentru că, potrivit Codului civil, la ruperea logodnei sunt supuse restituirii doar darurile primite de logodnici de la terţe persoane, nu şi darurile pe care logodnicii le fac unul altuia.

Mai mult, ruperea logodnei ar fi trebuit să aibă loc abuziv, din partea unui singur partener, ori judecătorii au apreciat că relaţia celor doi tineri a fost mai mereu presărată de discuţii în contradictoriu şi nu se poate reţine că doar unul este vinovat de ruperea relaţiei. Totodată, în momentul în care au convenit să se logodească, Gabriela era minoră, ori potrivit Codului Civil ea nu avea puterea să facă acest lucru. Prin urmare, instanţa a respins cererile.

După trei amânări, magistraţii i-au dat tânărului câştig de cauză

În schimb, Liviu nu vrea să renunţe şi a făcut apel. Aşa se face că după trei amânări succesive ale pronunţării, magistraţii i-au dat câştig de cauză. „Admite în parte cererea având ca obiect „pretenţii logodnă” şi, pe cale de consecinţă obligă pârâta … la plata sumei de 3.717,7 euro, reprezentând restituire daruri logodnă. Menţine celelalte dispoziţii care nu sunt contrare prezentei”, se arată în hotărârea de ieri a Tribunalului Botoşani. Ba mai mult, fosta logodnică a fost obligată şi la plata cheltuielilor de judecată, care totalizează 2.515,3 lei.

Cum se va termina această dispută, este greu de anticipat. Cert este că, potrivit Codului Civil, partea care rupe logodna în mod abuziv poate fi obligată la despăgubiri pentru cheltuielile făcute sau contractate în vederea căsătoriei, în măsura în care au fost potrivite cu împrejurările, precum şi pentru orice alte prejudicii cauzate. Doar că acest caracter abuziv trebuie să fie o înfrângere totală a bunei-credinţe, iar cel care pretinde despăgubiri trebuie să probeze caracterul abuziv al ruperii logodnei.

 

 

 

În lipsa unui acord scris din partea Monitorului de Botoșani, puteţi prelua maxim 500 de caractere din acest articol dacă precizaţi sursa şi dacă inseraţi vizibil link-ul articolului.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
4.5 ° C
4.6 °
2.7 °
79 %
2.9kmh
86 %
mie
14 °
joi
14 °
vin
15 °
sâm
11 °
Dum
8 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Dragobetele nu a trecut cu bine chiar pentru toţi îndrăgostiţii.

EDITORIAL

Stă în ADN-ul românului să se considere mai deștept decât este cazul. Cel mai adesea preferă să vorbească despre sine la persoana a treia...

EPIGRAMA ZILEI

Când l-am întrebat de mațul Cu care făcea cârnațul Mi-a spus cu juma’ de gură : -Nu mai am bre, umplutură!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...