vineri, martie 29, 2024
AcasăPrima PaginăViolator aruncat aproape 11 ani după gratii

Violator aruncat aproape 11 ani după gratii

Un individ care a răpit o femeie, a legat-o, a sechestrat-o mai multe zile și a violat-o a fost condamnat de magistrații Judecătoriei Săveni la 10 ani și opt luni de închisoare în regim de detenție, cu interzicerea unor drepturi.

Acuzat de viol, lovire și alte violențe și lipsire de libertate în mod ilegal, Sorin Mihalache, în vârstă de 51 de ani, a fost găsit vinovat la toate capetele de acuzare și a fost trimis în pușcărie.

În plus, magistrații i-au interzis și dreptul de a comunica ori de a se apropia de victimă, de locuința acesteia ori alte locuri unde aceasta desfăşoară activităţi sociale, la o distanţă mai mică de 200 metri, de la data rămânerii definitive a hotărârii şi până la executarea sau considerarea ca executată a pedepsei principale.

Totodată, bărbatul a fost obligat să achite cheltuielile de spitalizare și cheltuielile judiciare care totalizează peste 5.000 de lei. Sentința a fost pronunțată ieri, dar nu este definitivă.

Agresiune comisă în urmă cu doi ani

Violul a fost comis pe 26 iunie 2020, când Sorin Mihalache a răpit-o pe femeie, care suferea de unele afecțiuni psihice, a dus-o pe un câmp, unde a legat-o, a lovit-o și a violat-o timp de trei zile. Femeia a reușit la un moment dat să scape și s-a întors acasă, cu fața tumefiată și legată la mâini.

Rudele victimei au anunțat poliția pe motiv că aceasta nu mai era de găsit. În timpul căutărilor, individul, care figura printre suspecți, a negat că ar ști ceva, dar imediat ce femeia a scăpat, el a fugit și a fost dat în consemn. Anchetatorii au cerut arestarea lui în lipsă, iar în baza mandatului emis de instanță l-au dat în urmărire.

Suspectul a fost capturat de polițiști abia în urmă cu un an, după ce a fost dat în urmărire la nivel național și internațional. Bărbatul se afla pe raza municipiului Târgu Mureș, unde a fost reținut și ulterior escortat la Botoșani. Ancheta derulată de polițiști a scos la iveală întregul fir al evenimentelor.

Violată zile la rând

Astfel, în seara zilei de 26 iunie 2020, bărbatul s-ar fi întâlnit cu victima, care i-a cerut bani de țigări, scena fiind văzută de o localnică. Ulterior, individul a dus-o pe victimă cu forța în locuința sa, moștenită de la părinții săi, situată la aproximativ 200-300 de metri, loc în care i-a aplicat mai multe lovituri peste corp, apoi împotriva voinței persoanei vătămate a întreținut cu aceasta aproximativ trei-patru raporturi sexuale normale.

A doua zi, Sorin Mihalache și-a sunat sora din Tulcea, a anunțat-o că ar urma să ajungă la fratele său pentru a obține o procură, după care și-a închis telefonul. În realitate, el a rămas în locuința din satul Cotu Miculinți, loc în care a continuat să întrețină raporturi sexuale cu victima.

Ulterior, fie în noaptea de 27 spre 28 iunie, fie o noapte mai târziu, bărbatul a scos-o pe femeie din locuința sa și a transportat-o cu bicicleta pe un teren cultivat cu floarea soarelui, din extravilanul satului Cotu Miculinți, unde a imobilizat-o prin legarea mâinilor și picioarelor cu două șnururi, a agresat-o fizic, lovind-o cu pumnii peste corp, după care a constrâns-o să întrețină raporturi sexuale normale.

În după-amiaza zilei de 29 iunie, Sorin Mihalache a părăsit locul în care o ținea imobilizată pe victimă, ca să aducă apă, dar în acest timp femeia a reușit să scape și a mers la domiciliu.

Victima a fost torturată

Între timp, femeia fusese dată dispărută de rude și imediat ce a ajuns acasă a fost audiată de polițiști. Femeia a relatat că a fost dusă cu forța de bărbat pe un câmp, loc în care acesta a bătut-o, a violat-o și i-a smuls părul din cap.

Realizând că poate fi prins, bărbatul și-a luat tălpășița și a plecat din sat. În prima noapte a stat ascuns la o stână din apropierea satului Coțușca. Și-a spălat hainele, a cerut o altă pereche de pantaloni, după care a plecat spre Botoșani cu o mașină de ocazie, susținând în fața șoferului că vrea să schimbe 300 de euro.

