spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăBolnavi fugăriţi din spital cu taxiul (video)

Bolnavi fugăriţi din spital cu taxiul (video)

Aproape zilnic taxiuri sau maşini private fac coadă în curtea şi aşa înghesuită a celui mai mare spital din judeţ. De multe ori pentru a aduce pacienţi la spital, dar sunt tot mai dese cazurile în care sunt luaţi pacienţi externaţi din Spitalul Judeţean „Mavromati”. Situaţia nu ar fi cu nimic ieşită din comun doar că, în unele cazuri, pacienţii nu pot fi transportaţi cu maşini mici, aceştia find de multe ori în stare atât de gravă, încât sunt reinternaţi la doar câteva ore de la externare.

Un astfel de caz a fost şi cel al unei femei de 64 de ani, din Botoşani. Aceasta a fost dusă la spital de fiica ei fiind conştientă, iar după doat câteva zile a fost externată deşi era aproape de comă.

Problemele pentru femeia de 64 de ani şi familia ei au început marţea trecută. Aceasta a fost găsită căzută în casă, iar în cădere a suferit un traumatism la una dintre mâini. „Am chemat salvarea şi am adus-o la Urgenţe şi a fost internată după câteva ore. Mi-au spus că niciun medic nu ar putea să o opereze la mână, din cauza celorlalte probleme medicale pe care le are, pentru că riscă să moară pe masa de operaţie şi că trebuie să o externeze, că nu este un caz urgent. Practic, vineri mi-au dat-o acasă, mai rău decât atunci când a ajuns la spital. Atunci vorbea, era conştientă, acum abia mai deschide gura”, a spus fiica femeii.

„Când ajungeau aici, taximetriştii nu doreau să ne ia”

În momentul în care a venit clipa externării, fiica nu a primit nici un ajutor din partea unităţii sanitare, fiind pusă în situaţia de a se descurca singură, deşi mama sa nu putea fi transportată cu uşurinţă din cauza stării în care se afla. Astfel, în lipsa unei solicitări de ambulanţă din partea spitalului, femeia s-a văzut nevoită să apeleze la taximetriştii din zona unităţii sanitare.

„Am chemat două taxiuri, iar când ajungeau aici, taximetriştii nu doreau să ne ia, pentru că vedeau cum arată mama şi spuneau că nu se bagă. Am sunat la dispecerat şi am spus că plătesc oricât şi că îi rog din suflet să mă ajute cineva să o duc acasă. A venit un taxi într-un final, dar jos, la bloc, mai aveam nevoie de ajutor să o duc până în casă, iar oamenii care erau la bloc au spus că ei nu se apropie, pentru că arată foarte rău şi să o duc înapoi la Urgenţe, că riscă să moară pe scări”, a completat femeia.

Aceasta a făcut cale întoarsă, cu acelaşi taxi, la Unitatea de Primiri Urgenţe, unde mama a fost preluată direct din taxi pe un cărucior, iar după câteva ore internată pe o secţie medicală din cadrul spitalului.

Caz similar rămas fără explicaţii

La doar trei zile distanţă, ieri dimineaţă, o situaţie aproape similară a putut fi observată în curtea unităţii sanitare. O femeie în etate, aflată în imposibilitatea de a merge pe propriile picioare, a fost cărată pe braţe de propriul fiu până la un taxi din parcarea spitalului, după ce a fost externată din spital.

Reprezentanţii unităţii sanitare nu au dorit să comenteze în vreun fel situaţia prezentată, deşi le-a fost cerut un punct de vedere oficial.

Bani mai importanţi decât soarta bolnavilor

Potrivit legislaţiei şi a reprezentanţilor Serviciului Judeţean de Ambulanţă (SJA), pacienţii care nu pot fi transportaţi prin mijloace convenţionale de transport în comun se pot externa cu o ambulanţă de transport medical, care este solicitată de reprezentanţii fiecărei secţii în parte. Acest transport este, însă, decontat de către unitatea sanitară, pe când un transport cu taxiul este plătit de familie sau de bolnav direct.

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
9.8 ° C
12.7 °
8.9 °
70 %
0.7kmh
27 %
vin
9 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
21 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...