Fermier ruinat cu o amendă

Un fermier din comuna Cristești riscă să renunțe la afacere, după ce s-a ales cu o amendă uriașă în urma unui control al Inspectoratului Teritorial de Muncă. Tânărul, Cristian Mascan, care deține sute de animale, a fost acuzat că ar fi folosit trei persoane la o stână, fără să le încheie contracte de muncă, și a fost sancționat cu 60.000 de lei. Amenda a fost contestată la Judecătoria Botoșani și transformată în avertisment, dar ITM a făcut apel, iar la începutul acestei săptămâni Tribunalul a admis acțiunea, a desființat sentința inițială și a menținut amenda.

Cum decizia este definitivă, Cristian Mascan s-a văzut în situația de a achita o amendă colosală. „Nici nu știu ce să fac. Aștept comunicarea de la instanță și mă voi consulta cu avocata mea să văd dacă există vreo posibilitate să o contest pe o cale extraordinară de atac, să cer revizuirea… Dacă voi fi nevoit să plătesc amenda, voi fi nevoit să vând toate animalele”, a spus Cristian Mascan.

„I-am rugat să mă ajute, nu munceau efectiv”

Sancțiunea a venit după un control organizat de ITM Botoșani, pe 3 octombrie 2019, la o stână din satul Oneaga (Cristești) deținută de tânărul care înființase și o întreprindere individuală. Verificările au avut loc în urma unei sesizări, iar inspectorii ITM au venit însoțiți și de jandarmi. Când au ajuns acolo, inspectorii de muncă au găsit trei persoane, printre care și un tânăr cu handicap, și, pe motiv că aceștia nu aveau forme legale de muncă, Cristian Mascan a fost amendat cu câte 20.000 de lei pentru fiecare muncitor găsit fără contract, sancțiunea finală fiind așadar o amendă de 60.000 de lei. Cum cel cu handicap fusese adus la stână tocmai de primarul comunei, pentru ca fermierul să-l găzduiască acolo sub forma unei măsuri sociale, iar o altă persoană găsită de inspectorii ITM era tatăl socru, Cristian Mascan a apelat la un avocat și a contestat sancțiunea.

„În ziua respectivă trebuia să administrez tratamentul veterinar la animale și i-am rugat să mă ajute pentru că nu munceau efectiv la stână. În plus, tânărul cu handicap nu are discernământ și îl țineam acolo, îi dădeam și de mâncare, să nu facă alte nebunii, pentru că în trecut își dăduse și foc la casă. A stat și internat de mai multe ori. Vă spun sincer, nu muncea nimic pentru că nici nu știe ce trebuie făcut și nu este în stare să aibă grijă nici de el, dar ITM nu a ținut cont de asta”, a spus Cristian Mascan. Prin urmare, în momentul în care a contestat în instanță, magistrații Judecătoriei Botoșani au decis transformarea sancțiunii în avertisment. Doar că a urmat apelul din partea ITM.

„Admiterea înlocuirii sancțiunii ar însemna o grava sfidare la adresa celorlalți angajatori care se străduiesc să-și desfășoare activitatea respectând legile și o primă de încurajare pentru societățile care ignoră cadrul legal în care ar trebui să-și desfășoare activitatea, ceea ce nu trebuie permis într-un stat de drept”, au motivat reprezentanții ITM. Prin urmare, decizia judecătorilor s-a schimbat radical. Motivul – fermierul mai făcuse obiectul unui control în mai 2016, când a fost depistat folosind la muncă tot trei persoane, și tot fără forme legale. Și atunci, sancțiunea a fost contestată în instanță și transformată în avertisment.

„Din păcate, așa ne pierdem noi oamenii”

Primarul comunei Cristești, Lucian Borfotină, crede însă că sancțiunea a fost exagerată și că amenda ar putea pune în pericol existența fermei zootehnice.

„Eu am fost cel care l-a rugat pe Cristian Mascan să-l primească la stână pe tânărul cu handicap și vă spun că respectivul nu este în stare să muncească. Din păcate, așa ne pierdem noi oamenii, așa îi descurajăm pe cei care vor să facă ceva, pentru că, dacă amenda trebuie plătită, eu nu văd altă soluție decât să vândă animalele”, a spus primarul Lucian Borfotină, care a adăugat că, dacă ar fi să colecteze toate amenzile aplicate de toate instituțiile de control pe parcursul unui an, sancțiunea aplicată fermierului reprezintă aproape un sfert din suma totală.

De partea cealaltă, Cristian Mascan spune că fermierii sunt nevoiți să se descurce cum pot pentru că majoritatea celor care au învățat o meserie au plecat deja din țară. „Greu mai găsești pe cineva care să vrea să muncească. În plus, cei din care vin la stâne, nu au o pregătire prea avansată și refuză să semneze când te duci cu actele la ei. Alții nici nu au documente de identitate. Și ar mai fi ceva – creșterea animalelor într-o zonă rurală este o activitate tradițională, care nu a presupus formalități precum încheierea contractelor de muncă în formă scrisă”, a adăugat Cristian Mascan. Tânărul figurează înscris pe raza fiscală a comunei Cristești cu un număr de 651 oi, 150 capre și 11 vaci și  deține inclusiv atestat de producător.

Deja ai votat!