spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăPrima PaginăNova Apaserv, înecată de managementul defectuos

Nova Apaserv, înecată de managementul defectuos

♦ Operatorul judeţean de apă a ajuns într-o stare dezastruoasă, iar cei care au cel mai mult de suferit sunt botoşănenii.

Avariile în lanț din magistralele de alimentare cu apă potabilă și miile de locuințe rămase fără apă în toiul verii, în plină perioadă caniculară, sunt consecințele greșelilor făcute în trecut de cei din Conducerea Consiliului Județean sau a operatorului de apă.

Managementul deficitar continuă și în prezent pentru că, în timp ce mulți botoșăneni se plâng că nu au apă, alții o primesc fără să aibă contract și fără ca apa să fie contorizată. Aceste informații au fost scoase la iveală chiar de primarii unor localități din județ, care, sătui să caute soluții pentru a-și ajuta consătenii, au pus degetul pe rană.

Conducte ciuruite de avarii

Deși cei de la Nova Apaserv și Consiliul Județean spun mereu că fac tot ce este posibil pentru a asigura apa în toate localitățile racordate la rețea, avariile parcă nu se mai opresc. La începutul acestei săptămâni, conducta magistrală care alimentează cu apă din râul Prut mai multe localități din sud-estul județului s-a spart la intrarea în satul Cucuteni (comuna Durnești) dinspre Ștefănești, iar apa a ieșit la suprafață și a inundat întreaga zonă.

Echipa de intervenție de la Nova Apaserv a ajuns ieri acolo și a încercat să remedieze defecțiunea, dar între timp apa a acoperit drumul național 29D, iar terenul din jur a fost transformat într-o adevărată mlaștină. Tot marți, conducta care alimentează cu apă orașul Flămânzi, dar și celelalte localități de pe traseu, a cedat în apropiere de cartierul „Lebăda”, după ce operatorul de apă a încercat să crească cu 30% debitul din rețea.

Apă furnizată cu porţia

De altfel, Nova Apaserv anunțase deja o limitare a programului de furnizare a apei în oraşul Flămânzi şi în localităţile care sunt alimentate din conducta care vine de la Botoșani. Astfel, locuitorii din Flămânzi vor beneficia de apă de luni până vineri şi duminică în intervalul orar 6.00- 9.00, iar sâmbătă în intervalul orar 17.00- 21.00.

Pentru localităţile Cristeşti, Băluşeni, Draxini şi Copălău furnizarea apei urma să fie asigurată, în funcţie de debit, zilnic în intervalul orar 9.00- 16.00.

Tot ieri, Nova Apaserv a anunțat că, începând cu 30 iunie, va restricționa furnizarea apei către localitățile Broscăuți, Șendriceni, Strahova, Sat Nou, dar și în Dorohoi, acestea urmând să beneficieze de apă în intervalul orar 11 – 15. La fel, în municipiul Dorohoi apa va fi sistată în intervalul orar 23 – 4. Asta deşi oamenii din aceste localități spun că nu apa de aproape o săptămână

Conducte prea mici pentru numărul de consumatori

Toate aceste avarii și probleme în furnizarea apei i-a adus la disperare pe unii primari, care au avut curajul să spună care ar fi adevărata cauză. Primarul orașului Flămânzi, Dan Oloeriu, susține că singura soluție pe sistemul către Flămânzi ar fi înlocuirea conductei, care a fost proiectată inițial pentru a asigura apa în oraș și la fosta fabrică. Acum, însă, la conductă sunt branșate mai multe localități, respectiv comunele Cristeşti, Băluşeni, Coșula, Copălău şi Frumușica, inclusiv cartierul „Lebăda” din municipiul Botoșani.

La rândul său, primarul comunei Trușești, Petru Grișa Ailenei, a arătat că de fapt conducta care vine de la Prut a fost construită în 1981 pentru a alimenta în principal fosta fabrică de zahăr de la Trușești și cele aproape 370 de apartamente. Realizată din azbociment, conducta ar avea o lungime de 17 kilometri, iar ulterior la ea s-au branșat și alte localități cum ar fi Buhăceni, Drislea, dar și comunele Dângeni, Durnești, Albești sau Ungureni, care la rândul lor și-au extins rețelele. Prin urmare, numărul utilizatorilor a crescut, iar conducta nu mai face față.

„Acum, conducta este subdimensionată, dacă ne raportăm la numărul de utilizatori. Dacă cei de la Nova Apaserv ar dori să ridice presiunea pentru a livra apă către toate localitățile, conducta pur și simplu explodează. Dacă la conductele din metal pui un dop din lemn și mai funcționează, la cea din azbociment, dacă apare o avarie, trebuie să pui un fel de manșon, iar intervenția este destul de complicată”, a explicat primarul Petru Grișa Ailenei.

