spot_img
miercuri, aprilie 24, 2024
AcasăPrima PaginăHaos fără soluţii pe străzile din Botoşani. Autorităţile ridică din umeri

Haos fără soluţii pe străzile din Botoşani. Autorităţile ridică din umeri

Traficul din Botoşani a devenit o adevărată aventură presărată cu nervi şi timp pierdut, iar soluţiile nu se întrevăd în viitorul apropiat. Astfel, deşi este un oraş relativ mic, nu este zi în care să nu apară nemulțumiri de la timpul pierdut în trafic, certuri de la locurile de parcare sau de la cozile de mașini care se formează pe străzi. Înjurături, nervi, mesaje transmise autorităților, toate fac parte din cotidian.

Confruntați cu aceste probleme, botoșănenii așteaptă soluții de la edili având în vedere că, în ultimii ani, numărul mașinilor a crescut foarte mult, iar străzile au rămas cele proiectate în urmă cu zeci ce ani.

Locuri de parcare insuficiente

Străzile prea mici nu sunt, însă, singura problemă, acesteia alăturându-i-se şi numărul insuficient de locuri de parcare. Unii botoșăneni cer ca primăria să amenajeze locuri de parcare cu plată de-a lungul străzilor principale, măsură care i-ar descuraja pe cei care parchează la întâmplare. “Domeniul public nu poate fi rezervat celor care doresc să parcheze mașinile. Acolo unde avem suprafețe în domeniul privat, alveole în trotuar sau alte zone amenajate, am putut să amenajăm locuri de parcare, dar nu pe domeniul public, unde există bandă de circulație. E regulă de administrare a domeniului public și bineînțeles avem nevoie de avizul Poliției Rutiere”, a spus Cosmin Andrei.

Primarul municipiului apreciază că haosul de pe străzi nu va dispărea prin amenajarea unor noi parcări cu plată, pentru că “mașinile tot acolo sunt”.

La nivelul primăriei se fac, însă, demersuri  pentru amenajarea de noi parcări în cartiere, pentru ca măcar acolo lucrurile să fie mai simple. “Avem investiții care privesc înființarea a trei parcări în municipiul Botoșani, acolo unde s-au indentificat terenuri. Urmează licitația pentru execuția acestor lucrări, în zonele Aleea Pinului, Mihail Kogălniceanu și Aleea Curcubeului, unde am făcut proiecte tehnice, le-am recepționat, urmează efectiv lucrările de amenajare”, a spus primarul.

Planuri pentru noi locuri de parcare

Potrivit acestuia, pe strada Ștefan Luchian, aflată în reabilitare, vor fi amenajate locuri de parcare, după finalizarea lucrărilor. Locurile vor fi amenajate pe o parte și pe alta a străzii, dat fiind faptul că aceasta este cu sens unic.

De asemenea, locuri noi au fost amenajate în cartierul Rotunda, unde lucrările se vor finaliza în aproximativ două săptămâni. Vor fi făcute marcaje, după care noile locuri vor fi scoase la licitație. “Mai multe parcări noi putem avea în vedere dacă identificăm suprafețe de teren, pentru că nu putem să tragem de terenul pe care îl avem. Este acesta care este”, a concluzionat Cosmin Andrei.

O soluție ar fi instituirea de sensuri unice

Viceprimarul Liviu Toma rămâne la părerea că multe probleme ar fi eliminate prin instituirea de sensuri unice pe unele străzi.

Sensurile unice pot rezolva pe moment problemele generate de lipsa acută de locuri de parcare. Trebuie spus că toate propunerile venite din partea cetățenilor se analizează la nivel de Comisie de sistematizare a circulației”, a spus Liviu Toma.

Amenzi de peste 40.000 de lei date luna trecută

Datele centralizate de conducerea Poliției Locale arată că în luna iunie polițiștii din cadrul Biroului rutier au aplicat 294 de sancțiuni, dintre care 180 cu amendă în valoare totală de 41.385 de lei și 114 cu avertisment scris.

În baza ordonanței privind circulația pe drumurile publice, polițiștii au dat 25 de amenzi, respectiv patru pentru circulația într-o zonă unde accesul era interzis (1.015 lei), două pentru staționarea neregulamentară (1.160 de lei) și 19 pentru oprirea neregulamentară (5.510 de lei). La amenzi se adaugă 35 de avertismente.

Totodată, s-au constatat abateri și de la Hotărârea Consiliului Local prin care a fost aprobat regulamentul de organizare a circulației rutiere în municipiul Botoșani.

Din raport reiese că au fost date 155 de amenzi, după cum urmează: două pentru mașini care circulau în zonele pietonale (600 de lei), opt pentru staționarea mașinilor în stațiile de taxi (1.800 de lei), două pentru blocarea unor alei (200 de lei), 11 pentru staționarea în parcări concesionate (3.100 de lei), șase pentru parcarea mașinilor pe locuri rezervate de alte persoane (3.100 de lei), șase pentru blocarea unor căi de acces (1.500 de lei), 105 pentru neplata taxei de parcare în parcările cu plată (19.000 de lei), două pentru neeliberarea locului de parcare, în vederea realizării unor lucrări de reabilitare/reamenajare (500 de lei) și 13 pentru oprirea, parcarea, staționarea unui autovehicul mai mare de 3,5 tone sau care are peste nouă locuri (3.600 de lei). La cele 155 de amenzi se adaugă 79 de avertismente.

 

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10 ° C
10 °
9.4 °
96 %
3.6kmh
100 %
mie
19 °
joi
19 °
vin
11 °
sâm
18 °
Dum
18 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

  Asta înseamnă să te pregătești bine pentru programul rabla.

EDITORIAL

Ați auzit ce isprăvi a mai comis Marcelașul cel Viteaz în ultimele zile? Ar cam trebui. Nu de alta, dar românilor le place să...

EPIGRAMA ZILEI

Un termen interesant: Poate fi mașină nouă, Numele unui savant Sau ...  instrument de spart ouă! -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...