vineri, februarie 3, 2023
AcasăPrima PaginăBotoșăneni implicați în mega rețeaua care „măsluia” jocurile de noroc prin șantaj...

Botoșăneni implicați în mega rețeaua care „măsluia” jocurile de noroc prin șantaj și bătaie (video)

Acțiunea DIICOT, care a urmărit anihilarea unei grupări care ar fi comis fapte cu violență pentru a deține supremația în domeniul sălilor de jocuri de noroc, s-a soldat și cu reținerea a trei botoșăneni.

Ridicați cu mascații, aceștia au fost prezentați joi în fața unui complet de judecători pentru drepturi și libertăți de la Curtea de Apel București, cu propunere de arestare preventivă. După dezbaterile din instanță, magistrații au respins solicitarea procurorilor DIICOT, dar unul dintre botoșăneni, Marius Ionuț Diaconița, a fost plasat în arest la domiciliu pentru 30 de zile, iar ceilalți doi suspecți Bogdan Florin Lungu și Mihai Enache, au fost plasați sub control judiciar pentru 60 de zile.

Decizia completului de judecată nu este definitivă și a fost contestată, așa încât măsurile preventive vor fi analizate și de Înalta Curte de Casație și Justiție. „Competența Curții de Apel București a fost atrasă de faptul că una dintre persoanele reținute avea calitatea de avocat”, au explicat anchetatorii.

Grupare constituită la nivel național

Care au fost faptele concrete reținute în sarcina suspecților din Botoșani este greu de spus întrucât dosarul este instrumentat de Direcția de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism (DIICOT) – structura centrală, care nu a urmărit în mod expres județele din care provin cei bănuiți.

„Sunt aceleași fapte reținute și în sarcina celorlalți suspecți întrucât nu se poate vorbi de grupări care au acționat independent. Grupul infracțional organizat a fost constituit la nivel național și a avut ca scop comiterea, în principal, a unor infracțiuni de șantaj. Membrii grupului au urmărit să împiedice extinderea sălilor de jocuri de noroc concurente celor administrare de aceștia și să reprime tentativele altor membri ai lumii interlope de a prelua controlul asupra sălilor aparținând grupului.

În acest scop, a fost creată o structură de forță care a fost folosită pentru a împiedica anumiți clienți care realizau câștiguri însemnate să intre în posesia acestora. Această structură a asigurat funcționarea la nivel național a unui sistem coercitiv ilegal care era menit să împiedice clienții care generau probleme să revină în sălile de joc aparținând grupului infracțional organizat și să recupereze rapid de la aceștia prejudiciile aduse bunurilor din localuri”, spun anchetatorii. Cu alte cuvinte, astfel de acțiuni de șantaj descrise de procurori ar fi avut loc și la Botoșani.

Anchetatorii au organizat peste 120 de percheziții 

Miercuri, pe 23 noiembrie a.c., procurorii DIICOT, împreună cu polițiști din cadrul Direcției Generale de Poliție a Municipiului București – Serviciul Grupuri Infracționale Violente, dar și cu cei de la Serviciul de Investigații Criminale Botoșani și cu omologii lor din alte județe au pus în aplicare 123 mandate de percheziție domiciliară, fiind vizate domiciliile şi imobilele deținute sau folosite de mai multe persoane fizice precum și sediile și punctele de lucru ale unor persoane juridice din municipiul București și județele Prahova, Brașov, Iași, Suceava, Botoșani, Tulcea, Constanța, Cluj, Timiș, Vrancea, Buzău, Bihor, Vâlcea, Dolj, Gorj, Sibiu, Bacău, Mureș și Sălaj.

Ținta a fost această grupare infracțională, cercetările vizând constituirea unui grup infracțional organizat, șantaj, lipsire de libertate în mod ilegal, lovire sau alte violențe, distrugere și favorizare a făptuitorului. În urma operațiunii, 30 de inculpați au fost propuși spre arestare, în șase dosare separate, magistrații emițând mandate pe numele celor mai periculoși dintre ei, între care se află și membri ai clanului Corduneanu din Iași. Adrian Beleaua se afla deja în arest, în altă cauză, dar s-a mai ales cu un mandat de arestare.

Procurorii au cerut arestarea a 30 de suspecți

La Curtea de Apel București au fost propuși spre arestare Marian Robert Ciure, Costel Barcău, Laurențiu Teodor Stăncuță, Ion Coporan, Ion Bogdan Sandu (un prim dosar în care toți au fost arestați preventiv pe 24 noiembrie a.c.), Nicolae Manea (control judiciar), Remus Adrian Hotin, zis Adin (arestat la domiciliu), Adrian Corduneanu, zis Adrian Beleaua, din clanul Corduneanu (arestat preventiv), Bogdan Corduneanu (arestat preventiv), Ioana Laura Gherghe (n.r. – avocat din Iași) pusă sub control judiciar (al doilea dosar), Mircea Florin Ivanoff, Pavel-Claudiu Copăcianu, Adrian-Dorin Stroe, Dorin-Anton Rădoi, Mitică Laurenţiu Pletosu – toți plasați sub control judiciar (al treilea dosar).

