spot_img
joi, mai 2, 2024
AcasăPrima PaginăBotoşănencele încep să fugă de măritiş

Botoşănencele încep să fugă de măritiş

♦ Anii de după Revoluţie au schimbat radical părerile botoşănenilor despre viaţa de cuplu, iar femeile se căsătoresc mai greu şi divorţează mult mai uşor. 
♦ Foarte interesant este că, deşi sunt zeci de căsătorii în care bărbaţii au dublul vârstei femeilor, nu aici apar cele mai multe divorţuri, ci la cuplurile cu ani buni de convieţuire

Botoșănencele nu mai respectă tradițiile matrimoniale de secol XIX, când căsătoria se producea de regulă înainte de majorat. Dacă la sfârșitul secolului al XIX-lea și începutul secolului al XX-lea căsătoriile la vârsta de 16 ani erau ceva firesc, evoluția societății a dus la o creștere treptată a vârstei de măritiș. Astfel, chiar dacă îşi încep viaţa sexuală foarte devreme, fiind notorii cazurile „copilelor cu copii”, care devin mame la 13-15 ani, totuşi, per total, botoşănencele par mult mai atente când vine vorba de măritiş, iar în ultimii 30 de ani vârsta de căsătorie a crescut cu cel puţin trei ani şi s-a mutat în grupa de vârstă 20-29 de ani.

Mirese la nici 20 de ani după Revoluţie

În 1990, adică imediat după Revoluție, au fost oficiate în județ 3.870 de căsătorii, multe mirese având vârstă școlară. Arhivele menționează că 1.187 de femei și 139 bărbați s-au căsătorit înainte de a împlini vârsta de 20 de ani. Ca tradiție, mirele trebuie să fie mai în vârstă față de mireasă, dar în 1990 au fost înregistrate și două căsătorii atipice, în care miresele aveau dublul vârstei mirilor. Un bărbat de puțin peste 30 de ani s-a căsătorit cu o femeie de peste 60 de ani, iar un altul, de puțin peste 25, s-a căsătorit cu o femeie de peste 50 de ani. În schimb, o singură mireasă de sub 20 de ani s-a căsătorit cu un bărbat care avea dublul vârstei sale.

Așadar, peste 30% dintre miresele anului 1990 aveau mai puțin de 20 de ani împliniți.

Mai nou, fetele preferă să aştepte

Procentul mireselor de nici 20 de ani a scăzut constant, atât din cauze demografice, cât și culturale. În 2018, deci la aproape 30 de ani de la Revoluție, doar 9% dintre femeile care s-au căsătorit aveau mai puțin de 20 de ani. Dintre cele 241 de tinere, şapte și-au ales soți de vârsta lor și 126 au avut miri cu doar câțiva ani mai în vârstă.

Practic, vârsta la care se oficiază căsătoria s-a mutat în grupele 20-29 de ani la femei și 25-34 de ani la bărbați. Acestea sunt, de altfel, grupele de vârstă din care se oficiază cele mai multe căsătorii în ultimii cinci ani. În ce privește diferențele de vârstă dintre soți, au existat mai mult de 40 de căsătorii în care vârsta mirelui a fost de două ori mai mare decât cea a miresei, dar niciuna nu a vizat tinere sub 20 de ani.

Divorţurile curg cu sutele

Statisticile cu numărul divorţurilor raportat la cel al căsătoriilor au cunoscut şi ele o evoluţie extrem de interesantă după Revoluţie. Astfel, datele din 1990 arată un număr neaşteptat de mare de divorțuri al tinerelor botoșănence. Patru soții au divorțat înainte de a împlini 20 de ani, iar alte 99 înainte de a împlini 24 de ani. Procedura de divorț era greoaie, moștenită din perioada comunistă, iar pronunțarea divorțului se făcea pentru motive bine documentate. În 1990, când divorțul cu acordul părților era inexistent, din 443 de separări înregistrate, 66 (aproape 15%) erau pentru infidelitate, 72 (16%) pentru violență fizică și 259 (aproape 60%) pentru alcoolism.

Cauzele separărilor s-au schimbat radical

Modificarea treptată a legislației a dus și la modificarea cauzelor de divorț. Astfel, în 2018, an în care au fost 2.659 de căsătorii (cu 1.211 mai puţine decât în 1990), s-au înregistrat 662 de divorțuri, adică un număr considerabil mai mare decât cel din 1990 (creşterea fiind de aproape 50%). Cu toate acestea, au fost invocate doar 28 de infidelități (4% din total divorţuri), 28 de cazuri de alcoolism (tot 4%) și 20 de agresiuni fizice din sfera violenței domestice (3%).

Este bine ştiut însă că legislaţia privind divorţurile este mult mai permisivă, iar partenerul nemulţumit poate invoca pur şi simplu nepotrivirea de caracter şi poate obţine separarea chiar dacă celălalt nu este de acord, în spatele acestei „nepotriviri” putându-se afla orice, de la plecările în străinătate până la patima pentru jocuri de noroc sau veniturile insuficiente aduse în casă.

Trebuie menționat că o treime dintre divorțuri se produc mai nou după împlinirea a 20 de ani de căsătorie, iar ambii soți au vârste de peste 40 de ani. În 2017 și 2018 nu au fost divorțuri în care soția să aibă sub 20 de ani, ca în anii de imediat de după Revoluție. Mai mult, s-au înregistrat 48 de cazuri de divorț în care soția avea între 20 și 24 de ani, iar aproape 60% dintre ele au provenit din rural.

 

 

 

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
16.5 ° C
19.6 °
16.1 °
44 %
0.9kmh
100 %
joi
16 °
vin
23 °
sâm
19 °
Dum
22 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doamna tot nu cedează locul din centru, că e puterea obișnuinței. După alegeri o să fie mai greu.

EDITORIAL

Suntem în plină campanie electorală, deși până la startul oficial mai e ceva vreme. Candidații bombardează electoratul cu promisiuni care de care mai gogonate,...

EPIGRAMA ZILEI

Ajuns acasă pe la două Din delegația la Cluj Găsi pe doamna vopsind ouă La un vecin, cu ruj... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...