spot_img
luni, aprilie 29, 2024
AcasăPrima PaginăAtacuri mafiote inspirate de Coroi

Atacuri mafiote inspirate de Coroi

Un bărbat din comuna Prăjeni este suspectat că a produs o pagubă de un milion de euro, după ce ar fi dat foc la mai multe utilaje agricole pentru a se răzbuna pe un fermier care îi făcea concurență. Situația a ieșit la iveală după o investigație care a durat trei luni.

Astfel, pe baza probelor adunate, polițiștii din cadrul Serviciului de Investigații Criminale Botoșani, Poliției Orașului Flămânzi, Secției de Poliție Rurală nr. 8, sprijiniți de luptătorii Serviciului pentru Acțiuni Speciale, au descins în șase locații din județele Botoșani și Iași. A fost vorba de șase mandate de percheziție domiciliară, la locuințele unor persoane bănuite de săvârșirea sau participarea la săvârșirea infracțiunii de distrugere prin incendiere, comisă la data de 30 mai 2022, în comuna Frumușica, prejudiciul cauzat prin activitatea infracțională fiind estimat la un milion de euro, întrucât în incendiu au fost distruse mai multe utilaje agricole.

„Persoana bănuită de comiterea faptei, un tânăr de 33 de ani, din comuna Prăjeni, este în stare de arest preventiv, fiind cercetat pentru o altă infracțiune, de furt calificat, comisă în județul Iași”, a declarat agent principal Delia Nenişcu, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean (IPJ) Botoşani. Acțiunea a beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Iași. Activitățile au fost derulate în comunele Prăjeni, județul Botoșani, și Deleni, județul Iași, cinci persoane urmând să fie conduse la sediul IPJ Botoșani pentru audieri.

Focul a fost pus intenţionat

Perchezițiile au fost organizate după ce în incendiul din 30 mai au ars mai multe utilaje agricole aflate într-o fermă din localitatea Frumușica. Atunci, reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență au precizat că flăcările au distrus trei tractoare, o semănătoare, o remorcă şi un transportator cu bandă, iar cercetările făcute atunci au indicat faptul că focul a fost pus intenționat.

Pompierii au intervenit atunci cu mai multe autospeciale și au reușit să limiteze pagubele, protejând de foc alte trei tractoare, o combină, trei remorci, o semănătoare, un depozit de carburanți, un atelier mecanic, dar şi trei hale cu cereale.

Ulterior, cercetările au fost preluate de polițiști, iar investigațiile au condus spre ipoteza că incendiul ar fi fost provocat de principalul suspect, Florinel Iordăchel, de 33 de ani, din comuna Prăjeni, pe fondul unei stări conflictuale mai vechi între familia suspectului și familia victimei, ambele având ca principală activitate cultivarea pământului.

Arestat pentru furt

Între timp, însă, individul a fost bănuit și de comiterea unui furt de carburanți de la utilajele unei alte ferme agricole de pe raza comunei Deleni (județul Iași). Furtul ar fi fost comis în noaptea de 27 spre 28 iunie a.c., atunci când Florinel Iordăchel ar fi furat 750 de litri de motorină din rezervoarele a trei utilaje agricole de treierat.

Reținut după circa două săptămâni, el a fost arestat preventiv, în baza unei decizii a magistraților de drepturi și libertăți din cadrul Judecătoriei Hârlău (județul Iași). Săptămâna trecută, el a fost trimis și în judecată de anchetatorii ieșeni pentru furt calificat. Individul nu este însă la prima ispravă penală.

El a mai fost acuzat și de distrugere, după ce în august 2018, împreună cu trei complici, ar fi distrus, cu ajutorul unui tractor cu lamă, un gard de scândură, 6 paleți de BCA și o temelie a unui imobil aflat în construcție.

Familie abonată la acte de teroare

În plus, un alt membru al familiei suspectului, Constantin Iordăchel, a fost trimis în judecată pentru distrugere, după ce l-a atacat pe un alt fermier. Astfel, potrivit polițiștilor, în perioada august 2020 – aprilie 2021, bărbatul, acum în vârstă de 42 de ani, s-ar fi deplasat pe mai multe terenuri agricole de pe raza comunei Prăjeni și ar fi lovit mai mulți localnici în momentul în care acestea desfășurau activități agricole, le-ar fi distrus componente ale caroseriei utilajelor agricole și le-ar fi sustras cheile de contact ale utilajelor, cu scopul de a le intimida în vederea cedării terenurilor pe suprafața cărora își desfășurau activitatea.

