spot_img
marți, aprilie 23, 2024
AcasăLocal BTScandal sexual tolerat în şcoală (video)

Scandal sexual tolerat în şcoală (video)

♦ Colegii profesorului din Ştefăneşti acuzat de abuz sexual asupra unui elev s-au solidarizat pentru a-l reprimi la şcoală, deşi copilul nu şi-a revenit. 

Profesorul de la Ştefăneşti acuzat de abuz sexual, după ce i-ar fi făcut avansuri unui elev, care l-a înregistrat, ar putea fi reprimit la catedră. Asta pentru că membrii consiliului de administraţie al Liceului „Ştefan Luchian” din Ştefăneşti au votat în favoarea acestui fapt, în ciuda scandalului creat atât în jurul dascălului, cât şi al liceului. Asta deşi, între timp, anchetatorii şi-au îndreptat atenţia şi asupra profesorului, nu doar asupra faptei aşa cum era până acum, fiind dispuse măsuri împotriva acestuia.

„Față de bărbatul bănuit de comiterea faptei a fost dispusă măsura controlului judiciar pentru o perioadă de 60 de zile, începând cu data de 9 mai 2022. Cercetările sunt continuate sub aspectul comiterii infracțiunii de agresiune sexuală”, a precizat agent principal Delia Nenişcu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Botoșani. Chiar şi aşa, însă, legal, nimic nu l-ar putea opri pe profesor să revină la catedră.

Cerere de concediu după primele acuzaţii

Profesorul acuzat a depus o cerere de concediu fără plată, imediat cum a izbucnit scandalul. Acesta a solicitat atunci concediu pe un an, însă la puţin mai mult de o lună a revenit cu o altă cerere, prin care dorea revenirea la catedră. Motivul principal era că nu putea să îşi susţină financiar familia şi să plătească ratele la bancă. Atunci a fost convins de persoane apropiate să îşi retragă cererea, ceea ce a şi făcut.

Peste alte două luni a revenit, însă, cu aceeași cerere, dar, din nou, a fost convins să şi-o retragă, din cauza mediului care ar fi putut fi ostil în rândul părinţilor.

Chiar înainte de Paşti, dascălul a depus o a treia cerere pentru revenirea la catedră şi aceasta şi-a urmat cursul, fiind votată în consiliul de administraţie al liceului. Deşi voturile au fost secrete, se pare că acestea au fost destul de clar împărţite între cei pentru şi cei împotriva întoarcerii la catedră a profesorului. Asta în condiţiile în care la prima votare majoritatea s-au abţinut, tocmai din cauza subiectului extrem de sensibil, aceştia fiind, pe de o parte, colegi cu profesorul, dar pe de altă parte considerând că nu este firesc ca acesta să se întoarcă să predea.

Vot cu repetiţie

„Au fost trei voturi pentru a reveni la catedră, trei împotrivă şi cinci s-au abţinut. Doamna director a decis, însă, să mai supună o dată la vot şi a organizat o nouă şedinţă de consiliu de administraţie, motivând faptul că trebuie luată o decizie clară şi nu se poate vota decât pentru sau împotrivă, fără abţineri.

Şapte persoane au votat pentru a reveni la catedră şi cinci împotrivă, iar o persoană a lipsit motivat. Adică exact cadrele didactice şi doamna director au votat întoarcerea la catedră, ceilalţi membri din CA votând împotrivă”, a precizat, pentru „Monitorul de Botoșani”, unul dintre membrii consiliului de administraţie al Liceului Ştefăneşti.

Acesta a mai menţionat că decizia oficială a directorului încă nu a fost comunicată după înregistrarea voturilor din CA.

„Sunt de acord că nu este moral”

Reprezentanţii Inspectoratului Şcolar Judeţean spun că nu pot face nimic în privinţa acestui fapt, deşi şeful învăţământului botoșănean susţine că situaţia nu este deloc una potrivită mediului de învățare pentru un copil.

„Poziţia mea se știe şi am să ţin întotdeauna cu copiii şi am să fac tot timpul tot ce este legal pentru copil. Pentru Inspectoratul Şcolar nu există nicio posibilitate, din punct de vedere legal. Cei de acolo îşi asumă hotărârea pe care o iau. În condiţiile în care un alt profesor din Botoșani a fost trimis în judecată, judecat patru ani, condamnat în primă instanţă, cu executare, şi el era încă la şcoală, ce poate face în acest caz Inspectoratul Şcolar?

Dacă ar exista vreo posibilitate legală, aş vrea să fac mai mult, dar nu pot. Ar putea fi mutat la altă şcoală, la altă clasă, dar nu este prevăzut nicăieri, legal, acest lucru. Sunt de acord că nu este moral, iar dacă am avea cu toţii un pic de demnitate, ar trebui să ştim cum să acţionăm în astfel de situaţii”, a precizat Ada Macovei, inspectorul general al IŞJ Botoșani.

Nu pot face nimic decât să regret situaţia”

Aceasta spune că legislaţia actuală este atât de neclară, încât nu se poate face mai nimic şi speră ca noua lege a învăţământului să ofere un cadru mai clar pentru astfel de situaţii.

„Ce să spun, că mi-aș fi dorit să fie altfel? Că acel om ar fi trebuit să gândească înainte de a face un astfel de gest. Poate pentru el a fost un gest nevinovat, dar poate avea consecințe grave şi trebuie să fii conștient că poate să îţi fie afectată imaginea, familia, cariera. Nu pot face nimic decât să regret situaţia şi să sper că vor exista noi prevederi legale în noua lege, care să apere şi copiii şi familiile acestora”, a mai spus şefa IŞJ Botoşani.

