joi, martie 28, 2024
AcasăPrima PaginăPastile ieftinite până la dispariţie. Zeci de medicamente au dispărut de pe...

Pastile ieftinite până la dispariţie. Zeci de medicamente au dispărut de pe rafturi

Zeci de medicamente lipsesc din farmaciile botoşănene din cauza politicii guvernului de a promite cele mai mici preţuri.

Deşi se confruntă cu o lipsă tot mai mare de medicamente în farmaciile din ţară, Ministerul Sănătăţii extinde lista de medicamente gratuite şi compensate. Astfel, începând cu data de 1 decembrie, lista se măreşte cu 21 de molecule noi. Acestea sunt destinate pacienţilor cu afecţiuni oncologice, Parkinson, insuficienţă cardiacă, boli endocrine şi metabolice, afecţiuni pulmonare cronice, angioedem ereditar şi amiotrofie spinală musculară. În acelaşi timp, însă tot mai multe medicamente dispar de pe rafturile farmaciilor.

Cel mai recent exemplu este cel al unuia dintre cele mai folosite medicamente pentru copii. Deşi nu se află pe lista de compensate, Panadol Baby a dispărut complet de pe rafturi. De mai bine de o lună, medicamentul pentru febră şi durere nu se mai găseşte. Ieri producătorul a anunţat că medicamentul va fi vândut din nou abia la jumătatea lunii viitoare.

Şi medicamentele pe bază de ibuprofen, folosite pentru febră şi durere, se găsesc greu. Spre exemplu, în cazul Nurofen pentru copii şi Nurofen Junior, stocurile din farmacii sunt limitate, conform ANM. Oficial, din cauza problemelor de producţie. Neoficial, cererea foarte mare de pe alte pieţe, unde şi preţul este mai mare, face ca medicamentul să nu se mai găsească la noi.

Farmaciile se confruntă cu lipsuri la o serie de antibiotice și antiinflamatoare, în special pentru copii.

„Noi le spunem să găsească variante”

La această situație s-au ajuns după ce producătorii ar fi încetat să le mai furnizeze, spun farmaciștii, din cauză că prețul mic de la noi i-ar dezavantaja. „Din păcate, părinţii sunt cei care aleargă din farmacie în farmacie şi caută un anumit medicament sau altul. Noi le spunem să ia legătura cu medicul. Să găsească variante din aceeași clasă şi să-l schimbe cu ce mai este în ţară. De asemenea, au fost probleme la antiinflamatoare suspensie, acolo într-adevăr avem variante, fiind paracetamol sau ibuprofen de la alte firme, sau supozitoare pentru copii mici. De asemenea, este o mare problemă în farmacii cu hidrocortizonul hemisuccinat. Vin părinţii cu copii internați la Pediatrie şi cer, dar nu mai avem”, a spus o farmacistă din Botoşani.

Nu doar medicamentele pentru copii sunt mai greu de găsit, ci şi cele pentru adulţi. Pe lista celor care nu mai ajung în farmacii au intrat de la începutul lunii trecute mai mult tratamente pentru răceală şi gripă, dar şi antibiotice şi antiinflamatoare. În doar o lună, Agenţia Naţională a Medicamentului a primit 84 de sesizări privind 51 de medicamente lipsă. Azarga, Calypsol, Biorinil, Pegasys, Champix, Amitriptilină, Inspra, Trleptal sau Carbamazepină sunt câteva dintre medicamentele care au dispărut în ultimile zile de pe piaţă. Listele cresc de la o zi la alta, fără ca nimeni să poate face ceva.

Site pentru semnalarea lipsurilor

Singura măsură luată de guvernanţi a fost crearea unui site, www.medicamentelipsa.ms.ro. Aici oamenii se pot plânge de lipsa unui medicament şi, eventual, mai primesc de la minister câte un răspuns. Însă nici măcar acele răspunsuri nu coincid cu realitatea.

„La unele medicamente reclamate că lipsesc, cei de la minister răspund că există în ţară. Din păcate, sunt rezervate pentru export paralel. Ele figurează că ar exista stocuri, însă pe rafturi nu le va găsi nimeni, sau doar cu anumite pile. Restul merg, treptat, direct pe pieţele externe”, a spus un farmacist botoşănean.

„Trebuie să existe un echilibru”

Un exemplu absolut şocant, dar care arată exact haosul din piaţa medicamentelor, îl oferă chiar statul român. În timp ce compania Antibiotice Iaşi, a statului, nu primeşte aproape deloc ajutor financiar, România tocmai a investit aproape 50 de milioane de euro în deschiderea unei fabrici germane de medicamente la Turda. Iar politica Ministerului, de a ţine cele mai mici preţuri din Uniunea Europeană la o serie de medicamente, se dovedeşte a fi una aducătoare de capital electoral pentru politicieni, profituri pentru companiile farmaceutice, care exportă, dar falimentară pentru bolnavi.

„Nu există o piaţă perfectă nicăieri în lume, fiecare piaţă are plusuri, are minusuri, cred că la noi trebuie îmbunătăţită, clar, politica de preţ. Se lucrează, am văzut zilele trecute declaraţii din partea Ministerului Sănătăţii legate de îmbunătăţirea legislaţiei pentru negocierea preţurilor. Este o sintagmă pe care eu o tot spun, nu poţi să ai cea mai bună piaţă, dar cele mai mici preţuri din comunitatea europeană, că aşa vrem noi, cu cele mai mici preţuri, să avem cea mai bună piaţă, ca organizare. Trebuie să existe un echilibru şi, atunci, să nu mai fim aşa de exageraţi, să avem preţuri medii şi o medie de bun simţ de funcţionare şi cred că vom fi mai realişti”, a spus, pentru „Monitorul de Botoșani”, Ioan Nani, director general al Antibiotice Iași.

Deja ai votat!
Botoșani
cer acoperit de nori
20.5 ° C
21.1 °
15.6 °
53 %
1.3kmh
90 %
joi
21 °
vin
16 °
sâm
22 °
Dum
24 °
lun
25 °

CARICATURA ZILEI

Joi

POZA ZILEI

Gata, au rezolvat cu circulația în centru. Ori se terminase programul și n-au mai apucat să strângă, cine știe.

EDITORIAL

Anul electoral 2024... Alegerile sunt din ce în ce mai aproape, deci e de așteptat ca lupta între poftitorii de ciolan să se intensifice....

EPIGRAMA ZILEI

Mi-a șoptit o viorea C-o să-mi dai inima ta Și m-am întrebat instant: O fi vorba de... transplant? -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...