spot_img
sâmbătă, aprilie 27, 2024
AcasăPrima PaginăCovid nu mai lasă loc pentru alte boli în spital (video)

Covid nu mai lasă loc pentru alte boli în spital (video)

Numărul mare de pacienți Covid internaţi pe Secţia de Anestezie şi Terapie Intensivă (ATI) începe să afecteze şi ceilalţi bolnavi. Astfel, având în vedere că pacienţii diagnosticaţi cu infecţie cu SARS-CoV-2 care ajung pe secţia de ATI au nevoie de ventilatoare mecanice, pentru cei care nu suferă de această afecţiune a rămas un singur astfel de aparat, iar pentru a beneficia de el, cei care au nevoie sunt programaţi. „Este o situație nefericită. Dacă pacienții Covid acum au avut acces la toate paturile, avem o situație pe chirurgie: operațiile cu anestezie generală. După ce se fac aceste operații, pacienții trebuie transferați în secția ATI non Covid, unde nu avem ventilatoare libere. Acestea sunt ocupate fie cu cazurile non Covid la chirurgicale sau cu pacienți Covid”, a declarat medicul primar chirurg Iulian Preda.

Aceasta nu este, însă singura problemă. Astfel, din cadrul unor secţii ale Spitalului Judeţean va fi preluat personal care să deservească secţia de reanimare pentru Covid. Deja doi asistenţi din cadrul UPU-SMURD, care au deservit şi Unitatea Mobilă de Terapie intensivă Covid, au fost detaşaţi pe secția ATI, după ce numărul de paturi a fost mărit cu încă trei. Astfel, numărul cadrelor medicale care deservesc pacienții, fie cu covid sau fără, este întins la maxim.

Potrivit reprezentanţilor Spitalului Județean de Urgenţă (SJU) este nevoie de suplinirea asistenţilor şi infirmierilor din secţiile ATI pentru ca personalul medical cu experienţă în acest domeniu să poată merge şi în sălile de operaţii în timpul intervenţiilor chirurgicale.

„Și pacienții non COVID trebuie serviți ca atare din punct de vedere medical”

Din cauza situaţiei grave cu care se confruntă unitatea sanitară, medicul chirurg Iulian Preda a făcut, marți, un apel către populație, să nu se prezinte la spital decât dacă au probleme de sănătate reale.

„Dacă nu sunteți urgențe reale, nu veniți la Spitalul Județean. Noi ne zbatem în fiecare zi să obținem încă un pat sau un ventilator la chirurgie generală, ca să putem face o operație cu caracter de anestezie generală, să putem să transferăm pacientul din sala de operații. Am încercat trucuri din acestea, să fie dus din sala de operații direct pe sectorul nostru, fără ATI, dar nu toți pacienții pot ieși cu bine din anestezie generală și să urmeze direct în sector. Mai au nevoie și de ATI. Și pacienții non COVID trebuie serviți ca atare din punct de vedere medical”, a precizat medicul primar chirurg Iulian Preda.

„Am aşteptat să decedeze un pacient din ATI ca să o pot opera”

O situaţie la fel de dramatică este şi în cazul bolnavilor care necesită intervenţii chirurgicale, dar au şi Covid. Un caz recent a fost cel al unei femei de 49 de ani, operată în urmă cu două săptămâni din cauza unei tumori de peste 24 de kilograme. Fiind diagnosticată cu Covid, aceasta a avut nevoie, după operaţie, să fie transferată pe secția de Terapie Intensivă Covid, pentru a fi monitorizată. Acest lucru a fost iniţial imposibil, secția fiind plină, astfel că medicii au aşteptat o zi.

„Am aşteptat şansa să o putem opera, să o putem băga în sala de operaţie, iar după operaţie doamna să beneficieze de un loc în Secţia ATI la COVID pozitiv. Cu alte cuvinte, am aşteptat să decedeze un pacient din ATI ca să o pot opera, după terminarea operaţiei pacienta trebuind să fie internată în Secţia ATI cu COVID”, a mai spus medicul Iulian Preda.

În urmă cu două săptămâni reprezentanţii SJU, dar şi cei ai celorlalte spitale din judeţ s-au întâlnit la Prefectură cu directorul Direcţiei de Sănătate Publică şi prefectul Dan Nechifor pentru a găsi o soluţie pentru criza de locuri cu care se confruntă sistemul sanitar. După două ore de discuţii şi contre cei implicaţi nu au reuşit, însă, să ajungă la un numitor comun. Astfel, prefectul a propus ca o parte dintre pacienţi cu Covid să fie transferaţi la Secţia de la Săveni, însă reprezentanţii spitalului nu au fost de acord cu această măsură.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
4.3 ° C
4.3 °
4.3 °
81 %
1.3kmh
66 %
sâm
19 °
Dum
21 °
lun
21 °
mar
21 °
mie
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...