sâmbătă, aprilie 20, 2024
AcasăPrima PaginăParteneri politici prinşi la furat apă

Parteneri politici prinşi la furat apă

La aproape 10 zile de la izbucnirea scandalului cu iazul umplut cu apă din rețeaua publică, ecourile celor întâmplate nu s-au stins. Deși problema apei se acutizează în județ, șefii județului se abțin să catalogheze cele întâmplate în comuna Mihai Eminescu.

„Principalul obiectiv pe care l-am trasat noii conduceri de la Nova Apaserv este să reducă pierderile de apă, fie că vorbim de consumuri frauduloase, fie că vorbim de contoare care nu înregistrează consumul real sau fie că vorbim de pierderile propriu-zise din rețea.

În cazul de la Mihai Eminescu se vor pronunța organele de anchetă, pentru că, înțeleg, este deschis un dosar penal. Cât timp este o anchetă în desfășurare, nu putem să emitem un punct de vedere”, a precizat Doina Federovici, președintele CJ Botoșani.

„Aștept să văd care sunt primii pași ai anchetei”

La rândul său, prefectul județului, Sorin Cornilă, a recunoscut că a fost informat de șeful Inspectoratului de Poliție Județean, comisarul șef Viorel Șerbănoiu, cu privire la acea suspiciune de furt de apă, însă, atât timp cât cercetările sunt în desfășurare, se abține să facă aprecieri.

„Atât timp cât există o anchetă în curs, eu ca și prefect, garant al respectării legii, nu pot să fac nicio declarație. Aștept să văd care sunt primii pași ai anchetei, pentru că reprezentanții comunei spun o variantă, iar cei de la operatorul de apă expun problema din punctul lor de vedere. Prin urmare, trebuie să așteptăm că vedem ce spun organele de anchetă”, a spus prefectul Sorin Cornilă.

Apă luată din rețeaua publică fără contor

Scandalul cu iazul umplut cu apă din rețeaua publică a izbucnit pe 1 iulie a.c., când cei de la Nova Apaserv au primit mai multe sesizări cu privire la scăderea presiunii în rețeaua de alimentare cu apă ce alimentează satul Ipotești, din comuna Mihai Eminescu.

Când a ajuns la fața locului, undeva pe marginea drumului comunal 62, la ieșirea din satul Ipotești spre Cucorăni, Sorin Ioan Ciobanu, șeful Serviciului de Control și Antifraudă din cadrul Nova Apaserv, a găsit, racordată la un hidrant, o instalație ilegală prin care apa se scurgea din rețeaua publică către un iaz, cu ajutorul unui furtun de la Serviciul Voluntar pentru Situații de Urgență și printr-o conductă îngropată în pământ, care ducea fix până la iaz.

Ulterior, primarul comunei Mihai Eminescu, Verginel Gireadă, a susținut că apa a fost deversată în iazul cu pricina, care ar fi de fapt o adăpătoare, pentru a face „aerisirea” conductei, întrucât bazinul de captare a apei care alimentează satul Ipotești s-ar fi golit peste noapte, iar aerul care a pătruns pe conducte putea provoca avarii în rețea.

Presiuni pentru o soluţie „amiabilă”

De partea cealaltă, însă, reprezentanții Nova Apaserv au precizat că așa-zisa aerisire a conductelor nu se face procedând astfel, ci într-o manieră total diferită, în punctul cel mai înalt din rețea și nu prin hidranți, ci prin intermediul unor așa-numite „aerisitoare”. În plus, întrucât rețeaua a fost concesionată către Nova Apaserv, singurii abilitați să intervină să execute astfel de manevre sunt angajații operatorului de apă, nicidecum angajații primăriei.

Polițiștii au deschis un dosar penal fiind efectuate cercetări „in rem” pentru furt de apă, însă după numai câteva zile de la descoperirea cazului reprezentanții Primăriei comunei Mihai Eminescu, respectiv viceprimarul Valeriu Drobotă și consilierul său personal, Florin Țurcanu, au ajuns la sediul Nova Apaserv, unde au discutat cu cei din conducerea operatorului de apă, încercând să ajungă la o soluție amiabilă, primăria manifestându-și disponibilitatea de a plăti apa care s-a scurs în iaz.

Cu toate acestea, conducerea Nova Apaserv a afirmat că așteaptă mai întâi soluția anchetatorilor, la mijloc fiind vorba de o faptă de natură penală.

Funcții de conducere ocupate de rudele primarului Gireadă

Reținerile în a comenta incidentul din partea celor care ocupă funcții de conducere par să nu fie întâmplătoare, dacă se ține cont de implicații, care pornesc din comună și ajung până la vârful unor instituții. Astfel, potrivit unor informații neoficiale, șeful postului de poliție din comuna Mihai Eminescu ar fi rudă prin alianță cu actualul primar al comunei, Verginel Gireadă. Potrivit informațiilor, șeful postului de poliție, Ovidiu Costriș, este căsătorit cu fiica unui frate de-al primarului. La fel, fiica primarului, Andreea Cristina Gireadă Alecu, este consilier juridic în Primăria Mihai Eminescu, iar fiul primarului, Andrei Constantin Gireadă, este consilier local.

Un alt nepot, Ionuț Gireadă este șef la Biroul gospodărie comunală din cadrul Primăriei și consilier județean, iar soția acestuia din urmă a lucrat și ea în cadrul Primăriei Mihai Eminescu pe postul de consilier resurse umane, dar de anul trecut s-a transferat la Inspectoratul Teritorial de Muncă Botoșani. Iar legăturile politice nu se opresc aici, pentru că Aneta Gireadă, fosta soție a primarului Verginel Gireadă, este angajată a Instituției Prefectului și ocupă funcția de șef al Cancelariei prefectului. Asta după ce în perioada martie 2021 – ianuarie 2022 a deținut chiar funcția de subprefect.

În plus, Verginel Gireadă este prim-vicepreședintele organizației județene a Partidului Național Liberal.

La fel, fostul președinte CJ din perioada 2021-2015, Florin Țurcanu, trimis în judecată de procurorii Direcției Naționale Anticorupție (DNA) pentru trafic de influență și spălare de bani, este din august 2021 consilierul personal al viceprimarului comunei Mihai Eminescu.

Actualmente vicepreședinte al organizației județene ALDE Botoșani, Florin Țurcanu este cel care l-a propulsat pe Bogdan Dăscălescu, după alegerile locale din toamna lui 2020, în postura de vicepreședinte al CJ Botoșani și coordonator al companiei de apă. Iar relațiile nu se opresc aici, pentru că soția lui Florin Țurcanu, Roxana Florentina Țurcanu, este consilier personal în cadrul cabinetului vicepreședintelui CJ, Bogdan Dăscălescu. Totodată, în ultima perioadă s-a discutat destul de mult despre fuziunea dinspre PNL și ALDE.

 

Deja ai votat!
Botoșani
nori împrăștiați
11.6 ° C
12.1 °
11.6 °
54 %
3.3kmh
44 %
sâm
14 °
Dum
14 °
lun
7 °
mar
10 °
mie
19 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

În vremurile astea de război e mai bine să fii prevăzător și să umbli cu casa la tine.

EDITORIAL

În urmă cu ceva timp, la o oră de maximă audiență, un important post de televiziune național ne aducea la cunoștință – în urma...

EPIGRAMA ZILEI

Contrar zicalei consacrate Eu aș descrie-o în alt mod: Are picioare scurte, poate Dar sigur e ... miriapod!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...