spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăPolițiștii anchetați de DNA au trecut la munca de jos

Polițiștii anchetați de DNA au trecut la munca de jos

Reacție dură a procurorilor anticorupție în cazul polițiștilor din cadrul Serviciului Rutier bănuiți de luare de mită și eliberați de magistrații Curții de Apel Suceava. Astfel, trei dintre agenții care s-au pensionat înainte de perchezițiile organizate de Direcția Națională Anticorupție (DNA) nu au voie să se apropie de sediul Inspectoratului de Poliție Județean (IPJ). Este cazul lui Viorel Anton, Ionel Balan și Robert Fecioru.

„În cazul celor trei inculpați, procurorii anticorupție au dispus următoarele obligații suplimentare – să nu se deplaseze/să nu se apropie de sediul IPJ Botoșani, să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu anumite persoane, altele decât cele menționate în încheierea Curții de Apel Suceava. În plus, inculpatul Bălan Ionel nu trebuie să depășească limita teritorială a județelor Suceava și Botoșani, decât cu încuviințarea prealabilă a procurorului care a dispus măsura”, se arată într-un răspuns comunicat de reprezentanții DNA în urma unei solicitări adresate de reporterii „Monitorul de Botoșani”.

Măsurile au fost instituite în zilele de 9 și 10 iunie a.c., adică imediat după eliberarea acestora, când anchetatorii i-au chemat din nou la sediul DNA și au dispus impunerea noilor obligații, în cadrul măsurii controlului judiciar. În plus, comisarul Eduard Iacob, Ciprian Rusu, Stelian Iulian Coșman, Gabriel Botezatu și Cătălin Luca, care se aflau în activitate în momentul declanșării anchetei DNA, nu mai au voie să exercite profesia de lucrător de poliție rutieră și să desfășoare activitățile în exercitarea cărora au săvârșit faptele, și nu au voie să comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu anumite persoane, altele decât cele menționate în încheierea Curții de Apel Suceava.

„Au fost mutați în alte structuri”

Prin urmare, chiar dacă au revenit la serviciu imediat ce au fost eliberați din arest, cei cinci nu vor mai lucra pentru o perioadă în cadrul Serviciului Rutier.  „Ei au fost mutați în alte structuri, unde desfășoară activități dispuse prin ordin de către inspectorul șef al Inspectoratului de Poliție Județean. Aceste transferuri au fost realizate tocmai pentru a fi respectate toate obligațiile instituite prin intermediul măsurii controlului judiciar”, a spus Delia Nenișcu, purtător de cuvânt în cadrul Inspectoratului de Poliție Județean.

Prin urmare, cei cinci polițiști nu vor mai fi văzuți în echipajele de poliție rutieră care vor acționa în județ, ei fiind mutați la polițiile orășenești sau la secțiile de poliție rurală din județ, unde vor presta activități administrative.

În schimb, funcțiile acestora au fost preluate de alți lucrători de poliție rutieră aduși de la subunitățile IPJ.

Eduard Iacob nu mai poate continua misiunea internațională

O situație deosebită este în cazul comisarului Eduard Iacob, care în aprilie a.c. plecase într-o misiune internațională în Palestina. Din cauza interdicției de a depăși limita teritorială a județului Botoșani, acesta este pus în imposibilitatea de a-și continua misiunea internațională.

Cei plasați sub control judiciar trebuie să respecte mai multe obligații – să se prezinte în fața procurorilor sau judecătorilor ori de câte ori sunt chemați, să informeze de îndată magistrații cu privire la o eventuală schimbare a locuinței, să se prezinte la organul de poliție desemnat cu supravegherea lor, să nu depășească limita teritorială a județului decât cu încuviințarea prealabilă a judecătorilor, să nu se apropie de ceilalți inculpați sau martori și să nu comunice cu aceștia direct sau indirect, pe nicio cale.

Analizând aceste măsuri, există totuși o situație neobișnuită. Astfel, polițiștii puși sub control judiciar sunt supravegheați chiar de colegii lor. Cel puțin așa se deduce din încheierea Curții de Apel Suceava, care a stabilit că cei anchetați trebuie să se prezinte, la anumite intervale de timp, la Poliția municipiului Botoșani conform programului de supraveghere.

20 de percheziţii organizate de procurori

Scandalul șpăgilor din Poliția Rutieră a izbucnit pe 2 iunie a.c., când procurorii DNA au organizat 20 de percheziții în județul Botoșani, din care una la Serviciul Rutier, iar celelalte la domiciliile unor polițiști. Ulterior, pe 3 iunie a.c., în baza probelor administrate, Tribunalul Suceava a dispus arestarea a opt dintre polițiști, respectiv comisarul Eduard Iacob și agenții de poliție Robert Fecioru, Cătălin Luca, Gabriel Botezatu, Ionel Balan, Iulian Stelian Coșman, Viorel Anton și Ciprian Rusu. Pe 8 iunie, însă, Curtea de Apel Suceava a decis eliberarea și plasarea lor sub control judiciar. Totodată, alți opt actuali sau foști agenți din cadrul Serviciului Rutier au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile, în urma unor ordonanțe dispuse direct de către procurorii DNA. Este vorba de Constantin Dorel Gherasim, Ionuț Pavel Guriuc, Virgil Podaru, Mihai Romanescu, Ștefan Bunduc, Nicolae Ovidiu Pușcaşu, Lucian Ripiceanu și Sorin Guraliuc. Principalele acuzații – luare de mită și abuz în serviciu.

Procurorii spun că, în perioada iunie – noiembrie 2020, cei 16 polițiști ar fi primit sume de bani cuprinse între 100 lei și 100 euro de la mai mulți șoferi opriți în trafic pentru depășirea limitei de viteză sau alte abateri de la regimul rutier.

Produse lactate primite drept mită

Ancheta a arătat că pe 12 noiembrie 2020, în Ciprian Rusu, fiind în echipaj cu Robert Fecioru, ar fi pretins și primit de la un conducător auto foloase necuvenite, în schimbul neaplicării sancțiunii suspendării dreptului de a conduce pentru depășire pe linie continuă și depășirea vitezei legale. Pentru că șoferul nu avea bani, Fecioru i-ar fi cerut să vină la sediul Poliției Rutiere, cei doi agenți primind de la conducătorul auto câte un pachet cu produse lactate în valoare de 50-60 de lei.

În schimb, Robert Fecioru ar fi primit 100 de lei de la un șofer vitezoman, prins circulând cu o viteză de 107 km/h, într-o zonă cu limită de viteză de 70 km/h, sumă pe care a împărțit-o cu celălalt agent din echipaj. Inițial, agentul ar fi completat un proces verbal de amendă cu numele șoferului, însă, după ce a primit banii, ar fi incendiat procesul verbal cu bricheta. Cele mai grave fapte ar fi fost comise chiar de comisarul Eduard Iacob. Astfel, în perioada martie-aprilie 2019, acesta ar fi oprit în trafic un șofer care conducea un autovehicul neînmatriculat, pentru care a fost deschis un dosar penal la Parchetul de pe lângă Judecătoria Săveni. În încercarea de a mușamaliza cazul, ofițerul ar fi inventat un martor și a falsificat două declarații. Deocamdată, inspectorul șef al IPJ Botoșani, comisarul șef Viorel Șerbănoiu, a refuzat să comenteze toate aceste aspecte, susținând că ancheta este încă în desfășurare. Cert este că, până la pronunțarea unei sentințe definitive, toți cei anchetați beneficiază de prezumția de nevinovăție.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
13.7 ° C
14.3 °
13.6 °
48 %
3.3kmh
93 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
21 °
lun
20 °
mar
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...