sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăBolnav cu şase fraţi ajuns al nimănui

Bolnav cu şase fraţi ajuns al nimănui

♦ Cazul bolnavului refuzat de părinţi după o vindecare miraculoasă devine tot mai tragic pe zi ce trece, pacientul constatând că doar cadrele medicale sunt familia lui.
♦ Botoşăneanul trimis înapoi la spital din poarta casei a rămas şocat de reacţia părinţilor, mai ales că înainte de tragicul accident tot salariul lui mergea în casă

Telenovela bărbatului refuzat de familie pentru că nu s-a vindecat complet după un accident rutier este departe de a se termina. Astfel, după aproape 24 de ore de stat în Unitatea de Primiri Urgenţe (UPU), într-un final acesta a fost reinternat pe secţia de ortopedie. Asta deoarece rudele bărbatului nu au reuşit să se pună de acord. Fraţii spun că ar fi dispuşi să îl îngrijească dacă părinţii l-ar primi în casă, însă bătrânii nici nu vor să audă de asta. Cei doi spun că îşi vor primi copilul în curte doar când acesta va fi sănătos, aşa cum era înainte de accident. Cei doi spun că bărbatul nu are decât să meargă la spital, sau la cel care l-a accidentat, deoarece ei nu pot avea grijă de el.

Botoşăneanul, în vârstă de 52 de ani, fusese externat în cursul după-amiezii de marţi, iar singurul lui gând era că va dormi iar în patul lui după aproape o lună şi jumătate de spitalizare. Acesta ajunsese la spital după ce a fost lovit în plin, pe trecerea de pietoni, de un autoturism, pe 17 noiembrie. Visul său a fost frânt, însă, chiar de părinţi, care spun că s-au trezit cu ambulanţa în faţa porţii, fără ca nimeni să îi anunţe.

“Să vină acasă sănătos”

Reprezentanţii spitalului au ţinut legătura cu unul dintre cei şase fraţi ai bărbatului, al cărui număr de telefon era trecut ca persoană de contact. Acesta a fost informat despre externarea fratelui său şi a fost de acord, a şi luat actele medicale, a aşteptat ambulanţa şi a direcţionat-o către casa părintească, acolo unde bărbatul locuia. Doar că se pare că părinţii nu au fost informaţi, iar când au văzut că fiul lor este adus acasă pe targă, din cauza unei operaţii la picior şi la bazin, care are nevoie de recuperare, au refuzat să îşi primească fiul acasă.

Cei doi spun că nu ar putea avea grijă de el, aşa că au refuzat cu îndârjire să îi lase pe cei de la ambulanţă să-l ducă pe bărbat în casă. „El când a plecat de acasă era sănătos. Să îl externeze când e bine, nu când e bolnav, cum e acum. Să vină acasă sănătos. Să aibă grijă de el criminalul ăla cu maşina. Nouă nu ne-a spus nimeni că îl externează, nu am făcut nici focul în casă, nu îl putem lua aşa. Stă şi îngheaţă în ambulanţă, să îl ia înapoi la spital”, a spus mama acestuia.

Lovit şi de birocraţie

După mai bine de două ore de aşteptare, insistenţe chiar şi de la Poliţie, ambulanţa a dus înapoi pacientul la spital, unde, însă, au apărut alte probleme, de această dată legale. „Potrivit legii, dacă internezi un bolnav în spital la mai puţin de 24 de ore de la externare, internarea precedentă se anulează. Cu alte cuvinte, reanimare, proceduri, operaţii, medicaţie, tratamente, cazare, masă, absolut tot ce s-a cheltuit timp de aproape o lună jumătate, se anulează şi nu mai pot fi decontate de Casa de Sănătate. De aceea a fost nevoie să se aştepte întâi trecerea a 24 de ore pentru reinternare”, a explicat un medic din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă.

În acest timp, bărbatul a fost tratat, îngrijit, a primit mâncare, într-un salon din cadrul UPU, de unde a fost internat ieri spre seară, în secţia de ortopedie. O secţie de altfel extrem de aglomerată în această perioadă, cu multe traumatisme din cauza gheţii şi a accidentelor.

Muncă de lămurire fără rezultat

În cursul zilei de ieri, asistenţii sociali de la Spitalul Judeţean au dus muncă de lămurire cu părinţii bărbatului, la fel ca şi asistentul comunitar din cadrul Primăriei Mihai Eminescu. Din câte se pare, fraţii bărbatului au căzut de acord să contribuie toţi cu bani şi să plătească o persoană care să aibă grijă de fratele lor pe perioada recuperării, acesta având nevoie şi de un tratament zilnic şi de o serie de pansamente ale unor răni cauzate de statul în pat o perioadă atât de lungă de timp.

Condiţia ar fi fost ca acest lucru să se întâmple acasă la părinţi, unde acesta locuia, însă totul se lovea de refuzul bătrânilor, care doreau ca şoferul vinovat să aibă grijă de băiatul lor.

S-a sesizat şi Avocatul Poporului

Între timp, cazul a ajuns şi în atenţia instituţiei Avocatului Poporului, care a contactat conducerea unităţii sanitare pentru a cere explicaţii legate de situaţia creată.

„Este o situaţie foarte complexă. Pe cât de sensibil cazul, pe atât pare şi de nedrept. Din punct de vedere al medicilor specialişti, nu mai este pentru a fi ţinut în spital, este un spital de urgenţă. A stat internat aproape o lună jumătate, s-a făcut aproape imposibilul şi acum trăieşte. La ce leziuni grave avea, chiar e un miracol. Dar nu mai poate fi ţinut în spital, pentru că vin din urmă alte cazuri grave. El este acum în perioada de recuperare. Una anevoioasă, ce-i drept, dar care nu poate fi făcută într-un spital de urgenţă. Facem tot posibilul să rezolvăm cum e mai bine pentru el, pentru că ar fi chiar dureros să se fi luptat atâta medicii să îl salveze după accident şi acum să moară din cauza unor escare sau infecţii”, a explicat un asistent care a avut de-a face cu cazul.

Botoşăneanul a rămas fără cuvinte atunci când a văzut prin câte trebuie să treacă din cauza celor care i-au dat viaţă. „Părinţii au spus să vin acasă sănătos, nu bolnav. Eu ce vină am că s-a izbit maşina în mine pe trecerea de pietoni? Cei de la spital au vorbit cu fratele. El mi-a luat buletinul, foile din spital, după care nu a mai răspuns la telefon. Părinţii nici nu au vrut să stea de vorbă cu mine. Eu le cumpăr lemne în casă, dau salariul în casă şi tot eu ies rău”, a spus bărbatul.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
3.3 ° C
5.6 °
2.8 °
91 %
2.3kmh
23 %
sâm
14 °
Dum
11 °
lun
12 °
mar
14 °
mie
11 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Doina Federovici, de la începutul primăverii, când încă nu știa că anunțase cu patru ani înainte că nu va candida decât pentru un mandat.

EDITORIAL

Idioțenia cu armata obligatorie este o temă foarte dragă atât românașilor de rând, cât și politicienilor, iar în ultima vreme discuțiile pe marginea subiectului...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...