Femeia a povestit ce i s-a întâmplat

Ulterior, victima avea să povestească și alte amănunte. „(…) îmi amintesc că stăteam de vorbă cu o vecină și a venit bărbatul (pe care nu l-am recunoscut) care m-a prins de umeri și m-a tras până în curte la el și de aici m-a dus cu forța în casă. Aici m-a lovit cu pumnii peste corp și am căzut. Am încercat să mă ridic, dar nu m-a lăsat. Și apoi, după ce am fost lovită, împotriva voinței mele am întreținut raporturi sexuale normale de circa trei-patru ori (nu mai știu). Acesta mi-a spus că dacă vreau să plec mă va bate. Dimineața nu m-am putut ridica din pat de durere.

Am stat acasă la acesta o noapte, o zi și a doua noapte la 3 dimineața acesta m-a luat cu bicicleta și m-a dus pe câmp. Pe urmă m-a dus într-un lan, unde m-a bătut cu pumnii peste corp și împotriva voinței mele a întreținut raporturi sexuale normale cu mine. Am strigat după ajutor, dar nu m-a auzit nimeni. La un moment dat acesta a plecat să aducă apă și atunci am reușit să fug acasă. Pe câmp m-a legat de ambele picioare și cu mâinile la spate pentru a nu fugi, dar am reușit să scap”, a povestit femeia.

Victima a fost examinată medico-legal, iar polițiștii au descins la locuința bărbatului, unde pe spătarul unui scaun a fost găsită o vestă tricotată din PNA, care aparținea victimei. Anchetatorii au extins cercetările și au găsit inclusiv locul din câmp unde a fost ținută femeia, unde era inclusiv bicicleta lui Sorin Mihalache. Procurorii au dispus mai apoi efectuarea unei expertize criminalistice genetice, probele recoltate indicând ADN-ul victimei și al suspectului.

Suspectul a recunoscut doar o mică parte din orori

Capturat în urmă cu un an, Sorin Mihalache a fost audiat, dar a recunoscut numai o mică parte din evenimente, respingând toate acuzațiile că ar fi agresat-o pe femeie. El a susținut că după întâlnirea din drum el ar fi plecat la Suceava, iar de aici spre Târgu Mureș, la o concubină.

Pe drum, el și-a sunat sora căreia i-a spus despre intenția de a părăsi țara și de a „rupe legătura cu toata lumea”, motiv pentru care și-a aruncat telefonul mobil. Cât privește agresiunea sexuală, el a negat vehement, susținând că nu poate întreține raporturi sexuale pentru că are o boală venerică, pe care contactat-o în anii 90, când a lucrat în Turcia.

Referitor la haina femeii și la bicicletă, el a invocat că nu știe cum au ajuns acele obiecte acolo. Anchetatorii l-au testat și cu poligraful, iar interpretarea diagramelor a arătat că răspunsurile la întrebările cheie au provocat note specifice comportamentului simulat. Totodată, a fost realizat și traseul urmat de telefonul mobil al bărbatului, localizarea confirmând varianta spusă de victimă și infirmând afirmațiile suspectului. În baza acestor probe, bărbatul a fost trimis în judecată și condamnat.

Agresorul are antecedente grave

Suspectul are antecedente penale și a fost condamnat în trecut pentru mai multe fapte cu violență. El a fost eliberat din penitenciar în 2018, iar o perioadă a fost plecat din țară. El a revenit din străinătate în iunie 2020, după ridicarea restricțiilor de circulație instituite din cauza pandemiei de Covid-19.

Plasat în izolare la domiciliu, el a încălcat însă restricțiile și atunci s-a dispus carantinarea instituționalizată. Pe 26 iunie 2020, când se presupune că ar fi răpit-o pe femeie, Sorin Mihalache tocmai părăsise unitatea în care fusese carantinat. Bărbatul este considerat a fi extrem de violent.

Pe 15 ianuarie 2013, el s-a bătut cu un alt localnic, iar din numai câțiva pumni a fost cât pe ce să îl omoare. Un an mai târziu, în seara zilei de 10 august 2014, el a mai lovit un tânăr cu o bâtă, agresiunea având loc la ceas de noapte, pe un drum din sat. După numai circa o lună, în septembrie 2014, el a mai atacat o consăteană, dar a fost imobilizat de localnici și acuzat de tentativă de viol. Condamnat de fiecare dată, bărbatul a stat închis în mai multe penitenciare, iar ultima dată a fost eliberat condiționat după ce a beneficiat și de recursul compensatoriu.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
8.7 ° C
10.6 °
8.3 °
63 %
0.9kmh
83 %
vin
18 °
sâm
23 °
Dum
24 °
lun
25 °
mar
16 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...