vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăFamilie condamnată pentru fraudă cu fonduri europene

Familie condamnată pentru fraudă cu fonduri europene

Trei botoșăneni implicați într-o fraudă cu subvenții europene au fost condamnați definitiv și au fost obligați să restituie întreaga sumă încasată de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA). Astfel, Ciprian Constantin Postolache, care ar fi pus totul la cale, s-a ales cu o pedeapsă principală de doi ani de închisoare, iar sora și mama lui, respectiv Maria Mirabela Szabo și Floarea Postolache, cele care l-ar fi ajutat să pună în aplicare totul, au primit pedepse de un an și patru luni închisoare, magistrații dispunând suspendarea executării pedepselor sub supraveghere. Toți vor trebui să respecte mai multe măsuri dispuse de judecători.

Toate actele au fost modificate

În fapt, în primăvara anului 201, Ciprian Constantin Postolache, acum în vârstă de 30 de ani, s-a interesat cu privire la posibilitatea obținerii de fonduri europene nerambursabile ce se acordau prin intermediul Măsurii 112 „Instalarea tinerilor fermieri” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală 2007 – 2013. Întrucât nu îndeplinea condițiile, a determinat-o pe sora sa, Maria Mirabela Postolache (acum căsătorită Szabo), să solicite ea sprijinul financiar nerambursabil, deși nici ea nu ar fi îndeplinit condițiile. Ce a urmat a întrecut însă orice închipuire.

Toate actele emise pe numele lui au fost modificate prin consemnarea prin suprascriere a prenumelui surorii sale și a depus dosarul pentru obținerea finanțării. Pe data de 20 mai 2011 a fost încheiat contractul de finanțare prin Agenția de Plăți pentru Dezvoltare Rurală și Pescuit pentru înființarea și dezvoltarea unei exploatații agricole, în sumă de 20.000 de euro, adică 85.240 lei. După care, întreprinderea individuală deschisă în acest sens a primit la rândul ei, timp de trei ani, o serie de subvenții pentru culturile înființate.

Falsuri descoperite în urma unor modificări

Falsurile au ieșit la iveală în urma unor verificări făcute de Departamentul de Luptă Antifraudă, inspectorii având nevoie de aproape doi ani pentru a realiza cum s-a făcut totul. Ulterior, cazul a ajuns în atenția procurorilor de la Direcția Națională Anticorupție – Serviciul teritorial Suceava, iar expertizele făcute au arătat că majoritatea documentelor depuse au fost contrafăcute, cei trei falsificând inclusiv semnăturile funcționarilor publici din cadrul primăriilor, dar și ale proprietarilor de teren care arendaseră terenurile pentru înființarea exploatațiilor.

Astfel, criminaliștii au tras concluzia că unele falsuri au fost realizate chiar de mama celor doi, Floarea Postolache, cadru didactic la o școală, ea având un scris mai elaborat.

Fonduri nerambursabile de sute de mii de lei

În urma anchetei, cei trei botoșăneni au fost trimiși în judecată pentru folosire sau prezentare de documente ori declarații false, inexacte sau incomplete, dacă fapta are ca rezultat obținerea pe nedrept de fonduri europene, în formă continuată, respectiv complicitate la aceste fapte. Astfel, potrivit anchetatorilor, în baza falsurilor, inculpați ar fi obținut pe nedrept fonduri nerambursabile în cuantum total de 245.896 lei.

Inițial, procesul s-a judecat la Tribunalul Botoșani și, cum probele erau zdrobitoare, cei trei au preferat să recunoască totul și au cerut să fie judecați în formă simplificată, pe baza probelor adunate în anchetă, pentru a beneficia astfel și de reducerea limitelor de pedeapsă. Cu toate acestea, judecătorii i-au condamnat pe toți. „Evaluând gravitatea infracțiunii și periculozitatea inculpaților (…), instanța constată, pe de o parte, implicarea sporită a inculpatului, acesta fiind și inițiatorul întregii activități infracționale, iar pe de altă parte specificul ansamblului infracțional imprimat de legăturile apropiate de rudenie dintre inculpați. În opinia instanței, această din urmă împrejurare extinde efectele regimului sancționator aplicat unuia dintre inculpați și asupra celorlalți, astfel încât evaluarea nu poate avea loc decât unitar”, au menționat magistrații în motivarea sentinței.

Hotărârea Tribunalului a fost însă atacată la Curtea de Apel Suceava, iar în urma procesului de aici a venit și decizia definitivă, care a fost pronunțată joi, pe 11 noiembrie a.c.. Dincolo de condamnările primite, cei trei botoșăneni vor trebui să restituie și întreaga sumă de bani, adică 245.896,52 lei, la care se vor adăuga accesoriile calculate potrivit Codului de procedură fiscală. Din acest motiv, judecătorii au prelungit sechestrul aplicat pe o parte dintre bunurile deținute de familie, respectiv locuințe, terenuri și mașini.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
nori împrăștiați
8.9 ° C
11.6 °
8.3 °
63 %
1.3kmh
31 %
joi
9 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...