spot_img
vineri, aprilie 26, 2024
AcasăPrima PaginăAmânări record în procesul lui Ţurcanu

Amânări record în procesul lui Ţurcanu

Procesul fostului președinte al Consiliului Județean (CJ), Florin Țurcanu, trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru trafic de influență și spălare de bani, a ajuns la un record – 30 de termene de judecată numai la Curtea de Apel.

Magistrații i-au respins până acum majoritatea solicitărilor. Fostul șef al județului aproape că nu mai are ce să ceară sau ce să mai invoce în proces. Apărarea a epuizat aproape întreg arsenalul pregătit în lupta cu procurorii.

Ieri, instanța a decis ca la următorul termen de judecată, stabilit pe 19 octombrie, să fie audiați inculpații, adică Florin Țurcanu și socrul acestuia Aristomel Anușca. Ulterior se așteaptă formularea concluziilor finale. Prin urmare, nu este exclus ca până la sfârșitul anului magistrații să pronunțe sentința definitivă.

Proces început în 2020

Dosarul a ajuns pe rolul Curții de Apel Suceava pe 9 martie 2020. Procesul s-a amânat, însă, de la o lună la alta. În primă fază, pe 11 mai 2020, instanța a dispus suspendarea cauzei pe durata stării de urgenţă, din cauza pandemiei de Covid-19, fără să fie efectuat vreun act de procedură în dosar.

Când s-au reluat dezbaterile în instanță, judecătorii au dorit să afle dacă sunt cereri de probe. Asta în contextul soluţiei de achitare parţială pronunţată de Tribunalul Botoșani în cazul lui Aristomel Anușca. Prin urmare, s-a solicitat reaudierea mai multor martori, după care toți procurorii DNA Suceava, desemnaţi în activitatea judiciară, au fost testaţi pozitiv la testul privind infectarea cu virusul SARS-CoV-2. În acest context, procesul a fost amânat.

Ulterior, apărătorii lui Țurcanu au solicitat o nouă expertiză, încercând să dovedească faptul că valoarea casei din Aleea Pajiștei, care a făcut obiectul traficului de influență, ar fi mai mică decât cea stabilită la instanța de fond. Prin urmare a fost stabilit un nou expert, desemnat de apărare, care trebuia să depună concluziile. Doar că expertiza și clarificările solicitate de părți au întârziat, așa că procesul s-a prelungit până anul acesta. A fost o mică victorie, pentru că valoarea casei a fost diminuată cu puțin.

Avocaţii au invocat prescrierea pentru trafic de influenţă

Luna trecută, însă, avocații lui Florin Țurcanu au venit cu o altă cerere – reîncadrarea juridică a faptelor. Asta pe motiv că, în cazul traficului de influență, faptele ar sta puțin diferit, iar infracțiunea s-ar fi prescris pe 9 septembrie 2022.

„În cursul cercetării judecătoreşti s-a mers pe ideea că data consumării infracţiunii de trafic de influenţă este cea de pretindere a folosului de către subiectul activ, însă, prin raportare la obiectul material al infracţiunii de trafic de influenţă, data săvârşirii infracţiunii ar constitui-o data contractului de încheiere pentru edificarea casei, respectiv luna august 2013. Prin urmare, având în vedere că infracţiunea de trafic de influenţă s-a consumat anterior datei de 01 februarie 2014, construcţia casei fiind finalizată până la acel moment, practic subiectul activ intrând în posesia folosului prevăzut de norma de incriminare, nu se poate reţine în sarcina inculpatului forma agravantă prevăzută de Legea nr. 78/2000”, a invocat apărarea.

În plus, în momentul în care s-a consumat infracțiunea Florin Țurcanu nu mai era președinte al Consiliului Județean. Toate aceste ultime cereri au fost respinse însă de completul de judecată, care a menținut forma agravantă a infracțiunii, ce aduce un spor de pedeapsă pentru cei care au comis fapte de corupție în postura de aleși. Așa s-a ajuns în situația ca procesul să se prelungească până acum, de la înregistrarea dosarului la Curtea de Apel trecând doi ani și jumătate.

