marți, aprilie 16, 2024
AcasăPrima PaginăConstructor desemnat pentru drumul strategic

Constructor desemnat pentru drumul strategic

♦ Conducerea Consiliului Județean (CJ) a anunțat adjudecarea lucrărilor pentru realizarea drumului strategic, în urma licitației ajungându-se la o valoare de aproape 355,78 milioane de lei
♦ Dacă nu apar contestații, peste 10 zile s-ar putea trece la semnarea documentelor

Vestitul drum strategic, care ar urma să lege mai multe comune ale județului, ar putea intra în linie dreaptă. Astăzi, conducerea Consiliului Județean (CJ) a anunțat adjudecarea lucrărilor, în urma licitației ajungându-se la o valoare de aproape 355,78 milioane de lei.

„Membrii Comisiei de achiziţii din cadrul CJ au făcut comunicările către asocierile de firme care au fost desemnate câştigătoare, după ce ne-a fost comunicată sentinţa de la Curtea de Apel Suceava, prin care s-a menţinut decizia Consiliului Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor în urma căreia firma care a fost stabilită câştigătoare iniţial a fost exclusă din procesul de evaluare a ofertelor”, a precizat Doina Federovici, președintele CJ Botoșani.

„Contractele de lucrări vor putea fi semnate doar după expirarea perioadei de contestaţii”

Lucrările ar urma să fie executate într-o perioadă de 24 de luni, din momentul semnării contractului. Astfel, dacă nu apar contestații, după o perioadă de 10 zile s-ar putea trece la semnarea documentelor. Având în vedere că procedura de atribuire a fost repetată de mai multe ori, lucrurile sunt privite cu o oarecare reținere.

„Contractele de lucrări vor putea fi semnate doar după expirarea perioadei de contestaţii. Sperăm ca de această dată să nu mai avem aceste contestaţii şi săptămâna viitoare să putem să semnăm aceste contracte. După acest moment, asocierile de firme câştigătoare vor avea ca şi termen cinci zile să constituie garanţia de bună execuţie. O dată parcurşi aceşti paşi legali, vom putea da ordinul de începere a lucrărilor şi practic să se treacă efectiv la treabă”, a adăugat Doina Federovici, care s-a ferit însă să dea un termen clar de începere a lucrărilor.

Procedură demarată în urmă cu aproape doi ani

Rezervele celor CJ în a anunța începerea lucrărilor sunt întemeiate dacă se ține cont că procedura durează de aproape doi ani, timp în care licitaţiile pentru stabilirea constructorilor au avut amânări succesive, atât din cauza preţului scăzut al lucrărilor, care a determinat firmele să nu se înscrie la licitaţie, cât şi din cauza contestaţiilor apărute după o primă finalizare a procedurii de achiziţie publică.

Inițial, licitaţiile pentru cele trei loturi au fost adjudecate de Conrec Botoșani, însă rezultatele au fost contestate atât la Consiliul Naţional pentru Soluţionarea Contestaţiilor, cât şi a Curtea de Apel Suceava.

Lucrare de zeci de milioane de lei

Vorbind în termeni reali, este vorba de modernizarea a peste 100 de kilometri de drumuri judeţene, prin intermediul  unui proiect cu finanţare europeană. Lucrările ar urma să fie executate pe trei tronsoane, licitațiile fiind adjudecate de trei asocieri de firme. Astfel, primul lot, care are o lungime de 29,212 kilometri şi leagă limita cu județul Iași în zona localității Șipote – Rediu – Răuseni – Călăraşi, a fost adjudecat de o asociere de firme din judeţul Neamţ, Danlin XXL și Dragoș Invest, care va executa lucrarea pentru 94,4 milioane de lei fără TVA.

Al doilea lot, care are o lungime de 51,194 kilometri, face legătura între localităţile Răuseni – Todireni – Albeşti – Truşeşti – Dângeni – Hăneşti. Acest tronson a fost câştigat de o asociere al cărei lider este Cornell”s Floor SRL, împreună cu cei de la Construct Com, Test Prima SRL Suceava și Autotehnorom Suceava, pentru suma de 175,08 milioane de lei.

Al treilea lot, de 25,859 kilometri, care asigură legătura între localităţile Blândeşti – Cerchejeni – Suliţa – Cheleş – Lunca – Cerneşti – Todireni, a fost adjudecat de o asociere de două firme din judeţul Bistriţa Năsăud, respectiv Dimex 2000 Company și Frasinul, care a licitat suma de 86,29 milioane de lei.

„Noi (n.r. – Consiliu Județean), ne-am arătat disponibilitatea de a acorda acel avans de 20% din valoare constructorilor care vor semna contractele de execuție a lucrărilor”, a adăugat președintele CJ, Doina Federovici. Proiectul are o valoare totală de 475.545.297 lei, iar CJ va trebui să asigure o treime din această sumă, respectiv 158.000 de lei. Pentru a nu se pierde finanţarea europeană, lucrările trebuie executate până în octombrie 2023.

Protest din cauza stării drumurilor

Consiliul Județean este prins între ciocan și nicovală. Din cauza deselor amânări din cauza contestațiilor, botoșănenii care locuiesc în partea de sub-est a județului au ajuns să nu mai aibă răbdare.

Pe 16 martie a.c., zeci de botoșăneni s-au adunat cu mașinile în centrul comunei Hlipiceni pentru a-și manifesta nemulțumirile față de starea proastă a drumurilor, solicitând conducerii CJ găsirea unor soluții pentru plombarea găurilor din asfalt. Protestatarii au plecat într-un marș auto până în comuna Blândești, la intersecția cu drumul național care duce spre Ștefănești, iar o parte dintre ei au ajuns până în municipiul Botoșani.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
20.6 ° C
20.6 °
20.6 °
33 %
5.7kmh
66 %
mar
26 °
mie
10 °
joi
5 °
vin
11 °
sâm
13 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Și se plâng oamenii că nu sunt parcări în oraș. Iată că sunt, dar nu știu ei să le identifice.

EDITORIAL

De ceva timp suntem efectiv striviți de campania electorală, iar cei care visează la un nou mandat nu au pierdut ocazia de a ieși...

EPIGRAMA ZILEI

Cazul e nemaipomenit Și m-a lăsat fără cuvinte : Primul din clasă la tocit Spun toți că-i ... brici la minte!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...