miercuri, martie 29, 2023
AcasăPrima PaginăLuptă contracronometru pentru salvarea unei mame şi a bebeluşului (video)

Luptă contracronometru pentru salvarea unei mame şi a bebeluşului (video)

O tânără de 21 de ani a ajuns în comă la spital, iar medicii au fost nevoiţi să îi scoată bebeluşul de urgenţă, pentru a încerca să le salveze vieţile. Aflată la a doua sarcină, în luna a şaptea, femeia, din Lozna, a ajuns în stare critică la spital în dimineaţa zilei de 9 iunie. Aceasta a fost preluată de o ambulanţă de la domiciliu, după ce a avut o serie de crize, în urma cărora şi-a pierdut cunoştinţa. Pentru că nu îşi mai revenea, familia a solicitat intervenţia ambulanţei, tânăra fiind preluată de acasă în stare critică.

„Pacienta, aflată la a doua sarcină, nemonitorizată, era în luna a şaptea şi prezintă o complicaţie gravă a sarcinii, cu crize convulsive tonico-clonice, cu pierderea cunoştinţei. A fost preluată şi adusă la spital în comă”, a spus un medic din cadrul Serviciului Judeţean de Ambulanţă Botoşani.

Realizând pericolul iminent, medicii ginecologi au intrat direct în sala de operaţii, femeia fiind supusă unei cezariene. Aceasta a dat naştere unei fetiţe de 1.800 de grame, scor Apgar 2, care nu respira. Copilul a fost imediat preluat de specialiştii de terapie intensivă, starea lui îmbunătăţindu-se imediat.

„Nou născutul a fost intubat din sala de naştere şi trecut pe aparatul de ventilaţie mecanică. Evoluţia este favorabilă la 24 de ore, când copilul a început să respire singur”, a spus medicul primar în neonatologie Carmen Zaboloteanu, şeful secţiei neonatologie în cadrul Maternităţii.

Starea mamei s-a ameliorat

Între timp, mama a fost şi ea intubată şi transferată apoi cu o ambulanţă SMURD de la Maternitate la Spitalul Judeţean. Potrivit medicilor, starea ei s-a ameliorat, fiind mutată din secţia de reanimare într-un salon normal, sub supraveghere medicală.

Crizele tonico-clonice generalizate sunt un tip de crize pe care majoritatea oamenilor le asociază cu termenii de convulsii. Ele pot apărea la persoane de orice vârstă, ca episod unic sau ca parte a unei afecţiuni cronice. Crizele generalizate sunt determinate de activitatea electrică anormală în acelaşi timp în mai multe părţi ale creierului sau pe o zonă mai întinsă din creier. Rezultatul acestei activităţi anormale este pierderea cunoştinţei, rigiditatea corpului urmate de tremurături ale braţelor şi picioarelor.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
0.7 ° C
2.7 °
0.5 °
73 %
3.6kmh
11 %
mar
1 °
mie
4 °
joi
11 °
vin
10 °
sâm
16 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Când vrei să protejezi pietonii, ori apar unii care pun beţe-n roate, ori alţii care pun roate-n beţe.

EDITORIAL

Cu ani în urmă, pe vremea când Michael Schumacher domina detașat Marele Circ, transmisiunile în direct erau întrerupte de o reclamă în care protagonist...

EPIGRAMA ZILEI

Oltenii din Parlament, (Opozanții, evident !) Strigau toți în gura mare Că ... fură la guvernare !   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...