spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăTragedie fără vinovaţi la Nova Apaserv

Tragedie fără vinovaţi la Nova Apaserv

♦ Un accident de muncă mortal la Stația de epurare Săveni scoate la iveală un val de nereguli, pentru care nu răspunde cineva.

Un accident mortal de muncă produs în incinta Stației de epurare Săveni aparținând de Nova Apaserv a fost soluționat definitiv în instanță. Chiar dacă o persoană și-a pierdut viața, iar ancheta derută de autorități a scos la iveală mai multe nereguli, în urma procesului nimeni nu a fost găsit vinovat. Trimis în judecată pentru neluare a măsurilor legale de securitate și sănătate în muncă și ucidere din culpă, Ionel Oniciuc, șeful Sectorului apă-canal Săveni, a fost achitat de judecători, magistrații stabilind că „faptele pentru care acesta a fost trimis în judecată nu sunt prevăzute de legea penală”.

Hotărârea definitivă a fost pronunțată joi, pe 14 aprilie, după ce Curtea de Apel Suceava a respins apelul formulat de procurori împotriva sentinței din 21 octombrie 2021 a Judecătoriei Săveni.

Tragedia s-a petrecut pe 9 septembrie 2016, când doi angajați ai stației de epurare au intervenit într-un puț adânc de aproape 8 metri pentru a remedia o defecțiune ce se putea solda cu o poluare masivă pe râul Bașeu. Defecțiunea survenise concomitent cu o avarie în conducta care alimenta cu apă potabilă orașul Săveni și, cum robineții de oprire nu mai puteau fi acționați întrucât incinta inundată, cei doi muncitori au adus o motopompă pe benzină încercând să extragă apa. Deși operațiunea presupunea, conform normativelor, intervenția a trei-patru muncitori, sub directa coordonare a șefului, cei doi au încercat să facă ei singuri totul. Cum spațiul era îngust și neaerisit, gazele emise de motopompă s-au acumulat în puț, iar la ieșire unul dintre angajați, în vârstă de 61 ani, și-a pierdut cunoștința și s-a prăbușit în gol, izbindu-se de o platformă betonată, după care a căzut în apă. În ajutor le-au sărit doi vecini, un echipaj de pompieri, un echipaj de poliție, dar și un echipaj de la Serviciul Județean de Ambulanță, însă pentru bărbatul de 61 de ani a fost prea târziu.

Cel care trebuia să supervizeze intervenţia era plecat

A urmat o anchetă a celor de la ITM, dar și a polițiștilor și procurorilor, care au încercat să lămurească împrejurările în care s-a întâmplat totul. Investigațiile aveau să scoată la iveală că șeful de sector, Ionel Oniciuc, care trebuia să supervizeze intervenția, era plecat la Fălticeni, vorba vine să caute piese pentru a remedia avaria din conducta de apă, deși în realitate ar fi plecat la o biserică din județul vecin, fără să anunțe conducerea societății.

Ba mai mult, muncitorii l-au contactat telefonic în acea zi, iar din discuțiile purtate acesta trebuia să știe sau să bănuiască măcar că cei doi ar încerca să rezolve singuri defecțiunea de la stația de epurare, întrucât i se solicitase o pompă electrică (n.r. – așa cum ar fi trebuit să se intervină, nu cu o motopompă), după care a intervenit pentru a face rost de furtunul cu care urma să fie evacuată apa din puț.

Nereguli scoase la iveală de anchetă

În urma anchetei, Ionel Oniciuc a fost trimis în judecată, iar procesul s-a judecat la Săveni. Audierile și administrarea probatoriului au scos la iveală și alte nereguli. Astfel, la stația de epurare nu exista echipamentul de protecție adecvat pentru acest tip de intervenții, iar scara de acces în puț nu era prevăzută cu balustrade, deși acest lucru fusese constatat de angajații companiei încă din 2011, iar chesoanele nu erau prevăzute cu grătare, pentru a se evita căderea accidentală. În momentul producerii tragediei, celelalte angajate ale stației de epurare nu mai erau la serviciu, deși timpul de lucru nu se terminase.

În plus, responsabilul cu Sănătatea și Securitatea în Muncă de la nivelul societății Nova Apaserv nici măcar nu știa de existența stației de epurare Săveni, iar fișele întocmite pentru instructaje prezentau modificări, ștersături și nume menționate greșit. De altfel, și echipamentele de protecție obligatorii au fost aduse la stația de epurare după producerea tragediei, pentru a-l duce în eroare pe inspectorul de muncă venit în control, produsele fiind scoase atunci din magazie întrucât erau nou-nouțe. Totodată, șeful de sector, Ionel Oniciuc, nu avea o fișă a postului, întocmită de conducerea Nova Apaserv, cu îndatoriri și obligații.

Nova Apaserv a încercat să ascundă unele aspecte

Punând cap la cap toate aceste probe și informații, judecătorii au ajuns la concluzia că cei de la Nova Apaserv nu ar fi luat măsurile pentru normele de protecția muncii obligatorii, încercând să se exonereze de orice culpă în legătură cu producerea accidentului de muncă, efectuând „manopere dolosive care vizează ilicitul penal”. Astfel, judecătorii au opinat că de fapt, prin întocmirea unor documente, cei de la Nova Apaserv au încercat să ascundă că activitatea de instruire era o formalitate, „aspect ce a condus la consecințe tragice”, și că s-ar fi încercat pasarea întregii responsabilități pe seama lui Oniciuc, pe care l-ar fi făcut responsabil cu securitatea în muncă la Săveni înainte de a prelua funcția de șef de punct de lucru și de a finaliza cursurile de specializare de profil.

În plus, șeful punctului de lucru a arătat că problemele cu care se confruntă în ceea ce privește personalul și dotarea sunt majore și că întotdeauna „șeful punctului de lucru a trebuit să facă inovații pentru a ține punctul de lucru în stare de funcționare”. Totodată, a subliniat el, avea în subordine cinci puncte de lucru Nova Apaserv și nu avea timpul fizic necesar pentru a fi prezent la toate punctele de lucru. Prin urmare, judecătorii au precizat că nu Oniciuc ar fi vinovatul, „ci angajatorul, care avea obligația de a implementa la nivelul întregii unități normele de siguranță și securitate în muncă”. În acest context, instanța a precizat că inclusiv victima a avut partea ei de vină, întrucât s-a prezentat la serviciu sub influența băuturilor alcoolice, a ignorat normele de protecția muncii și a introdus în puț o motopompă cu combustie internă care nu avea ce căuta acolo. Așa se face că Ionel Oniciuc a fost achitat. Procesul ar putea continua însă pe cale civilă, întrucât aspectele de această natură invocate de rudele celui decedat nu au fost dezbătute încă de instanța de judecată.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
11.6 ° C
13.2 °
11.6 °
59 %
4.6kmh
96 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
21 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

Dintre toți politicienii de top ai României de azi, Marcel Ciolacu este, fără îndoială, un personaj aparte care a înțeles cel mai bine ce...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...