marți, martie 19, 2024
AcasăPrima PaginăNume de primar folosit pentru reclamaţii

Nume de primar folosit pentru reclamaţii

♦ Ilie Ivanache, primarul de Ungureni, s-a trezit pus pe drumuri cu instituţiile de control, după ce o persoană a depus reclamaţii în numele său

Caz neobișnuit petrecut în comuna Ungureni, unde primarul localității, Ilie Ivanache, a realizat că o persoană necunoscută a făcut mai multe plângeri la instituțiile statului în numele său, fără ca el să știe ceva. Ciudățenia a ieșit la iveală înaintea sărbătorilor de iarnă, când primarul a fost notificat printr-o adresă oficială de inspectorii Gărzii de Mediu – Comisariatul Botoșani cu privire la o sesizare privind o așa-zisă fermă de porci, care ar polua apele râului Jijia. Cum nu avea cunoștință de așa ceva, edilul a solicitat mai multe amănunte despre sesizarea cu pricina și a descoperit cu stupoare că aceasta fusese formulată în numele său.

Ilie Ivanache, primar Ungureni

„În sesizare se menționa <<Subsemnatul, Ivanache Ilie, în calitate de primar al comunei Ungureni, urmare a sesizărilor cetățenilor, prin prezenta vă înștiințez faptul ….>>. Mi-am dat seama imediat că este vorba de o sesizare făcută de o persoană anonimă, dar în numele meu, crezând probabil că eu nu voi afla și că instituțiile sesizate vor interveni imediat. Asta pentru că, pe lângă Garda de Mediu, sesizarea a fost trimisă și la Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Botoșani, dar și la Sistemul de Gospodărire a Apelor Botoșani”, a relatat Ilie Ivanache.

„Am mers să văd dacă aspectele sesizate sunt reale”

Așa-zisa sesizare părea să fi fost scrisă la calculator, însă nu purta însemnele primăriei, cum ar fi fost normal dacă era vorba de un document înaintat oficial de primarul unei localități, nu avea niciun număr de înregistrare, dar în schimb exista o semnătură în fals.

„Toate aceste lucruri trebuiau să atragă atenția celor de la instituțiile la care a fost trimisă, pentru că sunt indiciile unei posibile anonime sau unei posibile substituiri de persoană. Totuși am mers la adresa indicată să văd dacă aspectele sesizate sunt reale și am dat peste reprezentanții DSVSA care ajunseseră deja la fața locului pentru a verifica la rândul lor <<sesizarea>>. Le-am explicat și lor cum stau lucrurile, însă la locația respectivă nu a fost găsită nici o fermă, ci o magazie betonată în care erau doi porci și alți trei purcei mai mici și nu era vorba nicidecum de vreo poluare”, a adăugat primarul comunei Ungureni, Ilie Ivanache.

Plângere depusă la Parchet

Cum totul s-a dovedit a fi un fals grosolan, primarul Ivanache a decis să sesizeze Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni, pentru ca autoritățile să investigheze cazul și să-l identifice pe cel care a ticluit totul. Plângerea a fost formulată pentru uzurpare de calități oficiale, uz de fals și fals privind identitatea.

„Am aproape 17 ani de administrație publică, de când sunt primar, și am un deosebit respect față de locuitorii comunei. Este pentru prima dată când se întâmplă așa ceva, ca cineva să facă o sesizare anonimă. Chiar dacă au mai avut probleme, locuitorii comunei nu au recurs niciodată la așa ceva. Au venit la primărie și au discutat deschis, și-au asumat eventualele plângeri. Nu este normal ce s-a întâmplat și am sesizat parchetul tocmai pentru că a fost vorba de imaginea instituției. Vă dați seama, dacă nu intervenim, astfel de plângeri pot fi făcute în fals folosindu-se numele altor persoane publice. Și mai este ceva – în astfel de <<anonime>> sunt purtate pe drumuri și instituțiile statului. Dreptul la petiționare este garantat, iar dacă tot faci o sesizare, eu unul consider că trebuie să ți-o asumi”, a adăugat Ilie Ivanache.

Caz similar în judeţ

Cazul nu este singular. În urmă cu câțiva ani și fostul primar al municipiului Botoșani, Cătălin Flutur, a fost victima unui denunț fals. Atunci, o persoană necunoscută a făcut o sesizare la Direcția Națională Anticorupție folosindu-se de numele unei jurnaliste din Iași.

Falsul era tot unul grosolan, fiind falsificat inclusiv antetul ziarului la care aceasta lucra. Chemată la audieri, aceasta a arătat că inclusiv semnătura era falsificată. Doar că în cazul lui Cătălin Flutur lucrurile au fost mult mai grave, întrucât fostul edil a fost și trimis în judecată de procurorii DNA pentru un presupus abuz în serviciu, dar în urma procesului el a fost găsit nevinovat și achitat de instanță.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
1.6 ° C
1.7 °
0.5 °
89 %
2.7kmh
60 %
mar
5 °
mie
5 °
joi
8 °
vin
10 °
sâm
12 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Se lucrează în grup, că o parte din angajați trebuie să supravegheze trecătorii.

EDITORIAL

Pe vremea când Petre Daea a transformat Ministerul Agriculturii într-o veritabilă scenă pentru interminabilele lui spectacole de stand up comedy, marea întrebare a unora...

EPIGRAMA ZILEI

Cât de tont poate să fie Nu am nicio îndoială, Că pe lâng-a lui soție Și-aparențele-l înșeală…   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...