spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăSărbători sub semnul restricţiilor

Sărbători sub semnul restricţiilor

♦ Sărbătorile de iarnă din acest an vor fi complet diferite, din cauza restricţiilor impuse de pandemie
♦ Deplasările după ora 23.00 sunt interzise, magazinele trebuie să închidă la ora 21.00, iar masca este obligatorie în spaţii publice deschise sau închise

Sărbătorile de iarnă din acest an vor fi complet diferite. După un Paşte petrecut în stare de urgenţă, Crăciunul şi Anul Nou vor fi marcate de restricţiile impuse de starea de alertă. Astfel, în încercarea de a limita răspândirea coronavirusului, autorităţile au menţinut restricţiile de circulaţie, dar şi regulile de protecţie. Prin urmare, fără deplasări după ora 23, magazine închise la ora 21, mască obligatorie în spaţii publice deschise sau închise.

Este drept, restricţiile nu au fost înăsprite, dar nici nu au fost relaxate. Ce înseamnă acest lucru – dacă cineva vrea să meargă la prieteni sau la rude în seara ajunului de Crăciun, pentru a respecta tradiţiile privind mersul cu colinda, o poate face, dar cu respectarea măsurilor. Iar regulile sunt destul de clare.

Masca de protecţie rămâne obligatorie

Indiferent unde veţi merge, trebuie să ştiţi că masca de protecţie a rămas obligatorie, în toate spaţiile publice închise sau deschise. Astfel, fie că mergeţi la prieteni sau la rude, ori la cumpărături, în momentul în care ajungeţi într-un spaţiu public trebuie să purtaţi masca de protecţie. Mai mult, autorităţile recomandă să folosiţi materialele dezinfectante atunci când intraţi sau ieşiţi în sau dintr-un spaţiu închis.

Fără grupuri mai mari de şase persoane

Aceste restricţii au fost introduse încă din momentul decretării stării de alertă. Astfel, potrivit unei hotărâri a Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, „în interiorul localităţilor se interzice circulaţia persoanelor în grupuri mai mari de şase persoane care nu aparţin aceleiaşi familii, precum şi formarea unor astfel de grupuri”.

Ce înseamnă acest lucru – oamenii au voie să iasă la plimbare, dar nu în grupuri mari. În trecut, exista un obicei ca elevii să se întâlnească şi să meargă la profesorii şi să-i colinde, ori, respectând regulile actuale, acest lucru se poate întâmpla, dar grupurile de elevi trebuie să fie de maxim şase. La fel, în unele cercuri de prieteni se obişnuia ca de Crăciun să se întâlnească în grup şi să meargă cu colinda la ceilalţi amici sau cunoscuţi. Şi în astfel de situaţii grupul nu trebuie să fie mai mari de şase persoane.

Fără petreceri

Şi în unele familii exista un obicei ca toţi să se întâlnească şi să petreacă de Crăciun împreună. Doar că aceste întâlniri nu mai sunt posibile. Asta pentru că, potrivit unei hotărâri de guvern adoptată în 13 noiembrie, în perioada stării de alertă se interzic reuniunile „cu prilejul unor sărbători, aniversări, petreceri în spaţii închise şi/sau deschise, publice şi/sau private”.

Prin urmare, rudele se pot vedea, se pot felicita, dar nu pot rămâne să petreacă împreună aşa cum o făceau anii trecuţi. De altfel, autorităţile recomandă ca la masa de Crăciun să participe doar persoanele care locuiesc în aceeaşi casă. Aşadar, o prezenţă redusă, tocmai pentru a elimina riscul îmbolnăvirii cu coronavirus.

Restaurantele rămân închise

Petrecerile nu pot avea loc nici la restaurante. Asta pentru că restaurantele şi celelalte unităţi tip pub-uri sau cafenele vor rămâne închise. Măsura a fost luată încă din luna noiembrie, iar deocamdată restricţiile nu au fost ridicate. Chiar dacă incidenţa infectărilor cu Sars-CoV-2 continuă să scadă în judeţ, în municipiul Botoşani incidenţa este de 3,84.

„Acest moment, al redeschiderii restaurantelor este aproape. Dar depinde de noi toţi, să ne protejăm şi să ţinem numărul cazurilor redus. Ar fi o gură importantă de oxigen şi pentru reprezentaţii HoReCa din municipiu”, a spus prefectul Dan Nechifor.

Circulaţia pe timpul nopţii este interzisă

Cum starea de alertă a fost prelungită până la mijlocul lunii ianuarie 2021, în toate localităţile se interzice circulaţia persoanelor în afara locuinţelor în intervalul 23 – 5, cu următoarele excepţii motivate de deplasarea în interes profesional, inclusiv între locuinţă/gospodărie şi locul/locurile de desfăşurare a activităţii profesionale şi înapoi; deplasarea pentru asistenţă medicală care nu poate fi amânată şi nici realizată de la distanţă, precum şi pentru achiziţionarea de medicamente; deplasări în afara localităţilor a persoanelor care sunt în tranzit sau efectuează călătorii al căror interval orar se suprapune cu perioada interdicţiei cum ar fi cele efectuate cu avionul, trenul, autocare sau alte mijloace de transport de persoane şi care pot fi dovedite prin bilet sau orice altă modalitate de achitare a călătoriei; deplasarea din motive justificate, precum îngrijirea/însoţirea copilului, asistenţa persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilităţi ori deces al unui membru de familie.

Prin urmare, cei care vor circula după ora 23 vor trebui să aibă declaraţii pe propria răspundere cu privire la motivul deplasării, ori să facă dovada că sunt în interes profesional. Iar acest lucru poate fi demonstrat cu legitimaţia de serviciu şi adeverinţa eliberată de angajator.

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer fragmentat
4.3 ° C
4.3 °
4.3 °
81 %
1.3kmh
66 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...