vineri, martie 29, 2024
AcasăLocal BTBani de la CJ alocaţi pentru biserici

Bani de la CJ alocaţi pentru biserici

Peste 100.000 de euro a alocat Consiliul Județean (CJ) Botoșani pentru construirea sau refacerea a nouă biserici sau a unor imobile deținute de Mitropolia Moldovei și Bucovinei. Decizia a fost luată în ședința ordinară din luna iunie a.c., cu unanimitate de voturi, aleșii județeni hotărând ca banii să fie acordați până la sfârșitul anului.

Sumele vor trebui justificate de către unitățile de cult.

Bani pentru lucrări şi reparaţii 

Mănăstirea „Sf.Cuv.Ioan Iacob de la Neamț”, Crăiniceni, sat Horodiștea, comuna Păltiniș, ar urma să primească 80.000 de lei (50.000 de lei în primă fază și apoi 30.000 de lei până la sfârșitul acestui an), pentru continuare lucrări construire ansamblu monahal.

Parohia „Sf. Apostoli Petru și Pavel” din municipiul Botoșani, cunoscută ca fiind viitoarea catedrală a orașului, ar urma să beneficieze de 50.000 de lei pentru continuarea lucrărilor de construcție la biserica parohială.

Și Parohia „Sf. Gheorghe”, Horodiștea, com. Păltiniș, va primi 20.000 de lei pentru lucrări de reparații la șarpantă și învelitoarea din tablă a bisericii parohiale.

Cea mai mare sumă pleacă la Protopopiat

Cea mai mare sumă, 150.000 de lei, a fost alocată Protopopiatului Botoșani pentru continuarea lucrărilor de restaurare a „Casei Sofian”, care va adăposti un Centru Cultural Pastoral. Și Parohia „Doina”, din comuna Răuseni, a primit 50.000 de lei în vederea continuării lucrărilor de pictură la Biserica cu hramul „Acoperământul Maicii Domnului”.

Și Parohia „Cv. Paraschiva”, din orașul Ștefănești, figurează pe listă, aceasta urmând să primească 60.000 de lei pentru reparații la șarpantă și învelitoarea din tablă la biserica parohială.

O altă sumă considerabilă de 100.000 de lei, dublu față de banii primiți de catedrala din Botoșani, va pleca spre Parohia „Sf. Arh. Petru și Pavel” din satul Tudor Vladimirescu, comuna Albești.

Și Parohia „Sf. Ioan Botezătorul” din Botoșani, unde slujește protopopul de Botoșani, Petru Fercal, va primi 25.000 de lei pentru lucrări de vopsitorie și învelitori tablă la biserică și lumânărar. Lista se încheie cu Parohia „Sf, Arhangheli Mihail și Gavril”, din comuna Dobârceni, care va beneficia de 50.000 de lei pentru continuarea lucrărilor de construire a bisericii parohiale.

Prin urmare, 585.000 de lei, adică peste 100.000 de euro, din taxele colectate de la botoșăneni vor pleca spre lăcașele de cult. Banii vor fi alocați în două tranșe, 390.000 de lei în următoarele trei luni, iar restul de 195.000 de lei vor fi achitați până la sfârșitul anului. Sumele acordate vor trebui justificate de către unitățile de cult.

Bani împărţiţi după solicitări 

Repartizarea acestor bani s-a făcut după mai multe solicitări înaintate către CJ de reprezentanții Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, începând din ianuarie a.c.

Interesant este că lăcașurile de cult care vor beneficia de aceste sume sunt din localități controlate de primari PSD și PNL, raportul fiind oarecum echilibrat așa încât să nu se supere nimeni, iar proiectul de hotărâre să fie votat fără niciun fel de amendate.

Catedrală unică în municipiu 

Dintre toate acestea obiective se distinge Catedrala „Sf. Ap. Petru și Pavel”, o parohie înființată în 1 mai 1995, proiectul de execuție a noii biserici fiind elaborat în anul 1995, iar un an mai târziu a fost emis și certificatul de construire, care a fost aprobat și de Comisia de Avizare a Lăcașurilor de Cult a Ministerului Lucrărilor Publice și Amenajării Teritoriului din București și de Secretariatul de Stat pentru Culte. Este vorba despre o construcție unicat, de tip catedrală, care la final va fi și cea mai mare construcție bisericească din municipiul Botoșani, fiind în fapt un complex bisericesc ortodox destinat cu precădere activității liturgice, dar și unor activități filantropice, culturale și religioase.

Biserica va avea o formă de cruce (greacă), cu o amprentă la sol de 35,95 x 24,25 metri, care se va dezvolta pe verticală având demisol, parter, etaj 1, etaj 2 (cafas), etaj 3 și 4 (gradene și clopotniță), cu o înălțimea totală – calculată de la nivelul parterului – deasupra demisolului, de 30 de metri. Volum total de construit ar fi de 11.374,4 mc, lăcaşul de cult urmând să poată adăposti peste 1000 persoane.

Lucrările au început pe 4 iulie 1997 și nu au fost finalizate nici până astăzi, construcția ajungând în prezent la cafas și cupolele mici.

Bani şi pentru Casa Sofian 

Un alt obiect care va beneficia de bani este Casa Sofian, declarată monument istoric. Este de fapt una dintre puținele case-conac realizate în stilul Art-Nouveau, de meșteri din Franța. Imobilul a fost construit în secolul al XIX-lea de boierul Nicolae Sofian și soția sa Ruxandra.

Nicolae Sofian a fost primar al Botoșaniului, parlamentar, dar și un mare filantrop, care și-a donat averea celor care aveau nevoie de ajutor. În anii comunismului, Casa Sofian a găzduit un orfelinat și apoi a fost lăsată în paragină.

Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, Casa Sofian a fost  preluată de Consiliul Municipal Botoşani. Aleşii locali doreau să facă acolo un cazinou, plan care a fost abandonat. Imobilul a fost preluat de Consiliul Judeţean, instituţie care, în anul 2003, l-a cedat, cu titlu gratuit Mitropoliei Moldovei și Bucovinei.

Lucrările de reabilitare au început în anul 2008, iar un an mai târziu imobilul a fost inclus în ”Planul Național de Restaurare”, Ministerul Culturii alocând 600.000 de lei, sumă infimă în raport cu valoarea lucrărilor de executat. În 2018, pentru Casa Sofian nu au mai fost alocate fonduri, fiind executate doar câteva lucrări, deoarece trebuiau cheltuiţi banii primiţi în anul 2017. În 2019, la capitolul fonduri au fost contabilizate doar promisiuni. În 2020, preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei, anunţa că suma necesară pentru finalizarea lucrărilor este de 6,8 milioane de lei, actualizare făcută în noiembrie 2018, doar că de atunci prețul materialelor a crescut.

Deja ai votat!
Botoșani
câțiva nori
14.4 ° C
14.6 °
13.8 °
44 %
9.7kmh
13 %
vin
19 °
sâm
25 °
Dum
26 °
lun
27 °
mar
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Nici hoții nu-s dezamăgiți și rămâi și tu cu mașina întreagă.

EDITORIAL

În avalanșa de știri, săptămâna trecută una a trecut aproape neobservată. Este vorba de anunțul făcut de Doina Federovici, președinta consiliului județean, că nu...

EPIGRAMA ZILEI

Drag mi-a fost calul bălan Și pe badea în Merțan Drag mi-e badea și în car Dacă e ... milionar!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...