Inițial, pe numele acestuia a fost emis un mandat de aducere, însă, bărbatul a făcut tot posibilul să nu fie ridicat de polițiști. Într-un final, el a fost depistat în trafic și reținut în urma unei operațiuni organizată de polițiștii din cadrul Serviciului de Acțiuni Speciale, cu sprijinul Direcției de Operațiuni Speciale. Acuzat de distrugere, amenințare, furt și lovire sau alte violențe, el a fost arestat preventiv, trimis în judecată, după care a fost plasat sub control judiciar.

Descendenţii unui tâlhar din banda lui Coroi

De altfel, localnicii din comuna Prăjeni spun că frații Iordăchel încearcă să controleze zona prin acte de teroare și amenințări. De altfel, despre clanul Iordăchel s-a tot scris în presa vremii, ei fiind descendenții unui fost membru al bandei vestitului tâlhar Coroi, Petruș Iordăchel. Un bilanț făcut în 1997 despre activitățile infracționale ale acestora suna cam așa:

-Petru Simion Iordăchel, dezertor, fost locotenent în banda lui Coroi, nu a fost condamnat niciodată.

-Petru Iordăchel, zis Tuca, condamnat la 7 ani închisoare pentru omor.

-Ioan Iordăchel, zis Sonel, trei condamnări cu suspendare pentru furturi și tâlhării, la fiecare condamnare unul din fiii lui a luat asupra sa toate faptele.

-Victor Iordăchel, condamnat pentru tâlhărie și vătămare corporală gravă, plecat din localitate.

-Gheorghe Iordăchel condamnat pentru vătămare corporală gravă.

-Vasile Iordăchel, al lui Tuca, cercetat și el pentru furturi și tâlhării

-Vasile Iordăchel, al lui Sonel, arestat pentru aceleași infracțiuni.

-Ioan Iordăchel, al lui Sonel, condamnat pentru tâlhărie și omor,

Tot mai multe răzbunări cu incendieri

Răzbunările cu foc s-au înmulțit în ultimii ani. În luna aprilie, un bărbat din Dorohoi, care a incendiat stâna și locuința ciobanului la care lucrase, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu suspendare pentru distrugere prin incendiere.

Constantin Nicolae Pașcanu a lucrat vara trecută ca zilier la o stână din județul Suceava și a considerat că nu a fost plătit cum se cuvine. De supărare, la începutul acestui an el a decis să se răzbune. Așa că el a mers în satul Voitinel, unde locuia ciobanul, și a incendiat adăpostul animalelor. După ce a pus focul, dorohoianul a dispărut, dar flăcările s-au extins inclusiv la locuința ciobanului. Nimeni nu a fost rănit, însă ambele construcții au fost mistuite în incendiu. Pentru stingerea flăcărilor a fost nevoie și de intervenția pompierilor. La final, prejudiciul total a fost estimat la circa 80.000 de lei.

În urmă cu şase ani, un alt tânăr din Dorohoi a împrumutat bani de la o cunoștință, dar a uitat să îi mai returneze. Persoana de la care a luat banii i-a cerut în repetate rânduri să îi restituie, dar insistențele l-au enervat la culme pe tânăr, care a decis să se răzbune.

I-a stropit mașina cu benzină și i-a dat foc, dar carburantul a ajuns și pe hainele lui, care s-au aprins imediat. Tânărul a luat-o la fugă, iar când a ajuns acasă s-a băgat în cada cu apă rece. Când nu a mai suportat durerile a sunat la 112. Cu arsuri pe 63% din suprafața corpului, el a fost transportat la spital, iar mai apoi a fost transferat la Spitalul de Arși din București, însă din cauza rănilor grave a decedat.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
10.9 ° C
14.6 °
10 °
78 %
2.2kmh
86 %
lun
20 °
mar
20 °
mie
21 °
joi
21 °
vin
17 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Cei de la spital au blocat accesul pentru maşinile ce încurcă pompierii ca să iasă şi ei măcar o dată bine la simularea de...

EDITORIAL

În urmă cu aproape un an, mai exact pe 14 aprilie 2023, în „Monitorul de Botoșani”, apărea sub umila mea semnătură un editorial intitulat...

EPIGRAMA ZILEI

Ne țin calea, mai mult goale, Cu sânii în vânt, frivoli, Unele ne bagă-n boale, Altele în ... boli!   -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...