„Este revoltător şi inadmisibil”

De faptul că sunt neputincioşi cei de la inspectorat s-a convins şi mama copilului care a reclamat incidentul. „Am vorbit cu o doamnă inspector de la IŞJ, doamna Alina Badea, şi aş dori să îi mulţumesc şi pe această cale pentru implicarea şi empatia pe care a avut-o. Toată stima pentru dumneaei şi felul ei de a fi. Aşa ar trebui să fie toţi oamenii şi mai ales profesorii”, a spus mama băiatului de la care a pornit cazul.

Femeia spune că a fost şocată să afle de decizia profesorului de a reveni la catedră, dar mai ales de votul în favoarea acestui lucru al celor de la liceu. „Este revoltător şi inadmisibil. Nu am cuvinte să spun ce simt”, a spus mama băiatului.

Potrivit acesteia, copilul face încă terapie psihologică și i s-a recomandat să consulte și un psihiatru. „Pentru că încă nu poate gestiona ce i s-a întâmplat, iar cu revenirea profesorului la catedră ar putea fi şi mai rău. Orice persoană care a suferit o traumă de acest fel are nevoie de psihoterapie. Asta costă bani, însă, timp în care profesorul se întoarce la catedră pentru că spune că are nevoie de bani”, a precizat femeia.

Copilul a rămas cu traume

Faptul că băiatul a rămas cu traume este confirmat şi de specialiştii de la Protecţia Copilului, care au întocmit un raport amplu, pe care l-au înaintat deja poliţiei. Copilul a fost evaluat de reprezentanţii DGASPC Botoşani, iar acum se încearcă tratarea traumelor cu care a rămas, raportul fiind deja înaintat anchetatorilor.

„Echipa de specialişti din cadrul instituţiei noastre a realizat raportul de evaluare psiho-socială cu privire la adolescent. S-a constatat că prezenta simptome de stres post-traumatic, drept urmare a fost inclus într-un program de consiliere psihologică. Acesta participă săptămânal la şedinţele de consiliere psihologică cu psihologul din cadrul DGASPC.

Sunt parcurse obiective stabilite de comun acord cu adolescentul şi cu mama. Din discuţiile cu psihologul am înţeles că se derulează în concordanţă cu aşteptările ambelor părţi, deci au o relaţie terapeutică bună. Acest lucru ne linişteşte, pentru că ştim că acum adolescentul este în siguranţă şi beneficiază de servicii de specialitate în instituţia noastră.

Raportul de evaluare psiho-socială realizat de către instituţia noastră în contextul legii protecţiei copilului a fost încheiat şi a fost înaintat organelor de anchetă”, a declarat Felicia Mihai, şefa Complexului de servicii comunitare din cadrul DGASPC Botoşani.

Profesor înregistrat de elev

Faptele în urma cărora s-a ajuns la această situaţie ar fi avut loc în perioada 14-17 februarie. Într-una dintre zile, profesorul de agricultură l-ar fi chemat pe elev în cabinetul său, iar la un moment dat l-ar fi îmbrăţişat şi pupat pe obraz. Într-o altă zi, copilul a fost chemat din nou de către dascăl în cabinet, iar atunci acesta a hotărât să înregistreze vizita. În înregistrare se aude cum, la un moment dat, profesorul îl întreabă pe copil dacă s-a mai gândit la ce ar putea descoperi „între noi doi”, iar acesta îi spune că da, dar nu este de acord.

Dascălul continuă apoi spunând că şi-ar dori o relaţie de prietenie cu elevul. Acesta îi spune copilului că pot păstra relaţia de profesor-elev în public, dar în particular pot fi mai apropiaţi. „Tu să îmi spui dacă te deranjează că te mai îmbrăţişez sau chestii, că te alint, că îmi place de părul tău, că poate te mai pup pe frunte sau chestii de genul acesta”, spune profesorul.

Ulterior, dascălul îi spune elevului că „lipici la tine am şi sper să rămânem prieteni”. Ulterior acesta îi spune „hai sus”, iar în înregistrare se aude cum se apropie de elev. Bărbatul face, însă, un gest care îl alarmează pe copil, iar acesta din urmă reacţionează şi iese din încăpere, iar dascălul merge după el. Pe hol, copilul îi spune dascălului că a fost înregistrat şi că va merge la conducerea şcolii şi la poliţie, iar dascălul vizibil afectat încearcă să îl oprească.

Ulterior, copilul a mers acasă şi i-a arătat înregistrarea mamei, care a hotărât să depună plângere la Poliţie.

Cadrul didactic ar mai fi fost implicat într-un caz similar

Acesta nu ar fi singurul incident de acest fel în care a fost implicat profesorul. Astfel, un alt elev, despre care profesorul şi băiatul de 15 ani chiar vorbesc în înregistrare, ar fi trecut printr-o situaţie similară. Unchiul acestuia ar fi aflat, însă, şi l-ar fi ameninţat pe profesor pentru a-i lăsa ruda în pace. Unchiul i-ar fi povestit despre incident şi mamei băiatului de 15 ani.

Cazul a stârnit un val de reacţii şi în spaţiul public, însă solidaritatea exprimată de internauţi a fost adresată spre presupusul agresor, nu spre presupusa victimă. Zeci de persoane din Ştefăneşti, localitatea unde s-ar fi petrecut faptele, au început să facă tot felul de acuzaţii la adresa băiatului de 15 ani. Copilul a ajuns marginalizat şi de şcoală, şi de profesori şi chiar de colegi. Copiii l-au scos din grupurile lor şi se solidarizau cu profesorul, ceea ce l-a făcut pe minor să refuze să mai meargă la şcoală de la producerea incidentului.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.4 °
8.6 °
66 %
1.3kmh
96 %
mar
14 °
mie
20 °
joi
13 °
vin
16 °
sâm
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...