Apă gratis în mai multe localităţi 

Tot în comuna Trușești există și o situație mai puțin obișnuită. Rețeaua a fost extinsă spre satul Buhăceni, cu avizul Nova Apaserv, investiția a fost predată către operatorul de apă, doar că, deși există mai mulți beneficiari, cei de la Nova Apaserv nu s-au mai prezentat pentru a încheia contractele cu oamenii, întrucât nu se poate realiza contorizarea. Prin urmare, oamenii se folosesc de apă, atunci când aceasta există în rețea, dar nu au unde plăti pentru că nu există niciun contract. O situație asemănătoare există și în satul Roșiori din comuna Răchiți, acolo unde Primăria a extins rețeaua de apă și canalizare cu 13 kilometri, tot cu avizul Nova Apaserv, dar nu s-a mai prezentat nimeni de la operatorul de apă pentru a încheia contractele cu localnicii, deși există cel puțin 60 de branșamente.

La fel s-a întâmplat și în comuna Coșula, unde alimentarea cu apă a ajuns în mai toate satele, însă deși rețeaua a fost predată către Nova Apaserv, nu a fost instalat decât un singur contor, la intrarea în comună, iar cei care au decis să se branșeze la rețea nu sunt contorizați separat pentru a plăti cât folosesc, ci se aplică un sistem paușal.

Ciudățeniile continuă și în comuna Ungureni, unde, spune primarul Ilie Ivanache, rețeaua de apă s-a extins către satele Mândrești, Călugărenii Vechi și Noi, tot cu avizul Nova Apaserv, dar, deși totul este nou, nu se poate face recepția pentru că nu există apă în rețea.

„Noi dorim să ne extindem și spre Mihai Viteazu, dar stăm și ne întrebăm – am investit milioane de lei în rețele, iar acum nu există apă”, a spus primarul Ilie Ivanache. Prin urmare, singura soluție pentru ca aceste sisteme de alimentare cu apă să funcționeze, este înlocuirea magistralei.

Proiecte doar pe hârtie

Și primarul municipiul Dorohoi, Dorin Alexandrescu, s-a arătat revoltat de modul în care este asigurată apa în al doilea oraș al județului, după ce locuitorii orașului nu mai beneficiază de apă pe timpul nopții.

Dorin Alexandrescu a subliniat că toate proiectele pomenite de reprezentanții Nova Apaserv privind modernizarea magistralelor sunt doar pe hârtie, deși în ultimii ani s-au dat avize pentru branșarea mai multor localități. Prin urmare, spune el, numărul utilizatorilor a crescut, iar localitățile aflate la capătul coloanelor au de suferit.

Avize de extindere date fără investiţii în reţea

Punând cap la cap toate aceste informații, ideea este una singură – cei de la Consiliul Județean și Nova Apaserv au avizat an de an extinderea rețelelor de apă, fără să investească nimic în infrastructură, adică în magistralele care aduc apă, deși era limpede că acele conducte vechi nu vor putea să asigure apa necesară.

Prezent la ultima ședință a Consiliului Județean, unde s-au pus din nou în discuție problemele din sistemul de alimentare cu apă potabilă, directorul general Nova Apaserv, Liviu Ștefan, a recunoscut și el acest lucru. – „Conductele sunt vechi, iar consumatorii s-au înzecit”, a spus el.

„Minuni peste noapte nu se pot face”, a adăugat Liviu Ștefan, care a recunoscut că, în cazul conductei spre Flămânzi, rezolvarea nu ar putea veni mai devreme de trei ani, soluția fiind realizarea unei noi aducțiuni.

La fel se întâmplă și în celelalte situații, numai că, din cauza prostului management din trecut de la nivelul operatorului de apă, dar și de la nivelul conducerilor CJ, care nu au luat în calcul mult mai devreme înlocuirea conductelor și găsirea unor surse de finanțare, proiectele care prevăd refacerea magistralelor sunt tot numai la nivel de intenție. Asta pentru că, în tot acești ani scurși de la înființarea Nova Apaserv, bătălia la nivelul CJ nu s-a dat pentru găsirea unor soluții, ci pe directorii și membrii consiliului de administrație, care au continuat să fie numiți pe criterii politice, așa-zisele concursuri fiind câștigate de membrii partidului care deținea majoritatea în CJ sau de către cei susținuți de partidul aflat la putere. Și nu trebuie uitat un lucru – în urmă cu mai bine de un deceniu, Consiliul Județean a mai băgat în faliment vechiul operator de apă Apa Grup SA, care a acumulat datorii de circa 70 de milioane de lei. A fost înlocuit de Nova Apaserv, o companie în care tot CJ este majoritar, dar care se îneacă de la o zi la alta din cauza problemelor financiare și a managementului defectuos.

 

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
9.4 ° C
9.4 °
8.6 °
94 %
2.7kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
20 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

E bine să conduci verde cu mașina electrică, dar nu strică să fii și prevăzător.

EDITORIAL

Nu am idee câtă lume cunoaște pilda cu broscuța surdă și, de aceea, pentru a fi sigur că voi fi înțeles așa cum trebuie...

EPIGRAMA ZILEI

Foaie verde și-o sipică, Badea are ... leafa mică Dar spune la orișicare Că eu am ... poșeta mare! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...