În al patrulea dosar, în care au fost incluși și botoșănenii, au fost duși în fața instanței și doi suceveni, Dumitru Cristian Popescu (control judiciar), din Câmpulung Moldovenesc, și Emil Gabriel Apostoaie (control judiciar), din Vatra Dornei. În schimb, inculpații din cel de-al cincilea dosar – Perian Vlad, AntonioVlad, Gabriel Nicușor Vlad, Cosmin Vlad, Florin Cornel Cercel sunt cercetați în libertate. Sorin Doroftei, Cătălin Mihai Biță, Vladimir Florin Şpac, Marian Sîrbu, George Valentin Duţă au fost plasați sub control judiciar (al șaselea dosar).

Sume importante ridicate după percheziții

Se pare că rețeaua ar fi fost pusă la cale de Mihăiță și Sorin Doroftei, care dețineau sălile de jocuri de noroc Las Vegas și care ar fi racolat persoane care să șantajeze concurența și să recupereze câștigurile, acolo unde era vorba de sume mari, iar faptele anchetate acum de DIICOT s-ar fi petrecut începând din 2018 și până acum.

În urma celor 123 de percheziții domiciliare efectuate, anchetatorii au ridicat sume totalizând peste 500.000 de euro, o armă cu glonț deținută ilegal (cu încărcător și 2 cartușe), două arbalete, arme albe, 40 de kilograme de materiale pirotehnice clasa F1, F2, F3, 8 punguțe ce conțin substanță albă pulverulentă (cocaină), precum și înscrisuri cu valoare probatorie.

Anchetatorii au identificat 16 victime ale șantajului

Cu privire la infracțiunile de șantaj, anchetatorii susțin că acestea au fost comise împotriva unui număr de 16 persoane pentru a le determina să închidă sălile de jocuri de noroc concurente, să renunțe la brandul deținut anterior de firma concurentă, să modifice fațada spațiilor destinate desfășurării activității, să renunțe la spațiile pe care le dețineau în chirie pentru funcționarea unor săli de jocuri de noroc, să renunțe la poziția deținută la o societate concurentă și să încadreze în cadrul societății deținute de grup, să plătească datoriile acumulate față de societățile deținute de grup.

De asemenea cei vizaţi erau obligaţi să renunțe la câștigurile realizate în urma plasării de pariuri sportive, să nu mai frecventeze niciodată sălile de jocuri de noroc administrate de grupul infracțional organizat, să restituie sume de bani despre care membrii grupului infracțional organizat apreciau că ar fi fost sustrase din incinta sălilor de jocuri de noroc, să remită contravaloarea reparației aparatelor de tip ”slot-machine” avariate și să șteargă postările de pe rețelele de socializare prin care denigrau activitatea sălilor de noroc administrate de grup.

„În contextul săvârșirii unei dintre infracțiunile de șantaj, una dintre persoanele vătămate a fost lipsită de libertate, nefiindu-i permis să părăsească zona din fața sălii de jocuri de noroc până la sosirea a doi dintre membrii marcanți ai grupului. Cu aceeași ocazie, acesteia i-a fost smuls din mână telefonul mobil, pe care inculpații l-au aruncat pe podea și l-au distrus prin călcare cu piciorul”, au mai arătat anchetatorii.

Avocat bănuit că a favorizat un suspect

În ceea ce privește infracțiunea de favorizare a făptuitorului, s-a reținut că avocata de la Iași s-a prezentat la sediul Inspectoratului de Poliție Județean Iași – Serviciul Investigații Criminale și, invocând calitatea de apărător ales al unei persoane, a participat la audierea acesteia, asigurându-se că nu relatează adevărul și comunicând, ulterior, conținutul declarației membrilor grupului infracțional organizat, ajutându-i pe aceștia să îngreuneze și împiedice cercetările desfășurate în cadrul unui dosar înregistrat la Parchetul de pe lângă Judecătoria Iași, cu privire la infracțiunea de loviri sau alte violențe comise de aceștia.

Deja ai votat!
Botoșani
cer fragmentat
-2 ° C
0.6 °
-2.2 °
77 %
1.3kmh
77 %
vin
-1 °
sâm
2 °
Dum
-3 °
lun
-2 °
mar
-3 °

CARICATURA ZILEI

POZA ZILEI

Muzeul Județean prin interior, dar încă sunt speranțe că nu o ia pe urma teatrului.

EDITORIAL

Probabil în tinerețea lui, domnul Statu a fost un exemplu de bunătate, deșteptăciune și echilibru, din moment ce astăzi multă lume se încăpățânează să-l...

GÂNDUL ZILEI

De ce plâng chitarele Știu doar felinarele Că ele aduc necazul Când ard de pomană gazul... -Dumitru MONACU

HAPPY CINEMA

POLITICĂ EDITORIALĂ

Politica editorială a Monitorului de Botoșani

Monitorul de Botoşani este un cotidian lansat pe 24 iunie 1995, cu distribuţie pe raza judeţului Botoşani. În ultimii ani tot timpul a fost...

ÎN ATENȚIA CITITORILOR

În atenţia cititorilor

Este foarte important pentru redacţia noastră  să ofere cititorilor  posibilitatea de a comunica cu noi  rapid şi uşor. Astfel, pentru: - a ne aduce la...

MONITORUL DE BOTOȘANI – COD DE CONDUITĂ

Codul de conduită al jurnalistului

În prezentul Cod, noţiunea de interes public va fi înţeleasă pornind de la următoarele premise: - Orice chestiune care afectează viaţa comunităţii este de interes...