Casă pentru câştigarea unor licitaţii

Fost preşedinte al CJ în perioada 2012 – 2014, Florin Ţurcanu a fost trimis în judecată de procurorii DNA în aprilie 2016 întrucât în timpul mandatului i-ar fi solicitat omului de afaceri Marcel Bîrsan, care administra societatea Cornell’s Floor SRL, să-i construiască o casă la marginea municipiului Botoşani, pe numele socrului său, promiţându-i în schimb că va interveni pe lângă angajaţii CJ şi o serie de primari aşa încât firmele lui să câştige o serie de licitaţii.

Casa ar fi fost ridicată prin intermediul unei firme paravan, Marcel Bîrsan oferindu-i fostului preşedinte CJ şi o serie de bani pentru ca acesta să „plătească” facturile fictive emise. Afacerea a ieşit la iveală la finele lui 2015, când procurorii DNA au organizat mai multe percheziţii. În urma anchetei, Florin Ţurcanu a fost acuzat de trafic de influenţă şi spălare de bani, iar socrul său, Aristomel Anuşcă, pentru complicitate la spălare de bani. Procesul s-a judecat în primă instanță la Tribunalul Botoșani, însă în fața magistraților Florin Ţurcanu a respins acuzaţiile şi a susţinut că întreaga construcţie ar fi fost realizată din banii familiei.

Condamnat la închisoare cu executare

Găsit vinovat la ambele capete de acuzare, fostul şef al judeţului a fost condamnat, în ianuarie 2020, la o pedeapsă rezultantă de 4 ani şi 3 luni închisoare în regim de detenţie. Totodată, magistraţii i-au aplicat şi pedeapsa accesorie a interzicerii drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o perioadă de patru ani.

Din pedeapsă ar urma să se scadă însă zilele petrecute în arest preventiv şi în arest la domiciliu, adică aproape un an, de la 22 martie 2016 la 3 martie 2017. În schimb, socrul său, Aristomel Anuşcă, a fost achitat, judecătorii apreciind că faptele nu au fost comise cu vinovăţia prevăzută de lege. Totodată, magistraţii au dispus confiscare sumei de 260.306,16 lei, adică valoarea casei şi bunurilor primite de Ţurcanu pentru traficul de influenţă. Sentinţa a fost atacată însă la Curtea de Apel.

Doi judecători s-au pensionat

Dosarul a avut un parcurs destul de sinuos de la bun început. Astfel, primii doi judecători de la Tribunalul Botoșani s-au pensionat în timpul procesului, iar de fiecare dată după pensionarea judecătorului a fost nevoie de reluarea audierilor. Aşa se explică de ce sentinţa a fost pronunţată la aproape patru ani de la trimiterea dosarului în instanţă.

De altfel, și judecătorul care a pronunțat hotărârea Tribunalului s-a pensionat la numai două zile de la dictarea sentinței. Cert este că, potrivit principiilor de drept, până la pronunțarea unei sentințe definitive, Florin Țurcanu beneficiază de prezumția de nevinovăție.

Revenire în Partidul Naţional Liberal

În luna septembrie, Florin Țurcanu și soția lui, Roxana Anușca Țurcanu, au renunțat la Alianța Liberalilor și Democraților (ALDE), formațiune politică din care au făcut parte din 2018, și s-au reînscris în PNL.

Motivul invocat a fost faptul că liderii de la centru nu au fost de acord cu reunificarea dreptei, respectiv cu fuziunea dintre ALDE și PNL, dar nu trebuie uitat faptul că Roxana Anuşca Ţurcanu a fost parlamentar PNL în mandatul 2012-2016, iar Florin Țurcanu a pierdut funcția de președinte al CJ în urma altei condamnări penale și nu este exclus ca cei doi să caute acum protecție politică.

Deja ai votat!
Articolul precedent
Articolul următor
Botoșani
cer acoperit de nori
9.9 ° C
10 °
8.2 °
97 %
1.3kmh
100 %
vin
15 °
sâm
18 °
Dum
20 °
lun
20 °
mar
15 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

  Visul american poate fi trăit oriunde. Chiar dacă e mai mic şi mai gârbovit.

EDITORIAL

Schimbările „spectaculoase” în cadrul strategiilor electorale ale partidelor apărute pe ultima sută de metri sunt semne că, pe undeva, societatea dă semne de revenire...

EPIGRAMA ZILEI

Nu bârfesc, nu-s cârcotaș Dar vă spun, cunosc un domn De aicea din oraș Care-i treaz numai ... în somn ! Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...